Örömmel adunk hírt arról, hogy a Liga Fakanál klubja a következő időszakokban sűrűbben fog jelentkezni.
Kérjük osszátok és írjátok meg véleményeteket a receptekről, vagy ha van még újabb ötletetek, örömmel adjuk tovább.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. Már a régi egyiptomiak, görögök és a rómaiak is termesztették. A legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma mellett a gyümölcsök királynőjének is szokták emlegetni. Sokszínűségét jól mutatja, hogy csak Magyarországon fajtáinak száma meghaladja a százat. Könnyű, finom csemege, bár édes, mégsem hizlal, hiszen 10 dkg-ban mindössze 60 kcal van. Olyan szénhidrátokat tartalmaz, melyek alig igényelnek emésztést, a vérben rögtön energiát szolgáltatnak.

Fontos vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Található benne A, B1,   B 2,  B 6 , E és C-vitamin, valamint nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor és fluor.

A vörös és a fekete fajtái gazdagok bioflavonoidokban. Ezek a vegyületek számos betegség ellen védelmet nyújthatnak.

Nem mellékes még az sem, hogy 10 dkg szőlőben csupán 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje és 1,6 g ballasztanyag van. Koleszterint nem tartalmaz.

Az apró magokból sajtolt szőlőmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban.

A szőlő kiváló biológiai értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező:

  • serkenti a bél-és a veseműködést
  • segít emésztési probléma esetén, fokozza az epekiválasztást
  • hatásos húgysavlerakódás, köszvény ellen
  • mérsékli a vese-és hólyagkövesedés esélyét
  • védi az ereket
  • jó idegerősítő
  • jó izomregeneráló
  • immunerősítő
  • olajának magas E vit. tartalma többek között sejtvédő, koleszterincsökkentő.

Külsőleg kiváló bőrápoló. Hűsít, tonizál, csillapít, hidratál. Gyümölcssavai leoldják az elhalt hámrészecskéket. Közvetlenül felvihetjük a megtisztított bőrre, majd 15 percig hatni hagyjuk. A problémás részeket – pattanás – egy félbevágott szemmel kezeljük.

Őszi saláta

Hozzávalók (ízlés szerinti arányban): szőlő, körte, alma, sajt, mandula, saláta, néhány csepp olívaolaj

Elkészítés: a gyümölcsöket és a sajtot kockákra vágjuk, a salátát összetépkedjük, s az egészet összekeverjük. A mandulát kissé pirítsuk meg. A keveréket tegyük egy tálba, tegyünk rá pár csepp olajat, majd a tetejére szórjuk a pirított mandulát.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hogyan igazodjunk el a daganatok és a táplálkozás útvesztőiben?

A Sárszentágotai Alapszervezet és a Sárbogárdi Cukorbetegek Klubja szeretettel hívja az érdeklődőket 2019. június 26-án 17:00 órára Porcsalmyné Henter Izabella Msc dietetikus, táplálkozástudományi szakember előadására. Helyszín: Művelődési Ház (Sárbogárd, Hősök tere 3. )

Klubfoglalkozás

2019. februári programajánló

A jóga február 18-ai és 25-ei időpontja elmarad technikai okok miatt. Elnézést kérünk. A további alkalmakról értesítést küldünk! A Hawai’i Hula táncklub február 20-ai alkalma helyett február 27-én 15:00 órakor lesz megtartva.    Fakanál klub Olvass tovább...

Mozgás

Táncolj, mozdulj az egészségedért!

Tartja: Szabó Kriszta testnevelő tanár, mozgásfejlesztő Téma: Beszélgetés a mozgás és az egészség viszonyáról, majd egy kis gyakorlás: zumba, chikung és légző-jóga ízelítő Időpont: június 26.(hétfő) 16 óra Helyszín: Országos Onkológiai Intézet Tükörterem, XII. Bp., Kék Golyó Olvass tovább...