A DM magyarországi vállalata a 30 éves jubileumi éve alkalmából 2023-ban országos pályázatot hirdetett „Test, lélek, közösség” címmel, melyre a Magyar Rákellenes Liga is pályázott és nyert. A Salgótarjáni Alapszervezetet kérte fel a tíz hónapos projekt megvalósítására „Összefogással az egészségért Salgótarjánban” programjával.

A pályázat öt egészségmegőrző rendezvényt, két városrészbe kihelyezett Egészség Roadshow-t, mozgásklubot, egészség klub-ot, és önkéntes segítő munkát foglalt magába.

A  Balassi Bálint Könyvtárban 2024. június 12-én  „Együtt egymásért az egészségért!” szlogenű  rendezvény is a projekt része volt, köszönet a DM Vállalatnak.

A program  rövid prevenciós felvilágosító prezentációkkal kezdődött:

  • Kreicsi Mária: „Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?
  • Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tisztifőorvos ”A nyár veszélyei: fertőzések, védőoltások, napvédelem”
  • Zeke Judit dietetikus „Mire figyeljünk: étkezés és folyadékpótlás itthon és külföldön”

A tisztifőorvos asszony  előadása interaktív volt, megmozgatta a jelenlévőket a napozás, a védőoltások témakörében feltett játékos kérdéseivel és a szabályos higienes kézmosást közösen imitálták le a főorvos asszony instrukcióival a tanulók.

Ezután ingyenes szűrővizsgálatokon és tanácsadáson vehettek részt a jelenlévők: vércukor, koleszterin, vérnyomás, BMI, PSA teszt, 2-es típusú cukorbetegség kockázati felmérés, COPD mérés, CO mérés, szájüregi szűrés, önvizsgálat oktatás, mellrák tudástotó is volt.

A rendezvény megható pillanata volt, amikor Gősiné Lusztig Ildikó, a Magyar Rákellenes Liga önkéntes koordinátora átadta Kreicsi Máriának “Az év önkéntese 2023” elismerést.

Az egészségnapi program most is összefogással, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház  munkatársainak és a Liga önkénteseinek jóvoltából valósult meg.

Rendezvényünket a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nógrád Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói is szép számmal jelen voltak.

A programon 122 fő regisztrált.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mindenkiért sétáltunk, aki a rák ellen harcol

A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete 3 területen vett részt a sétán.  “A Rákellenes Világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyöngyösi Alapszervezet – januári programokról beszámoló

2024.01.17. – 01.18. Túra, Budapest Borús időben túráztunk Pálosvörösmarton. Közben esett a hó is, havas eső is. Minket az időjárás nem tud megállítani. Az útvonalunk: Pálosvörösmart-Pálosok útja-Benehát- Mátrafüred patakpart. Nagyon szép útvonal. Másnap Budapestre utaztunk. Megnéztük Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gödöllői Belvárosi Napok és Presszó szerda

Szeptember 4-e, a megalakulásunk óta mozgalmas napjaink voltak. A 25 fővel megalakult alapszervezet saját sátorral vett rész a Belvárosi napok 8-10 gödöllői rendezvényén. Mindhárom napon sokan megkeresték a sátrunkat, ahol írásos anyaggal, személyes beszélgetéssel és Olvass tovább...