A Nemzeti Rákellenes Nap kapcsán az OKFŐ szűrőbuszával a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakképzett önkéntesei és a Népegészségügyi Főosztály munkatársai Egészségnapokat tartottak a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal alkalmazottainak Salgótarjánban, Balassagyarmaton, és Pásztón.

A helyszíneken lehetőség volt nőgyógyászati, bőrgyógyászati szűrésre, testanalízisre, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint mérésre, PSA tesztre, emlő-here önvizsgálat oktatásra, életmódbeli tanácsadásra.

Százhúsz éve, 1902-ben alakította meg az Országos Rák Bizottságot dr. Dollinger Gyula sebészprofesszor, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás úttörője, az első rákregiszter elindítója. Születésnapját, április 10-ét a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére nemzeti rákellenes nappá nyilvánították 1993-ban. Ezen a jeles napon a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére és az aktív közreműködés jelentőségére hívják fel országszerte a figyelmet.

A Központi Statisztikai Hivatal Nemzeti Rákregiszter adatai alapján készült jelentése szerint évről évre emelkedik a Magyarországon bejelentett új rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Az a tény, hogy arányaiban jóval több beteg gyógyul meg, a hazai onkológiai ellátórendszer hatékonyságának javulását tükrözi. Ebben szerepet játszanak a népegészségügyi és opcionális szűrések és a diagnosztikai eszközök fejlődése, melynek révén egyre gyakrabban valósulhat meg a rákos megbetegedések korai felismerése.

A szűrés életet menthet, hiszen a korán felismert daganatok esetén a sikeres kezelés, a gyógyulás esélye sokkal magasabb. Sajnos a szűrővizsgálatokon való megjelenés Magyarországon még messze van az ideálisan elvárhatótól. A rák elleni küzdelemben, a korai felismerésben a társadalom, a civil szervezetek és az egyének együttes, felelősségteljes cselekvésével érhető el komoly eredmény.

A három napon a regisztráltak száma összesen 275 fő volt.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

GyöngyöM program Egerben

A Mályvavirág Alapítvány felhívására a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete második alkalommal csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét mozgalomhoz. A program mozgatója a GYÖNGY, ami a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus, a HPV elleni védelmet jelképezi. Célunk Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás 2.

Időpont: 2016. március 17. 14 óra Vezető: Poórné Mike Éva kézműves Az év második  kreatív  klubfoglalkozásán tavaszi virágokkal díszített  ceruzatartó dobozkát készítettünk dekopázs technikával. Gyűjteményünkből elővarázsolt szebbnél szebb szalvétákat használtunk fel remekművünk elkészítéséhez. Közben megbeszéltük az Olvass tovább...

Alapszervezetek

„GYÖNGYÖM” Salgótarjánban

A tizenkettedik alkalommal megrendezésre került Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét és a Mályvavirág Alapítvány GYÖNGYÖM országos programjaihoz csatlakozva a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködve 2018. február 20-án szervezett figyelemfelkeltő rendezvényt, melynek Olvass tovább...