Örömmel adunk hírt arról, hogy a Liga Fakanál klubja a következő időszakokban sűrűbben fog jelentkezni.
Kérjük osszátok és írjátok meg véleményeteket a receptekről, vagy ha van még újabb ötletetek, örömmel adjuk tovább.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. Már a régi egyiptomiak, görögök és a rómaiak is termesztették. A legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma mellett a gyümölcsök királynőjének is szokták emlegetni. Sokszínűségét jól mutatja, hogy csak Magyarországon fajtáinak száma meghaladja a százat. Könnyű, finom csemege, bár édes, mégsem hizlal, hiszen 10 dkg-ban mindössze 60 kcal van. Olyan szénhidrátokat tartalmaz, melyek alig igényelnek emésztést, a vérben rögtön energiát szolgáltatnak.

Fontos vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Található benne A, B1,   B 2,  B 6 , E és C-vitamin, valamint nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor és fluor.

A vörös és a fekete fajtái gazdagok bioflavonoidokban. Ezek a vegyületek számos betegség ellen védelmet nyújthatnak.

Nem mellékes még az sem, hogy 10 dkg szőlőben csupán 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje és 1,6 g ballasztanyag van. Koleszterint nem tartalmaz.

Az apró magokból sajtolt szőlőmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban.

A szőlő kiváló biológiai értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező:

  • serkenti a bél-és a veseműködést
  • segít emésztési probléma esetén, fokozza az epekiválasztást
  • hatásos húgysavlerakódás, köszvény ellen
  • mérsékli a vese-és hólyagkövesedés esélyét
  • védi az ereket
  • jó idegerősítő
  • jó izomregeneráló
  • immunerősítő
  • olajának magas E vit. tartalma többek között sejtvédő, koleszterincsökkentő.

Külsőleg kiváló bőrápoló. Hűsít, tonizál, csillapít, hidratál. Gyümölcssavai leoldják az elhalt hámrészecskéket. Közvetlenül felvihetjük a megtisztított bőrre, majd 15 percig hatni hagyjuk. A problémás részeket – pattanás – egy félbevágott szemmel kezeljük.

Őszi saláta

Hozzávalók (ízlés szerinti arányban): szőlő, körte, alma, sajt, mandula, saláta, néhány csepp olívaolaj

Elkészítés: a gyümölcsöket és a sajtot kockákra vágjuk, a salátát összetépkedjük, s az egészet összekeverjük. A mandulát kissé pirítsuk meg. A keveréket tegyük egy tálba, tegyünk rá pár csepp olajat, majd a tetejére szórjuk a pirított mandulát.

Kapcsolódó bejegyzések

Programajánló

2024 szeptemberi programajánló

Figyelem! Az Ökumenikus Bibliakör 2024. szeptember 24-én 16-18 óráig csak online lesz megtartva. Kapcsolódás: https://meet.google.com/wvi-rggn-dmh Jelentkezés, érdeklődés: [email protected] Hétfő esti meditáció és beszélgetés Tartja: Fazekas Gábor mindfulness tanár (MBSR, MBCT), meditáció oktató, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnöke Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

A Sétáljunk együtt! klub kirándulásra hív

  Cél: János-hegy Erzsébet-kilátó Időpont: 2016. november 9. (szerda) Találkozó: Széll Kálmán tér 10,15 óra (56-os villamos megálló)  Útvonal: Széll Kálmán tér – Hűvösvölgy – Gyermekvasút – Normafa – Erzsébet-kilátó – Normafa – Széll Kálmán tér Olvass tovább...

Előadás

Amit a vitaminokról tudni kell

Várunk mindenkit online előadásra a vitaminokról. Csatlakozási link: https://meet.google.com/xhr-eccg-mhg?hs=122&authuser=0 A részvétel ingyenes, kérjük regisztrálj. Jelentkezés: Antal Magdi:  321-7445,  20-337-4637 [email protected] Varga Bernadett: 36 20 565 5208 [email protected]