2019-ben is kerékpáros felvonulással hívjuk föl a figyelmet a limfómás betegekre. Várunk mindenkit: akik küzdenek vagy megküzdöttek ezzel a betegséggel, családtagjaikat, jó barátaikat és minden jó szándékú érdeklődőt. Mivel a limfóma színe a zöld, zöld pólókban, zöld dekorációval, bármilyen színű saját és zöld MOL Bubi kerékpárokon tesszük majd meg az utat a zöld Szabadság hídon keresztül. 

A felvonulás fővédnöke: Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa

Időpont: szeptember 15. (részletek a regisztrációt követően)
Az útvonal: DPC Szent László Kórház – Albert Flórián út – Vágóhíd utca – Üllői út – Vámház körút – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Attila út – Krisztina körút – Magyar Jakobinusok tere – Kék Golyó utca – Országos Onkológiai Intézet.

A távolság 8 km, kis emelkedőkkel.

A rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

Jelentkezés: info@rakliga.hu, +36 1 225 1621

Háttérinformáció a limfómáról:
A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit érintő daganatos betegség. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést regisztrálnak évente.

A limfómás megbetegedések alapvetően két nagy csoportra oszthatóak: a Hodgkin-kórra és a non-Hodgkin limfómákra, ami több mint 80 féle, egymástól akár nagyon eltérő altípust foglal magába. A Nemzeti Rákregiszter 2016-os adatai alapján az új betegek száma a Hodgkin-kór esetén mintegy 288, a non-Hodgkinnál 1916 volt.

Rejtőzködő betegégnek is szokták hívni, hiszen a tünetek alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók megduzzadása, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból. A limfóma jele lehet továbbá az erős éjszakai izzadás, a fáradékonyság, a láz, a hirtelen fogyás, illetve a bőrkiütések és a viszketés is.

„A kis dolgok építik a bizalmat”  – idén is érvényes a Limphoma Coalition Limfóma Világnap jelmondata.  A kampányban úgy is részt vehetünk, ha megosztjuk az általuk kiadott tényeket.

Forrás:
https://www.worldlymphomaawarenessday.com/en/resources
http://www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika

 

           

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Taggyűlés és farsang Gyöngyösön

A február 7-ei taggyűlésünkre már fél órával előbb érkeztünk, hogy elkészítsük a szokásos farsangi menüt, ami nem más, mint a házi zsíros kenyér lila hagymával, paprikával, uborkával. A desszertet batyusan oldottuk meg, volt sós és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat mozgásprogramja

2020-06-15 Teremtorna, Meridián torna és Nordic Walking túra, 2020. június 10-11.  A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata a héten elindította a Teremtornáját is, rendhagyó módon a szabadban. Rég nem örültünk így egymásnak! Három hónap Olvass tovább...

Mozgás

Gyalogolni jó!

Gyűjtsünk élményt együtt gyaloglással a természetben ! Pesthidegkút   Időpont: 2017. május 15. (hétfő) Találkozó: Bp. Széll Kálmán tér 15,30 óra (61-es villamos megállója) A helyszín megközelíthető: Hűvösvölgyi végállomástól 64, 264-es busszal 3 megálló Kossuth L. utcáig (Budapesti Olvass tovább...