A Magyar Rákellenes Liga szinte a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című programnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival együttműködésben, melynek során 2024. április 11-én és további négy napon át – a Nemzeti Rákellenes Világnaphoz kapcsolódóan szervezték meg Miskolcon a szűrési eseménysorozatot.

A program során – az egészségügyi intézménynek, illetve a kórházfenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) köszönhetően – a kapott szűrőbusszal vettünk részt a szűrések lebonyolításában, kiemelt hangsúlyt fektetve a korábbi években felkeresett területek ismételt bevonására.
A rendezvénysorozat alkalmával a szűrések mellett számos egészségügyi előadás hangzott el, majd „önvizsgálatra” tanítottak, emellett rámutattak arra is, hogyan lehet megelőzni a szívinfarktust,valamint a stroke-ot.

A méhnyakszűrés, a szájüregi rákszűrés, a bőrdaganatszűrés, a hallásszűrés mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és oxigénszaturáció-mérést bonyolítottak le, a szakemberek. Az egészségnapon jelen volt az óvodások és az általános iskolások egy-egy csoportja is.

Az országos – „Ismerd fel időben!” elnevezésű kampányban – felhívták a figyelmet a prevencióra, amelynek egyik alappillére a szűrés, valamint az egészséges életmód.
A szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés fontos részét képzik. A Magyar Rákellenes Liga – a szűrési programok mellett – számos fórumot szervezett, szervez, ahol hangsúlyozza ezek szerepét. Ilyen például a – szintén a központi kórházzal közösen rendezett – Betegakadémia. Ilyenkor felhívják az érdeklődők figyelmét a népegészségügyi szűrésekre, a megjelenés jelentőségére, amelyre a lakosok levélben kapnak behívót.

A szűrővizsgálatok olyan eljárások, amelyek a még tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelentik, a még rejtett betegség valószínűségének kizárására, vagy éppen megerősítésére. A népegészségügyi szűrővizsgálatok jellemzője, hogy olyan nagy lakosságcsoportokra terjednek ki, akik életkoruk alapján az adott célbetegségre veszélyeztetettnek minősülnek. A statisztikai adatok alapján ugyanis ebben az életszakaszban ugrásszerűen megnő az adott betegség megjelenése.
Ennek ellenére – sajnos – Magyarországon mindezt még nem veszik elég komolyan az állampolgárok, pedig a betegségek nagy részében – ha időben észlelik és kezelik – gyógyítható a páciens.

Ezen okok miatt is igyekezntek „házhoz vinni” a szűréseket, így Miskolc számos pontján „feltűnt” a busz.
A szűrőbuszon dolgozó munkatársak nőgyógyászati vizsgálatot, szájüregi szűrést, állapotfelmérést biztosítottak a lakosság részére. Az általános állapotfelmérés tartalmazta a kérdőíves kockázatbecslést, testösszetételmérést és elemzést, ujjbegyből történő vérvétellel vércukor-, koleszterin- és húgysavszint-meghatározást, vérnyomás-, pulzus-, véroxigén-telítettség mérést. A vizsgálatok eredményeiről az egészségügyi szolgáltató munkatársai tájékoztatták a résztvevőket és egyénre szóló tanácsadást is nyújtottak.

A szűrőbusz mellett lehetősége volt hallás, PSA szűrésre, (Görömbölyön melanóma-szűrésre), szemészeti, kardiológiai tanácsadásra, háromdimenziós eszköz segítségével (mulázs, baba) mell/here önvizsgálat, újraélesztés elsajátítására.

Bemutatták a Rákellenes kódex-et, és a nyolc figyelmeztető jelre is felhívták a figyelmet. Fiataloknak a dohányzás káros hatásairól kerekasztal beszélgetést szerveztek a B.-A.-Z. Vármegyei Népegészségügyi Főosztály munkatársainak vezetésével. Megelőzésben fontos szerepe van az egészséges életmódnak, a mozgásnak: jógaoktatók adtak tanácsot.
Az országjáró szűrőbusz rendkívül népszerű, ezért is örömteli, hogy a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatának sikerült elérnie, hogy az április 10-i Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából – egyebek közt Debrecen és Szeged mellett – városunkba is ellátogasson.

Az egyhetes városjárás keretében Görömbölyre, Hejőcsabára, a Középszerre, a Szentpéteri kapuba és vármegyei könyvtárhoz is ellátogattak a programmal.

 

Kapcsolódó bejegyzések

10000 lépés program

Prosztatarák: sorsdöntő a kezelések ütemezése

Sajtóközlemény – 2019. május 24. Komplett orvoscsapat és a beteg is kell a hatékony rákkezeléshez Prosztatarák: sorsdöntő a kezelések ütemezése  Nem minden prosztatarákot kell azonnal kezelni, viszont az orvosi szakmák együttműködésén múlik, hogy a sebészet, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mit mutat a vérkép? Van-e ok aggodalomra?

Ezekre a kérdésekre kaphattak választ, akik az Egri Alapszervezet november 14-ei rendezvényén részt vettek. Kurucz Erzsébet előadó tételesen elmagyarázta, hogy mit jelentenek a laborleleten látható rövidítések, adatok, eredmények.Tanácsot is kaphattunk tőle, hogy a gyógyszerfogyasztáson kívül milyen Olvass tovább...

Alapszervezetek

Adventi készülődés a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetében

Az advent a várakozás, készülődés időszaka, mely a lelki megtisztulásról, az egymásra figyelésről, a közös beszélgetésekről kell, hogy szóljon. Ezen gondolatok jegyében tartotta a  MRL Salgótarjáni Alapszervezete november 28-i Stresszoldó Klub foglalkozását, ahol a jelenlévők Olvass tovább...