A Magyar Rákellenes Liga szinte a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című programnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival együttműködésben, melynek során 2024. április 11-én és további négy napon át – a Nemzeti Rákellenes Világnaphoz kapcsolódóan szervezték meg Miskolcon a szűrési eseménysorozatot.

A program során – az egészségügyi intézménynek, illetve a kórházfenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) köszönhetően – a kapott szűrőbusszal vettünk részt a szűrések lebonyolításában, kiemelt hangsúlyt fektetve a korábbi években felkeresett területek ismételt bevonására.
A rendezvénysorozat alkalmával a szűrések mellett számos egészségügyi előadás hangzott el, majd „önvizsgálatra” tanítottak, emellett rámutattak arra is, hogyan lehet megelőzni a szívinfarktust,valamint a stroke-ot.

A méhnyakszűrés, a szájüregi rákszűrés, a bőrdaganatszűrés, a hallásszűrés mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és oxigénszaturáció-mérést bonyolítottak le, a szakemberek. Az egészségnapon jelen volt az óvodások és az általános iskolások egy-egy csoportja is.

Az országos – „Ismerd fel időben!” elnevezésű kampányban – felhívták a figyelmet a prevencióra, amelynek egyik alappillére a szűrés, valamint az egészséges életmód.
A szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés fontos részét képzik. A Magyar Rákellenes Liga – a szűrési programok mellett – számos fórumot szervezett, szervez, ahol hangsúlyozza ezek szerepét. Ilyen például a – szintén a központi kórházzal közösen rendezett – Betegakadémia. Ilyenkor felhívják az érdeklődők figyelmét a népegészségügyi szűrésekre, a megjelenés jelentőségére, amelyre a lakosok levélben kapnak behívót.

A szűrővizsgálatok olyan eljárások, amelyek a még tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelentik, a még rejtett betegség valószínűségének kizárására, vagy éppen megerősítésére. A népegészségügyi szűrővizsgálatok jellemzője, hogy olyan nagy lakosságcsoportokra terjednek ki, akik életkoruk alapján az adott célbetegségre veszélyeztetettnek minősülnek. A statisztikai adatok alapján ugyanis ebben az életszakaszban ugrásszerűen megnő az adott betegség megjelenése.
Ennek ellenére – sajnos – Magyarországon mindezt még nem veszik elég komolyan az állampolgárok, pedig a betegségek nagy részében – ha időben észlelik és kezelik – gyógyítható a páciens.

Ezen okok miatt is igyekezntek „házhoz vinni” a szűréseket, így Miskolc számos pontján „feltűnt” a busz.
A szűrőbuszon dolgozó munkatársak nőgyógyászati vizsgálatot, szájüregi szűrést, állapotfelmérést biztosítottak a lakosság részére. Az általános állapotfelmérés tartalmazta a kérdőíves kockázatbecslést, testösszetételmérést és elemzést, ujjbegyből történő vérvétellel vércukor-, koleszterin- és húgysavszint-meghatározást, vérnyomás-, pulzus-, véroxigén-telítettség mérést. A vizsgálatok eredményeiről az egészségügyi szolgáltató munkatársai tájékoztatták a résztvevőket és egyénre szóló tanácsadást is nyújtottak.

A szűrőbusz mellett lehetősége volt hallás, PSA szűrésre, (Görömbölyön melanóma-szűrésre), szemészeti, kardiológiai tanácsadásra, háromdimenziós eszköz segítségével (mulázs, baba) mell/here önvizsgálat, újraélesztés elsajátítására.

Bemutatták a Rákellenes kódex-et, és a nyolc figyelmeztető jelre is felhívták a figyelmet. Fiataloknak a dohányzás káros hatásairól kerekasztal beszélgetést szerveztek a B.-A.-Z. Vármegyei Népegészségügyi Főosztály munkatársainak vezetésével. Megelőzésben fontos szerepe van az egészséges életmódnak, a mozgásnak: jógaoktatók adtak tanácsot.
Az országjáró szűrőbusz rendkívül népszerű, ezért is örömteli, hogy a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatának sikerült elérnie, hogy az április 10-i Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából – egyebek közt Debrecen és Szeged mellett – városunkba is ellátogasson.

Az egyhetes városjárás keretében Görömbölyre, Hejőcsabára, a Középszerre, a Szentpéteri kapuba és vármegyei könyvtárhoz is ellátogattak a programmal.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyöngyök Gyöngyösön

Gyöngyfűzés 2023. január 16.  Ebben az évben január 23 és 29 között 17. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet Magyarországon tízedik alkalommal szervez meg a Mályvavirág Alapítvány. A kampány célja, hogy felhívja Olvass tovább...

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó séta és előadás a nők egészségéért Miskolcon

A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat két rendezvényt szervezett a nőkért a rózsaszín hónapban. Rózsaszín nap 2019. október 16-án. A rendezvény előadással kezdődött az önvizsgálat- és a szűrések fontosságáról, a HPV oltásról, közben véradást szerveztek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap Hatvanban

Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen: A cselekvés éve! Időpont:  2019. április 17. szerda 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődés Ház Hatvan, Kossuth tér 24.  A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól évente szervezi meg április Olvass tovább...