A vérszegénység vagy anémia azt jelenti, hogy a vérben az oxigén szállítását végző vörösvértestek száma jelentősen lecsökken, így a szervezetben oxigénhiány lép föl.

A vérszegénység alapvetően három esetben jöhet létre:
• ha lecsökken a vörösvértestek képzése a csontvelőben,
• ha a már létrejött vörösvértestek a szokottnál hamarabb pusztulnak el,
• jelentős vérvesztés következtében.

Mindhárom alapeset több okra vezethető vissza.

A daganatos betegségek gyógyszerei, a kemoterápiás szerek gátolják a sejtosztódást, ebből következik mellékhatásuk is, hogy nem csak a tumorsejtek szaporodását gátolják, hanem mindenféle sejtosztódásra hatással vannak, így a vérképzés sejtjeire is, ami ezért zavart szenved. Az ilyen jellegű onkológiai kezelésben részesülő betegek több mint felénél alakul ki vérszegénység.

A csontvelőben zajló vérképzés elégtelensége:
A vér alakos elemei – köztük a vörösvérsejtek vagy eritrociták – a csontvelőben képződnek. A vérképzés során valamennyi sejtféle egy őssejt, az eritroblaszt osztódásával és az osztódott sejtek továbbalakulásával jön létre.
A vérképzés feltétele az azt serkentő hormon, a vesében termelődő eritropoetin hormon, a biokémiai folyamatok lezajlásához szükséges vitaminok, valamint a sejtek felépítéséhez szükséges építőelemek (tápanyagok, nyomelemek) jelenléte.
A vörösvérsejtek az oxigénszállítást egy vasat tartalmazó fehérje, a hemoglobin molekula segítségével végzik. Vas hiányában a vérképzés azon részfolyamata, melynek eredményeképpen a vörösvérsejtek jönnének létre, nem tud megfelelő ütemben zajlani. Hasonlóképpen a hiányos táplálkozás a vérképzést számos ponton megakaszthatja, csakúgy, mint bármely más feltétel, például a szükséges vitaminok vagy hormonok hiánya.

A vérszegénység tünetei és okai

Vezető tünet a gyengeség, fáradtság, melynek oka, hogy a vér oxigénszállító képességének csökkenése miatt szervezet egésze oxigénhiányos állapotban van.
Ez éppúgy igaz az agy-, az izom- és a szívizomszövetekre, mint a szervezet egyéb részeire. Ennek következtében a beteg fizikai és szellemi teljesítőképessége egyaránt romlik.
Aluszékonnyá válik, a mindennapos, átlagos feladatok elvégzése (bevásárlás, takarítás, utazás vagy akár a fürdés is) nehézzé válik. Rövid idő után le kell ülnie vagy feküdnie. Hosszabban, nagyobbakat alszik, esetleg ülve elszundikál.

Ezek a tünetek esetleg a környezet számára előbb feltűnhetnek, mint magának a betegnek!

A bőr sápadt, fehéres színű, a látható nyálkahártyák (pl. a szájüreg, a szemhéj belső felszíne) színe halványabb, de ugyanez a színváltozás a körömágyakon, sőt, a tenyereken is megfigyelhető.
A szemek állandóan karikásak, és ez nem a kialvatlanság jele.
A szívverésszám már kis fizikai terhelésre vagy akár nyugalomban is szaporává, esetenként szabálytalanná válik. Hasonlóképpen gyorsul a légzés is.
A beteg gyakran panaszkodik fejfájásról, szédülésről, esetleg fülzúgásról is. Romlik a koncentrálóképessége.
A vérszegénység tünetei kezdetben enyhék, nem, vagy csak nehezen felismerhetők.

A daganatos betegeknél kialakuló vérszegénység kezelése

Eritropoetin-kezelés

Daganatos betegeknél egyrészt csökken az eritropoetin képzés, másrészt az alkalmazott kemoterápia fokozottan pusztítja a vérképző sejteket

Daganatos betegeknél, különösen a kemoterápia következtében kialakuló anémiában javasolt az eritropoetin pótlása, ami megfelelő gyógymódot is jelent.

Az úgynevezett rekombináns-DNS-technológia felhasználásával ma már számos típusú humán eritropoetin előállítására képes az orvostudomány, lehetővé téve ezáltal az eritropoetin hiányra visszavezethető vérszegénységek hatékony és tartós kezelését.

Eritropoetin (EPO) alkalmazás előnyei:

• Daganatos betegek életminőségét drámai mértékben javítja
• Az erythropoetin alkalmazása sokkal kényelmesebb a beteg számára, hiszen heti 3x, heti1x vagy 3 hetente 1x egy subcutan injekció beadása szükséges
• Kiegyensúlyozott, stabil hemoglobin-szintet biztosít
• Csökkenti a szükséges transzfúziók számát.

A betegek, családtagok hová fordulhatnak?

A diagnosztizált betegség kezelésében és az életminőség javításában segítenek azok az Onkológiai Centrumok, ahol a legkorszerűbb és leginkább hatékony terápiákat is megkaphatják a betegek. A betegségről, az onkológiai centrumok elérhetőségeiről és a kezelési módokról a Magyar Rákellenes Liga munkatársaitól kérhet felvilágosítást.

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-675

További információ: www.verszegenyseg.hu

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat 2013. februári programjai

Szeretettel várunk minden érdeklődő gyógyulófélben lévő, vagy gyógyult rákbeteget, illetve hozzátartozóikat állandó programjainkra, előadásainkra, és klubfoglalkozásainkra.

Alapszervezetek

Véradó kamion Salgótarjánban

Országosan elindult egy kampány, melynek célja a nyári hónapokban, amikor kevesebb a véradásra jelentkezők száma, biztosítani a kórházak transzfuziológiai igényét.  Az országjáró véradás kampány kapcsán a véradókamion 2017. június 23-án települt Salgótarjánba, hogy felhívja a Olvass tovább...