A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete 2018. november 13-i rendezvényével a Daganatos Betegek Világnapjára és a Cukorbetegek Világnapjára emlékezve rendezte meg figyelemfelhivó rendezvényét.

Dr. Harcsa Eleonóra főorvos, belgyógyász, diabetológus nagyszerű előadását hallgathatták meg a résztvevők a cukorbetegség és a daganatos betegségek  közti összefüggésről. 

A két betegség közti összefüggésre, kapcsolatra már nagyon régen felfigyeltek – mondta előadónk.

  • Régi megfigyelés, hogy cukorbetegeknél egyes daganatos megbetegedések gyakrabban fordulnak elő. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegeknél  az  emlőrák, máj, vastagbél, hasnyálmirigy, hólyag, veserák .
  • Az onkoterápiában alkalmazott kezeléseknél pedig az anyagcsere romlás miatt gyakori a cukorbetegség kialakulása. Ez sokszor akadályozza a beteg gyógyulását.

Megfigyelték továbbá, hogy a túlsúly, elhízás táptalaja a daganatos betegségeknek és a cukorbetegségnek egyaránt. Ezt diétával és aktív mozgással lehet egyensúlyban tartani.

Onkológiai és diabetes szempontból is fontos az emberek ismereteinek fejlesztése ebben a témában.

 A rendezvényünkön részt vett dr. Kner Erika, onkológus  főorvos asszony is, aki az onkológus szemszögéből kiegészítette a hallottakat. Köszönjük mindkét főorvos részvételét és előadásukat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Dr. Bak Mihály előadása Mezőberényben

Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, október hónap pedig az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében tart már több éve október első hétvégéjén előadást Dr. Bak Mihály c. egyetemi tanár, onkológus, “Mezőberény Város Díszpolgára”. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Élő Advent Borsodnádasdon

2019.december 21-én rendeztük meg – az Élő Advent című -ablaknyitási sorozat- Liga által vállalt 22-es ablak díszítését. Mivel a Jézus Szive templom Közösségi Házában terveztük az ablakdíszítést és műsort, az egyházi társulat tagjaival összefogtunk, és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mozgással az egészségért – Egerben

Hóban, sárban, jó levegőn, kellemes időben sétáltunk 22-en 5 kilométert Eger környékén. Nagyon jól éreztük magunkat, hisz a gyaloglás, beszélgetés, az erdő közelsége jót tesz a szervezetünknek. Reménykedünk, hogy ezzel a programmal felkeltjük a figyelmet Olvass tovább...