Szíves figyelmükbe ajánlom Mészáros Gábor sorait és játékait. Az Én és a rák pályázaton az egyéb kategóriában indult, érdemes elolvasni, mit gondol arról, hogy lehet viszonyulni a daganatos megbetegedéshez.

Mottó:”Félek a játszani nem tudó emberektől” (József Attila)

2007 májusában, a szépemlékű vizitdíj idején nevezett egy SZTK-s ügyintéző hölgy azzal a szóval, ami azóta is végigkíséri az életem, imígyen: “Van itt egy új rákos beteg, fizetnie kell, vagy ő ingyenes?” Addig csak egy friss ultrahangos felvétel, és néhány orvosi vizsgálat volt mögöttem.

A mai napig sok minden történt velem, vese, mellékvese eltávolítás, stb. A jelenlegi státuszom: a 21. speciális gyógyszerkúrában részesülök, -4 hét kezelés, 2 hét szünet, 3 havonta CT-k és egyéb kontroll vizsgálatok. Váltakozó sikerrel élem meg a mellékhatásokat, hasonlóan Moldova által megírt bácsikához, aki a repülős élményeit sorolja… lgyekszem a komfortosabb időszakokban jól érezni, és elfoglalni magam…

Deák Ferenccel vallom: “A fúrás, faragás, kerekítés megnyugtatja, lecsillapítja a lelkeket.” Ő csak tudta, hiszen nem véletlen volt az Angol Királynő Szállodában (Bp.) ahol lakott berendezve a szobája úgy, hogy a bútorok, könyvek mellett egy gyalupad és számos szerszám is állandó lakótársa volt. Melocco Miklós “A haza bölcse” szobra Balatonfüreden is erről tanúskodik, a figyelmes szemlélő valóban felismerhet egy két szerszámot, köztük kedvencemet, a lombfűrészt is.

Édesapám 1942-ben megsebesült a Don kanyarban. Szerencsés, bár nagyon súlyos sérüléséből lábadozva, társaival 1943-ban Pápán, az Esterházy kastélyban rehabilitációban részesültek. Hasznos elfoglaltság lehetőségét kapták, emléktárgyakat készíthettek,(1.), lombfűrésszel…

játékok 012

Milyen a véletlen(?!) Onkológiai kezeléseim kezdetén Dr. Hornyák Lajos Főorvos úr határozott kérése, (erős javaslata) volt, férfiember csak frissen borotválva jelenhet meg a viziten…

Visszatérve az alapgondolathoz, ill. elkezdve a konkrét játékok ismertetését, G.B. Shaw szavait citálom: „Nem azért felejtünk el játszani mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani”.

A legegyszerűbb logikai kirakók(2) kartonból vagy falemezből kivágva a fotó alapján nem tűnnek bonyolultnak, bár esetenként nem is olyan könnyű visszajutni az alapformához. A legegyszerűbb ördöglakat csak arra példa, hogy a fagyipálca kétszeres érték, ne dobjuk el, jól felhasználható!!

játékok 008

 

Maci Laci (3) és a Mikulás arra bizonyíték, hogy nem minden talajon tudunk jól mozogni! Ha nem süpped be egy kicsit a talpunk, bizony, csak csúszik, és nem forog, -pl. itt a játék “kereke”. A figurák mozgatása remek lehetőség beteglátogató gyerekek, szomorkás felnőttek megilletődöttségét oldani. A “helikopter nyúl” kb. 2 méterről leengedve, -ahol erre lehetőség van – szépen pörög, a bohóc színezésre és némi mozgatásra alkalmas.

