Történelmi időutazásban volt része 2017. április 22-én a MRL Salgótarjáni Alapszervezet 53 fős csoportjának, akik egy egész napos autóbuszos kiránduláson meglátogatták Losonc, Gács és Gácsfalu nevezetességeit.

A trianoni békeszerződésig Losonc Nógrád vármegye Losonci járásának székhelye, megyénk első városa volt. Idegenvezetéssel megismerhettük a neogótikus református templomot, a csodálatosan helyreállított grandiózus zsinagógát, a barokk római katolikus templomot, a szecessziós stílusú városházát, a Vigadó épületét.

Gácsfaluban megcsodáltuk a tiszta gótikus stílusban épült Szent György templomot, a történelmi Magyarország egyik legrégibb fa harangtornyával. A kerített templomot az un. fehér apácák kezelik, akik az udvarban lévő rendházban laknak. Kedvesen beinvitáltak a gyönyörűen parkosított kertjükbe, és Zuzane nővér megismertette velünk nemzetközi közösségüket, küldetésüket.

Gácson a tipikus szlovák „knédlis” ebéd elfogyasztása után idegenvezetönk mesélt a település történetéről, a sóhivatalról, a valaha híres posztógyárról, a neves fazekas műhelyről, az 1835-ben épült kéttornyú templomról, a zsinagógáról, mely Európában az egyetlen ilyen célú falun épült létesítmény. Láthattuk a házat, ahol 1884 után gyógyszerészként élt és alkotott Csontváry Kosztka Tivadar. Végül a   község fölé magasodó dombon elhelyezkedő Forgách kastélyt látogattuk meg, melyet öt éves felújítás után tavaly adtak át, és mely már messziről felhívja magára a figyelmet. Szépsége a Kosztka Tivadart (azaz Csontváryt) is megihlette, aki gyakorta tartózkodott a kastély alatti parkban, és egy festményén meg is örökítette azt. A ma szállodaként működő pazar épület megcsodálása után indultunk vissza a történelmi Magyarország területéről irodalmi, történelmi, hittörténeti, művészettörténeti ismeretekkel gazdagodva. Igazi testi-lelki feltöltődést kaptunk a jó szervezésnek, a profi idegenvezetésnek és a fegyelmezett, jó kedvű csapatnak köszönhetően. Megtapasztalhattuk, hogy 30 kilométeres körzetünkben is milyen csodás értékekre lelhetünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Heves Megyei alapszervezetek önkénteseinek esetmegbeszélése 2.

Időpont: 2019. október 2. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat helysége Az esetmegbeszélést vezeti: Gulyás Viktória A Hatvani Segítő Szolgálatunknál a mai napon önkénteseink esetmegbeszélését tartottuk. A mai megbeszélést Gulyás Viktória vezette. Viki bemutatkozását követően mi is egy pár Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rákosmente Alapszervezet szórólapja és roll-upja

Elkészült a szórólap és a roll-up, legközelebb élőben az Újjászületés Alapítvány mellrák elleni sétáján tekinthető meg október 29-én.

Alapszervezetek

Gyöngyposta – Együtt a méhnyakrák ellen Egerben!

Az Európai Méhnyakrák megelőzési Hét alkalmából a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet a KEVIKO Védőnői Szolgáltató KFT, Egri Családsegítő Alapítvány és az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya figyelemfelhívó rendezvényt szervezett a méhnyakrák megelőzése érdekében Egerben, Olvass tovább...