2016. január 20-án Balzsay Károly ökölvívó világbajnok, gyógyult rákbeteg nagysikerű előadást tartott a Szekszárdi Alapszervezet meghívására. 

“Túl van már számtalan műtéten: volt dolga az orvosoknak vele fül, kéz, vakbél, vagy éppen gerincsérv beavatkozás gyanánt. De ez mind semmi: a nem túl távoli múltban még hat darab kemoterápián is átesett… 

A fiatal éveiben járó ökölvívó világbajnokunk az egészségügyi,,kiütések” ellenére szekszárdi látogatásán fittnek, életvidámnak tűnt, azaz ,,egyben volt”, amelyre kétségtelen bizonyítékként legutóbbi,  majd másfél órás előadása szolgált.

Az ökölvívó a Babits Kulturális Központban népes hallgatótábor előtt beszélt gyorsan felívelő a karrierjéről, majd részletesen, őszinte, közvetlen hangvétellel megosztotta a rák ellen vívott kálváriájának megannyi apró mozzanatát.

A január 20-án zajlott összejövetel természetesen az egészség témájában fogant: lévén, hogy a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet egészségmegőrző programjáról volt szó, amelyen adalékként még az Ifjú Szív Német Nemzetiségi Táncegyüttes is műsort adott.

Sorra jöttek a sikerek hazájában és idegenben

Az eseményen, amelyen Kővári László, a városi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, illetve Csillagné Szánthó Polixéna humán bizottsági elnök is tiszteletét tette, Balzsay Károlytól megtudhattuk: 16-17 éves korában Budapesten már a felnőtt válogatottban edzhetett, Szántó Imre,,Öcsi” bácsi szárnyai alatt, nemsokára kijutva a sydney-i és az athéni olimpiára is – hazai színekben. 2002-ben EB ezüstje lett, 2004-től – Kovács ,,Koko” István és Erdei ,,Madár” Zsolt után – viszont már ő is a profik között mutatkozhatott be a hamburgi Universum Box Promotion bokszolójaként,  másfél-kéthavonta kapva meccseket. Számtalan győzelmet aratott: 2009 januárjában az orosz Denis Inkin ellen megszerezte WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Ugyanezen év áprilisában az új-zélandi Masolino Masoe ellen először védte meg világbajnoki övét. Később, 2012-ben a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoki övéért Dimitri Sartison nagyközépsúlyú bunyóssal csapott össze úgy, hogy ő is és ellenfele is az Universum sportolója volt. Balzsay ebből az összecsapásból is győztesen került ki, megőrizve a WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét. A balkezes, fordított alapállású bokszoló 2013 elején fejezte be pályafutását.

A kemo szoktatta le a hamburgerről

Rá egy évre – annak folyományaként, hogy saját bevallása szerint a civil életbe belekóstolva rendszertelenül, illetve stresszesen élt, alig aludt és túlhajtotta magát – egy vírusos megbetegedés nyomán nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

Példaértékűen fogta fel a kemoterápiás kezeléseket, hiszen két beavatkozás közt – túl a mellékhatásokon – akadt, hogy ezeregyszáz kilométert levezetett, tanítványait egy németországi edzőtáborba szállítva. Az első kezelésre egyébként rögtön az eredmény megérkezte napján vállalkozott.

A vizsgálatok közt nem győzte idegesen olvasni az újabbnál újabb orvosi jelentéseket, amelyek végezetül gyógyultnak nyilvánították. Nemrég félelme újra úrrá lett rajta, hiszen úgy érezte, visszaesett: ez azonban csak “vaklárma” volt a részéről, mert kiderült: csak fizikailag érezte ezt, a diagnózis semmilyen elváltozást nem mutatott ki.

Nevetve mesélte tapasztalatairól, mondván: a kemoterápiában egy jó dolog van: nem csípnek meg a szúnyogok. Ugyanakkor, természetesen reménnyel töltötte el, amikor a vérszívók egy idő után újfent,,megkörnyékezték”. Arról is mesélt, felhívták figyelmét az orvosok arra: ha egy ételt nagyon meg akar utálni, kezelés alatt azt tömje magába. A hamburgert választotta, mert gyorsütemben le akart szokni róla.

A csipszek és kólák könyörtelen ellensége

Ha már az egészségtelen ételeknél tartunk: tanítványainak a mai napig tilt bármiféle kólaitalt és csipszrágcsálást: így, amennyiben autózás közben ropogtatni, vagy inni látja őket ilyen termékekből, azonnal egy útszéli kukában landolnak a gyerekek zacskói és műanyagflakonjai.

Hasonlóan radikális módon jár el edzőmunkája során, ahol is a sportolókat gyakran szó szerint,,kilépteti kényelmi zónájukból” – rosszullétig futtatva őket. Kell is ez, hiszen jelenleg a riói olimpiára készülő felnőtt kategóriás bokszolók másod-felkészítőjeként tevékenykedik. Az élet hozta nehézségek leküzdéséhez felesége és két leánygyermeke is hozzájárultak: szeretetükkel átsegítve őt a problémás időszakon. Esküvőjéhez – pogány lévén – Erdő Péter engedélye volt szükséges: így – mesélte mosolyogva – két napon át ünneplik házassági évfordulójukat: előbb a polgári, majd az egyházi szertartást.

Mára tehát Balzsay Károly újra egészségesen táplálkozik és persze sporttáborokat szervez. Háromhavonta jár orvosi ellenőrzésekre és igyekszik úgy élni, hogy még legalább ötven évig  köztünk lehessen.”

Gyimóthy Levente  

Szeksz+írdi Vas+írnap.2016.01.24.

Tolnai Népújság.01.25.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nőkről Nőknek – Előadás és fehérnemű bemutató Borsodnádasdon

november 7-én tartottuk a „Nőkről Nőknek” szóló programunkat. A már szokássá vált kulturális műsorral kezdtünk, ahol a Montázs Mazsorett csoport táncában gyönyörködhettünk, majd egy verset hallottunk a NŐ-ről. Ezután Dr. Tóth Lászlóné, a Budapesti Anita Olvass tovább...

Egyéb

Lemondás az elnöki tisztségről

Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az október 29-ei elnökségi ülésen bejelentette, hogy 2015. november 30-ai dátummal lemond elnöki tisztségéről. Ezt a döntését egészségi állapota miatt hozta meg. Egészségi állapota mozgásában korlátozza, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyógyultak klubja Miskolcon – Az influenza és nátha megelőzése, gyógyítása

Gyógyultak klubja a miskolci Kaffka Margit Könyvtárban: Bórkuti Lászlóval és Sóspataki Ferenccel Beszélgetés az influenza és a nátha megelőzéséről és gyógyításáról