játékok 007

Nagyobb falat a rezgőbot(4). Amerikai népi játékként akadtam rá, bár szerb eredete is ismert, valamint az általános iskolai technika órákon is elkészítik a tanulók -már ahol-, többnyire vékony hasáblécből. A faág alapanyagot én jobban szeretem, ugyan ezt valahol meg kell találni, de egy jó bicskával – ami ugye minden férfiember zsebében ott lapul -szépen megfaragható. Előkerülhet ismét a fagyipálca, de az igényesebbek a hulladék ágacskákból készíthetik a propellert. Jancsiszeg vagy alátéttel más szegecske kell a rögzítéshez. A működtetéshez egyik kezünkben a faragott fát tartjuk, a másikban a fogazott felületen mozgatjuk a pálcikát, forogni fog a lécecske! A tornász összeállítása kissé összetettebb, de megéri, ügyes szaltókra képes a figura. A propelleres hurkapálcát  „sodorni” kell a tenyereink között, de ez csak nagyobb fiúknak biztonságos, mert lefelé is elindulhat…

játékok 006

A legkedvesebb témakör nálam a pörgettyű(5)! Valamikor minden fiú kacatjai között ott volt egy öreg ébresztőórából megmentett fogaskerék, lehetett versenyezni, kié pörög tovább? Ezt követi a radíros, majd a masszívabb, korongos forma. Ma már nagyon sok műanyag pörgettyű kapható, változatosak, de “bolti, vedd meg, és ha nem működik, dobd el!”! Múzeumokban, (Győr, Veszprém) találkoztam a diópörgettyűvel de a “Hon-és népismereti könyv” (Bánhegyi Ferenc) is tárgyalja.

A dió a bölcsesség jelképe. Az emberi agyhoz hasonlatos a mintázata. A picike magban ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége! A dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet és a gyógyulás akarását is jelképezi. Sima tengellyel a dió az alap-pörgettyű, kis rántás a fonalon, majd a diót leemelve a szerkezet pörög. Zárt kivitelnél a rögzített cérna miatt, önfelhúzós, mintegy “jojó”-ként működik. A forgótárcsára spirális minta rajzolható, vagy lombfűrészelt tárcsa a dísz. Készítés során a diót bicskával kettényitom, a tartalmát elfogyasztva, vagy félretéve folytatódik a munka. Faragasztóval ismét egész lesz a dió, a lyukakat süllyesztő fúróval alakítom ki. Persze van még pár apró fogás mire kész a “mű”, de megéri!

játékok 003

Találónak gondolom Csukás István “Barkácsolok” című írásának sorait:” Nagyon mély és ősi vágy lehet az, hogy valami kézzelfoghatót csináljunk! …alkottam önálló remekműveket is…készítettem kerti padokat.. Ha ezekre nézek, érzem, nem éltem hiába!” Nekem a játékok készítése és működtetése, megszólaltatása a megnyugtató. Aki akarja, próbálja ki!

Köszönöm mindazoknak, elsősorban családomnak, feleségemnek, gyermekeimnek, 8 unokámnak, testvéreimnek és a rokonoknak-valamint ismerőseimnek az aggódó, de főleg bíztató támogatását, az orvosok, szakápolók lelkes seregének a távlatot adó sikeres beavatkozásokat, gyógyító tevékenységüket, és hitüket, de összességében mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy időnként önfeledten játszhassak, és mindezt közzétegyem.

Veszprém, 2016 márciusa

Mészáros Gábor

 

Kategóriák: EgyébPályázat

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Vidám Úszóverseny

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete „Vidám Úszóverseny” címmel szervezett programot 2013. május 30-án Hatvanban a Heves megyei Alapszervezetek tagjai részére, az Európai Rákellenes Hét programjaihoz csatlakozva.

Egyéb

Hatvani Fakanál klub – smoothival az egészségért

 2019-11-20 Beszámoló Időpont: 2019. november 19. 16:30 Vezette: Sándorné Buda Ildikó dietetikus Hatvani Segítő Szolgálatunk Fakanál klubfoglalkozását és táplálkozási tanácsadását az Albert Schweitzer Kórház dietetikusa, Sándorné Buda Ildikó vezeti. Vitaminokban és fehérjében gazdag smoothikat készítettünk Olvass tovább...

Egyéb

Új onkológiai telefonos tanácsadó és információs vonal indult a Benyovszky Orvosi Központban

Zöldszám a daganatos betegekért A rák diagnosztizálása után gyakori, hogy a beteg és hozzátartozói teljesen kétségbe esnek, hirtelen azt sem tudják, mihez fogjanak. Az ingyenesen hívható információs vonal megkönnyíti az érintettek helyzetét, legyen szó az Olvass tovább...