Forrás: atádhír – Simon Tamás cikke

A nagyatádiak is csatlakoztak a Rákellenes Világsétához

Tavaly év elején a mínusz tíz fokban heten, most vasárnap pedig már huszonegyen vettek részt Nagyatádon a Rákellenes Világsétán. Az alapszervezet elnöke a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bár számos sétát és felvonulást szerveztek már a daganatos betegségekkel kapcsolatosan, ennek a kezdeményezésnek a formája és a története is egyedi. A projekt egyetlen személy ötletével kezdődött, aki a rákkal küzdő rokonait szerette volna támogatni a sétával. Mára a személyes kezdeményezés világszintű eseménnyé nőtte ki magát: tavaly 5 kontinens 30 országának 240 városában több mint 3300-an sétáltak, Magyarországon pedig több mint 650-en gyalogoltak 46 településen, köztük Nagyatádon is.

– Háromszor annyian voltak itt Nagyatádon, mint tavaly, ez köszönhető annak is, hogy sokkal jobb volt az idő, de azt látom, hogy egyre aktívabbak a szervezet tagjai, majdnem a harmaduk eljött – mondta Zslebics Edit, a Magyar Rákellenes Liga nagyatádi alapszervezetének elnöke.

A séta egyben adománygyűjtés is a rák elleni küzdelemre. Az akció során az előzetesen kiválasztott 14 nemzeti betegszervezetet támogatják, melyek közé idén is bekerült a Magyar Rákellenes Liga a tavalyi kiemelkedő hazai részvételnek köszönhetően, amit az alábbi oldalon lehet támogatni: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2724.

A szervezet nagyatádi elnöke megjegyezte: legfontosabb az lenne, ha az emberek elmennének a szűrővizsgálatokra, hogy időben kiderüljön, ha valami baj van.

– Tudom, hogy amikor jól érezzük magunkat, akkor a hátunk közepére sem kívánjuk a szűrővizsgálatokat, viszont a ráknál a megelőzés a legfontosabb. Ha időben kiderül, akkor nagyobb az esély a gyógyulásra.

Egyébként a nagyatádi alapszervezet minden hónapban tart összejövetelt, amire tagságtól függetlenül bárki elmehet. Igyekeznek előadásokat szervezni, orvosok, dietetikusok, gyógytornászok is beszéltek már a rákkal kapcsolatos tapasztalataikról a szervezet havi találkozóin, amik várhatóan idén a kulturális központban lesznek.

Világséta Nagyatádon

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Eventus egészségnapon az Egri Alapszervezet

Az Eventus Középiskola egészségnapjára az Egri Alapszervezet is meghívást kapott, ahol az Európai Rákellenes Kódex üzenetét ismertette Farkasné Juhász Margit egészségfejlesztő, mentálhigiénikus. Az előadótól megtudhatták a résztvevők, hogy mit tehetnek saját magukért, rokonaikért a rák Olvass tovább...

Alapszervezetek

Emléktúra és koszorúzás Salgó várához

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Senior Nordic Klubbal emléktúrát szervezett Salgó várához a március 15-i ünnepi megemlékezésekhez kapcsolódva. Korai indulással Salgó várát egy rövidebb, könnyebb és egy hosszabb erdei útvonalon közelítette meg külön-külön Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap – Szűrőnap a Csányi Idősek Otthonában

2016. április 27-én a Hatvani Egészségfejlesztő Iroda szervezésében a Csányi Idősek Otthonában megrendezésre kerülő Egészségnap – Szűrőnapon bemutatkozott a Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat is. Sokan a társalkodóban izgatottan vártak minket, a kikészített szóróanyagokat nézegették. Az Olvass tovább...