Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Meleg, nyári időben jólesik egy hideg eperleves.

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.

Jó étvágyat, jó felfrissülést!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A salgótarjáni torna klub is csatlakozott az Európai Sporthét eseményeihez

  A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Sportklubja 2017. szeptember 28-án csatlakozott az Európai Sporthét eseményeihez a Meridián 3-1-2 tornával és közös nyiroktornával. A fizikai aktivitáson huszonöten vettek részt, melynek végén a szerencsések pólót is Olvass tovább...

Alapszervezetek

SzomatoDráma – Neked van tüskéd?

Időpont: 2024. augusztus 2. Vezeti: Huszka Zsuzsa  Jól – Lét Mentor -Neked van TÜSKÉD? Ezt a mottót lehetett volna adni a mai SzomatoDráma játék alkalomnak, amit Magdi Lazányi szervezésével a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetben, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Tavaszváró kézműves foglalkozás

 A MRL Salgótarjáni Alapszervezet március havi Stresszoldó Klubja a tavaszvárás jegyében telt el. Bablenáné Kovács Márta irányításával megtanultunk krepp papírból hóvirágokat, színes tulipán csokrokat készíteni. Az először még lehetetlennek tűnő feladatot végül mindenki sikeresen megoldotta Olvass tovább...