2016. január 20-án Balzsay Károly ökölvívó világbajnok, gyógyult rákbeteg nagysikerű előadást tartott a Szekszárdi Alapszervezet meghívására. 

“Túl van már számtalan műtéten: volt dolga az orvosoknak vele fül, kéz, vakbél, vagy éppen gerincsérv beavatkozás gyanánt. De ez mind semmi: a nem túl távoli múltban még hat darab kemoterápián is átesett… 

A fiatal éveiben járó ökölvívó világbajnokunk az egészségügyi,,kiütések” ellenére szekszárdi látogatásán fittnek, életvidámnak tűnt, azaz ,,egyben volt”, amelyre kétségtelen bizonyítékként legutóbbi,  majd másfél órás előadása szolgált.

Az ökölvívó a Babits Kulturális Központban népes hallgatótábor előtt beszélt gyorsan felívelő a karrierjéről, majd részletesen, őszinte, közvetlen hangvétellel megosztotta a rák ellen vívott kálváriájának megannyi apró mozzanatát.

A január 20-án zajlott összejövetel természetesen az egészség témájában fogant: lévén, hogy a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet egészségmegőrző programjáról volt szó, amelyen adalékként még az Ifjú Szív Német Nemzetiségi Táncegyüttes is műsort adott.

Sorra jöttek a sikerek hazájában és idegenben

Az eseményen, amelyen Kővári László, a városi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, illetve Csillagné Szánthó Polixéna humán bizottsági elnök is tiszteletét tette, Balzsay Károlytól megtudhattuk: 16-17 éves korában Budapesten már a felnőtt válogatottban edzhetett, Szántó Imre,,Öcsi” bácsi szárnyai alatt, nemsokára kijutva a sydney-i és az athéni olimpiára is – hazai színekben. 2002-ben EB ezüstje lett, 2004-től – Kovács ,,Koko” István és Erdei ,,Madár” Zsolt után – viszont már ő is a profik között mutatkozhatott be a hamburgi Universum Box Promotion bokszolójaként,  másfél-kéthavonta kapva meccseket. Számtalan győzelmet aratott: 2009 januárjában az orosz Denis Inkin ellen megszerezte WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Ugyanezen év áprilisában az új-zélandi Masolino Masoe ellen először védte meg világbajnoki övét. Később, 2012-ben a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoki övéért Dimitri Sartison nagyközépsúlyú bunyóssal csapott össze úgy, hogy ő is és ellenfele is az Universum sportolója volt. Balzsay ebből az összecsapásból is győztesen került ki, megőrizve a WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét. A balkezes, fordított alapállású bokszoló 2013 elején fejezte be pályafutását.

A kemo szoktatta le a hamburgerről

Rá egy évre – annak folyományaként, hogy saját bevallása szerint a civil életbe belekóstolva rendszertelenül, illetve stresszesen élt, alig aludt és túlhajtotta magát – egy vírusos megbetegedés nyomán nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

Példaértékűen fogta fel a kemoterápiás kezeléseket, hiszen két beavatkozás közt – túl a mellékhatásokon – akadt, hogy ezeregyszáz kilométert levezetett, tanítványait egy németországi edzőtáborba szállítva. Az első kezelésre egyébként rögtön az eredmény megérkezte napján vállalkozott.

A vizsgálatok közt nem győzte idegesen olvasni az újabbnál újabb orvosi jelentéseket, amelyek végezetül gyógyultnak nyilvánították. Nemrég félelme újra úrrá lett rajta, hiszen úgy érezte, visszaesett: ez azonban csak “vaklárma” volt a részéről, mert kiderült: csak fizikailag érezte ezt, a diagnózis semmilyen elváltozást nem mutatott ki.

Nevetve mesélte tapasztalatairól, mondván: a kemoterápiában egy jó dolog van: nem csípnek meg a szúnyogok. Ugyanakkor, természetesen reménnyel töltötte el, amikor a vérszívók egy idő után újfent,,megkörnyékezték”. Arról is mesélt, felhívták figyelmét az orvosok arra: ha egy ételt nagyon meg akar utálni, kezelés alatt azt tömje magába. A hamburgert választotta, mert gyorsütemben le akart szokni róla.

A csipszek és kólák könyörtelen ellensége

Ha már az egészségtelen ételeknél tartunk: tanítványainak a mai napig tilt bármiféle kólaitalt és csipszrágcsálást: így, amennyiben autózás közben ropogtatni, vagy inni látja őket ilyen termékekből, azonnal egy útszéli kukában landolnak a gyerekek zacskói és műanyagflakonjai.

Hasonlóan radikális módon jár el edzőmunkája során, ahol is a sportolókat gyakran szó szerint,,kilépteti kényelmi zónájukból” – rosszullétig futtatva őket. Kell is ez, hiszen jelenleg a riói olimpiára készülő felnőtt kategóriás bokszolók másod-felkészítőjeként tevékenykedik. Az élet hozta nehézségek leküzdéséhez felesége és két leánygyermeke is hozzájárultak: szeretetükkel átsegítve őt a problémás időszakon. Esküvőjéhez – pogány lévén – Erdő Péter engedélye volt szükséges: így – mesélte mosolyogva – két napon át ünneplik házassági évfordulójukat: előbb a polgári, majd az egyházi szertartást.

Mára tehát Balzsay Károly újra egészségesen táplálkozik és persze sporttáborokat szervez. Háromhavonta jár orvosi ellenőrzésekre és igyekszik úgy élni, hogy még legalább ötven évig  köztünk lehessen.”

Gyimóthy Levente  

Szeksz+írdi Vas+írnap.2016.01.24.

Tolnai Népújság.01.25.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Országos szintű lesz a vastagbélszűrő program – a Tolnai Népújság cikkei

Dr. Tam Beatrix belgyógyász szakorvos gasztroenterológus szerint “a vastagbél daganatok kialakulása összetett, többlépcsős folyamat. Egyértelműnek tűnik a kialakulásában a vörös húsok fogyasztásával való kapcsolat, az ételeinkkel bejutó rákkeltő anyagok ok-okozati szerepe (füst, tartósítószerek), a rostszegény Olvass tovább...

Alapszervezetek

Túra Lajosházára

 A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Kirándulásunkat, túránkat most úgy terveztük meg május 11-én, hogy autóval is megközelíthető legyen a cél, hogy azok a társaink is, akik szeretik a természetet, de nem tudnak most gyalogolni, velünk lehessenek. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Bajmócon jártunk

Az egész Felvidék legnépszerűbb és leglátványosabb várkastélya az ősparkkal övezett domb tetején álló festői, romantikus stílusú bajmóci kastély meglátogatása volt a MRL Salgótarjáni Alapszervezet autóbusszal kiránduló tagjainak úti célja. Az időjárás ideális volt, a nap Olvass tovább...