Amennyiben a bőrén található elváltozás aszimmetrikus, egyik fele nem hasonlít a másikhoz, széle elmosódott, kirágott, színe nem egyenletes, különböző színárnyalatok vannak együtt jelen, átmérője nagyobb a szokványos anyajegyeknél, nagyobb kb. 6 mm-nél, akkor fennáll a melanoma gyanúja, ezért haladéktalanul keresse fel a legközelebbi onkológiai centrumot gondos kivizsgálás céljából!

A vizsgálat fájdalmatlan, a szakember egy dermatoszkóppal (erős nagyítóval) áttanulmányozza az elváltozást, amelynek így mélyebb rétegeiről is részletes képet kap.

Ismerje meg az A-B-C-D szabályt, ami segíti Önt az önvizsgálat során!

A – asymmetry: az elváltozás szimmetrikus vagy aszimmetrikus volta
B – border: az elváltozás széle, körvonala
C – colour: az elváltozás színe
D – diameter: az elváltozás átmérője

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karitatív munka – Nyári gyermekfelügyelet

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat 7 önkéntese július 28-án negyedik alkalommal vett részt a nyári gyermek táborban. A gyerekek már várták a gyöngyfűzést és a pattogatott kukoricából nyaklánc, karkötő fűzést. Ebéd Olvass tovább...

Egyéb

Egészségnap

Érdeklődő diákok, filmvetítés, tévhitek eloszlatása a Hatvani Bajza József Gimnáziumban

Egyéb

Szakmai beszámoló a Magyar Rákellenes Liga 2012. évi tevékenységéről

A Magyar Rákellenes Liga, mint közhasznú egyesület tevékenysége – az Alapszabályban meghatározott céljainak megfelelően – egészség-megőrzésre, betegségmegelőzésre, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenységre és a kutatás támogatására terjed ki.