A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egészségnapot szervezett 2017. november 15-én a Balassagyarmati Börtön és Fegyház és a Rendőrség dolgozóinak.

A cél egy zömmel férfiakból álló munkahely elérése volt, hogy november lévén a „férfi bajokra” illetve azok megelőzésére, idejében való felfedezésére, a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A megjelentek dietetikai tanácsadással egybekötött állapotfelmérésen (vérnyomás, BMI, testzsír, vércukor, diabetesz kockázati felmérés), CO mérésen, szájüregi és anyajegy szűrésen, here önvizsgálat oktatáson vehettek részt, prosztata kérdőíves tesztet tölthettek ki és PSA teszt elvégzésére is mód volt.

Természetesen a hölgyek sem maradtak ki: ők a felsoroltakon kívül emlő önvizsgálat oktatáson vehettek részt és szóbeli és írásos információt kaphattak a mammográfiás szűrésről.

Az egészségnap célja az egyéni felelősség hangsúlyozása, a szekunder prevenció, a szűrés fontosságának kiemelése volt,  a figyelem felhívása a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedések, a prosztata rák magas arányára, amely rendszeres szűrővizsgálattal, ahogy a nőknél a mell vagy a méhnyakrák szűrésekkel, időben felfedezve, az esetek döntő többségében gyógyítható.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mért fontosak a szűrővizsgálatok és mit jelent a Movember Mozgalom?

november 17-én került sor a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete soron következő rendezvényére. Először rövid szóbeli tájékoztatást kaptak a jelenlévők a szűrések jelentőségéről, formáiról, a korai felismerés döntő fontosságáról. A szűrővizsgálatok elsődleges célja, hogy előmozdítsa Olvass tovább...

Alapszervezetek

85 fő vett részt az egészségnapon

2017. 09. 16-án egészségnapot szerveztünk, melyen 85 fő vett részt. Prosztata szűrésen 20 fő vett részt, ebből 2 gyanús esetet a főorvos úr tovább küldött kivizsgálásra. Bőrgyógyászati vizsgálaton 42 fő vett részt, ebből 3 főt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mátrai kirándulás

A Hatvani Alapszervezet beszámolója Gyalogtúra a Mátrában Időpont: 2020. július 30. Alapszervezetünk természetszerető OGYIK tagjai a mai napon a Mátrai utakon barangoltak. Útvonal: Mátrafüred-Kozmári kilátó-Zöld sáv- Mátrafüred útvonalon, 8 km volt a táv. A túrán Olvass tovább...