Hajhullásról, alopéciáról akkor beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál többet veszítünk. Kiváltó oka lehet számos állapot, betegség, mint pl. a pajzsmirigy, vese, hipofízis, hormonháztartás problémái, fogyókúrás gyógyszerek, helytelen diéta, egyoldalú táplálkozás, alacsony, vagy túl magas vitaminbevitel, rossz vérkeringés, vérnyomásprobléma, fogamzásgátló, véralvadásgátló gyógyszerek szedése, hosszantartó láz.

 

Daganatos megbetegedések esetén, a kemoterápia során ún. citosztatikumokat, sejtpusztító gyógyszereket alkalmaznak. Ezek elpusztítják a gyorsan és sűrűn osztódó daganatos sejteket, de nem kívánatos mellékhatásként az egészséges sejteket is, mint pl. a haj.

A hajhullás, kopaszodás nem azonos mértékű mindenkinél, függ attól, hogy a beteg milyen jellegű gyógyszert kap. Erről feltétlenül érdeklődjön kezelőorvosától a terápia megkezdése előtt! A hajvesztés függ a kezelés előtti hajmennyiségtől is, de a kezelést követően a haj minden esetben visszanő, gyakran sötétebb színű és sűrűbb, erősebb lesz.

Amennyiben várható a haj teljes elvesztése, érdemes elgondolkodni a kezelést megelőző hajvágáson. Ez sokszor kisebb megterhelést jelent lelkileg, mint a hirtelen, vagy fokozatos és állandó hajhullás, amellyel a kemoterápia alatt kell szembesülni.

A kezelőorvos szükség szerint parókát ír fel receptre, amely kiválasztásánál lehet törekedni az eredeti frizurához való hasonlóságra, de a merészebbek dönthetnek egy merőben más stílusú és színű paróka mellett is.

A paróka kiválasztásánál járjunk el körültekintően, szánjuk rá az időt, ha lehetséges, vigyük magunkkal családtagunkat, barátnőnket, aki segíthet a döntésben. Csak olyat válasszunk, amely teljes mértékben kényelmes, és tetszik, ne engedjünk az eladó rábeszélésének és siettetésének.

Csak szintetikus anyagból készült parókát válasszunk, ezek kezelése, tisztítása sokkal könnyebb és egyszerűbb, mint a valódi hajból készülteké.

Amennyiben nem szeretnénk parókát viselni, divatos és színes fejkendőkkel, turbánokkal, kalapokkal, sapkákkal védhetjük fejünket, amely a nyári napsütésben elengedhetetlenül szükséges.

Ne feledjük! Ez egy olyan átmeneti állapot, amelyet nehéz megélni, elviselni, de a kezelés végeztével minden esetben rendeződik!

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Csendesen alszik, megpihent végleg – dr. Kiss Istvánné Klári, a Nagyatádi Alapszervezet volt elnöke

„Csendesen alszik, megpihent végleg. angyalok bölcsője ringatja már nem jöhet vissza hiába kérjük, emléke szívünkben otthont talál.”    (Szabó Balázs)   Szomorúan értesítünk Benneteket, hogy alapszervezetünk volt elnöke, dr. Kiss Istvánné Klári örökre itthagyott minket. Temetése Olvass tovább...

Egyéb

„FESD LE!” a „NŐK EGÉSZSÉGÉNEK VÉDELME” Raklapfestő pályázat

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért” raklapfestő pályázatot hirdet.

Egyéb

Önismeret – mert az önkéntesek ezzel az eszközzel dolgoznak

A Lelki Egészség Világnap programja idén az önismeret volt. Délelőtt Goda Gyula pszichiáter tartott előadást az önismeretről. Azért fontos ez az önkéntesek számára, mert a munkájukban saját maguk az eszközök, és ezt az eszközt ismerni, Olvass tovább...