Idén, 2013-ban ünnepli öt éves fennállását a Magyar Rákellenes Liga Hajdúszoboszlói Alapszervezete.
Mottónk: A rák legyőzése nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye!


Az alakuló ülés 2007.május 29-én volt, ahol létre jött a MRL Észak-Alföldi Regionális Központ Hajdúszoboszlói szervezete. A későbbi átszervezés eredményeként, a régió központok helyett 2008. november 27-én alakultunk át Alapszervezetté, amelynek a taglétszáma jelenleg 72 fő.


Az alapszervezet követi azokat az irányelveket és célkitűzéseket melyeket a Liga képvisel.
Feladataink:
E–egészségnevelés: a lakosság és az iskolai egészségnevelést fontosnak tartjuk. Előadásokkal felhívjuk a figyelmet az egészségmegőrzésének lehetőségeire.
T–tudatformálás: tudatosítani, hogy az egészség megtartása és karban tartása minden ember személyes felelőssége.
I–ismeretterjesztés: szakemberek (szakorvos, onkológus, lelkész, dietetikus, gyógyszerész, pszichológus, sebész) által megtartott előadásokon, különböző lakosságot érdeklő témákban nyílt napokat, interaktív előadásokat, egészségnapokat szerveztünk.


Programjaink:

FAKANÁLKLUB
Dietetikus irányításával szervezzük meg a klubfoglalkozásainkat. Főbb témák, amelyek köré csoportosítottuk a programokat: az egészséges ember, a daganatos beteg, a túlsúlyos felnőtt, az elhízott gyerek és az oszteoporósis voltak. Több ízben főztünk végig több fogásból álló ételsort és ehhez kapcsolódóan meghallgathattuk a dietetikus előadását az adott témáról.

FOGYI KLUB 50+ programot hirdettünk az alapszervezet tagjainak.
Gyakorlatban is szerettük volna megmutatni, hogyan lehet és kell csinálni a testsúly csökkentést úgy, hogy az ne legyen „önsanyargatás”. A programot szakorvos, dietetikus és nordic walking oktató irányította.
                                          
NORDIC WALKING KLUB
Az új mozgásforma bevezetése és az alaptechnika bemutatása, megtanulása és begyakorlása volt a cél. Népszerűsítjük a mozgás egészségmegtartó közösségfejlesztő erejét.

VÁROSI EGÉSZSÉGNAP
A város lakosságának biztosítottunk ingyenes mérési lehetőségeket (RR, vércukor, koleszterin
testsúly, testzsír, testtömeg index). Ingyenes szűrést (hallás, anyajegy, prosztata). Ingyenes előadásokat hallhattak különböző rákos betegséggel kapcsolatos témákban.

RÓZSASZIN EGÉSZSÉGNAPI PROGRAMOK – SÉTA A MELLRÁK ELLEN
Részt veszünk a Budapesti és Debreceni rendezvényeken. Hajdúszoboszlón is minden évben kiemelt esemény a mellrák elleni küzdelemnek ez a formája. „Rózsaszín szalagüzenetek” gyűjtöttünk a Budapesti Lánchídi rendezvényhez, előadásokat hallgattunk. Egészséges ételek bemutatásával, sokszínű programok összeállításával igyekezünk felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára.
                                                              

                                                        

ISKOLAI FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMOK (HPV AIDS) ÉS VETÉLKEDŐK SZERVEZÉSE
Fontosnak tartjuk az iskolai egészségnevelést és felvilágosítást, ezért több ízben szerveztünk ilyen programot általános-, és középiskolákban. Anonim kérdőíves felmérést is végeztünk szokásaikról. Az alkohol és a rák összefüggéseit vizsgálva, bemutattuk káros következményeket, hosszú-, és rövidtávon.

FOGADÓÓRÁT tartunk heti rendszerességgel. Ingyenes betegtájékoztató fűzetek, kiadványok, könyvek kölcsönözhetők a rákbetegségről minden érdeklődőnek, továbbá a Rák Volt magazin példányai is olvashatóak.
Fogadó óra: minden kedden 10.00-12.00 óra között, a Járóbeteg-ellátó Centrum I em. 224. szobában.

HÍRLEVÉL formájában havi rendszerességgel kapnak tájékoztatást az alapszervezet tagjai a programokról, aktuális megoldandó feladatokról.

RENDEZVÉNYEINKRŐL a Járóbeteg-ellátó Centrumban működő zártláncú információs rendszeren keresztül tájékoztatjuk tagjainkat és a város lakosságát.

Az alapszervezet kapcsolatai széleskörűek. Állami szervekkel együttműködünk, munka kapcsolatba állunk. Munkánkat segítették és segítik Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Szociális Egészségügyi Bizottsága, Járóbeteg-ellátó Centrum, ANTSZ, Városi Művelődési Központ, Általános Iskolák és Középiskolák igazgatói is. Szakorvos, onkológus, gyógyszerész, dietetikus, sebész, pszichológus lelkész és a védőnői hálózat támogató munkájára is számíthattunk.

MÉDIATÁMOGATÁST is kaptunk programjaink népszerűsítésére a helyi városi lapban, TV-ben beharangozó riportok interjúk formájában.
Programjaink rendezvényeink ingyenesen bárki számára látogathatók!

Miklós Jánosné
elnök

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szűrések a Bárnai Falunapon

75 fő vett részt a szűréseken

Egyéb

WIZZ AIR Debrecen Airport Run – Jótékonysági futás

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér és Rotaract Debrecen Főnix szervezte meg közösen 2018. április 22-én immár hagyományt teremtve, profi futók mellett minden kikapcsolódni, felfrissülni, mozogni vágyónak ajánlva. Minden vendég részesülhetett abból a feelingből, hogy milyen a Olvass tovább...