A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete „Egészségklub” klubsorozatának utolsó előadása 2021. június 28-án a védőoltásokról és a szervezett szűrésekről szólt.

A vetítettképes video előadója, dr. Ottmár Piroska salgótarjáni háziorvos volt. Előadásában bevezetésképpen felhívta a figyelmet az éberségre, a védőoltások és szűrések prevenciós fontosságára a pandémia alatti időben is.

Részletesen beszélt a védőoltások szerepéről, hatás mechanizmusukról, fajtáiról, a kötelező, ajánlott és önkéntesen választható oltásokról. Elmondta, hogy a védőoltás anélkül váltja ki a védekező rendszer aktiválódását (az immunválaszt) és a szervezet védekező rendszerének „memóriáját” egy adott kórokozóval kapcsolatban, hogy megbetegedést okozna.

A legtöbb védőoltás egy általában betegséget okozó vírus vagy baktérium inaktivált (elölt) formáját, illetve a vírus vagy baktérium egy kis részét tartalmazza. Az újabb vakcinák a szervezet sejtjeinek szóló „utasításokat” tartalmaznak arról, hogyan állítsanak elő egy igazi vírus kis részével azonos antigént (mRNS vakcina vagy módosított, ártalmatlan vírus, egy vírusvektor-vakcina).

Előadása második részében megfogalmazta a szűrővizsgálatok fogalmát, célját, fajtáit. Beszélt a hazai és nemzetközi rákstatisztikáról, részletesen a  leggyakrabban előfordulókról.

Bemutatta a Nemzeti Rákmegelőző Programot, a tüdőrák prevenciójára kidolgozott „Hunchestet”, és részletezte a két éve bevezetett vastagbél szűrési programot is.

Előadása végén ismertette a kérdések felvetésének módját és felajánlotta, hogy nyitott a kérdések megválaszolására.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Richter Egészségváros Hatvanban

  2017. május 20-án közös sétával indult a program. Az Albert Schweitzer Kórház főbejáratánál volt a találkozónk, és zeneszóra sétáltunk ki több százan a Polgármesteri Hivatal elé. Horváth Richárd polgármester úr és Stankovics Éva főigazgató ünnepi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Közgyűlés Kerekharaszton

A Kerekharaszti Alapszervezet 2020. február 24-én tartotta az éves közgyűlését. A közgyűlésen elfogadtuk a 2019-es év pénzügyi beszámolóját és megvitattuk a 2020-as év tervezett programjait. Luklíder Jánosné az alapszervezet elnöke

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Tavasztól – nyárig: a Borsodnádasdi Alapszervezet beszámolója

Kirándulás májusban május 27-ére kaptunk időpontot a Parlament látogatására, ahová polgármesterünk, Kormos Krisztián, valamint Riz Gábor országgyűlési képviselő segítségével kedvezményesen jutottunk be. Reggel 8 órakor indultunk Borsodnádasdról két busszal, olyan nagy volt az érdeklődés. Budapesten Olvass tovább...