A Nemzeti Rákellenes Nap kapcsán az OKFŐ szűrőbuszával a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakképzett önkéntesei és a Népegészségügyi Főosztály munkatársai Egészségnapokat tartottak a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal alkalmazottainak Salgótarjánban, Balassagyarmaton, és Pásztón.

A helyszíneken lehetőség volt nőgyógyászati, bőrgyógyászati szűrésre, testanalízisre, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint mérésre, PSA tesztre, emlő-here önvizsgálat oktatásra, életmódbeli tanácsadásra.

Százhúsz éve, 1902-ben alakította meg az Országos Rák Bizottságot dr. Dollinger Gyula sebészprofesszor, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás úttörője, az első rákregiszter elindítója. Születésnapját, április 10-ét a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére nemzeti rákellenes nappá nyilvánították 1993-ban. Ezen a jeles napon a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére és az aktív közreműködés jelentőségére hívják fel országszerte a figyelmet.

A Központi Statisztikai Hivatal Nemzeti Rákregiszter adatai alapján készült jelentése szerint évről évre emelkedik a Magyarországon bejelentett új rosszindulatú daganatos megbetegedések száma. Az a tény, hogy arányaiban jóval több beteg gyógyul meg, a hazai onkológiai ellátórendszer hatékonyságának javulását tükrözi. Ebben szerepet játszanak a népegészségügyi és opcionális szűrések és a diagnosztikai eszközök fejlődése, melynek révén egyre gyakrabban valósulhat meg a rákos megbetegedések korai felismerése.

A szűrés életet menthet, hiszen a korán felismert daganatok esetén a sikeres kezelés, a gyógyulás esélye sokkal magasabb. Sajnos a szűrővizsgálatokon való megjelenés Magyarországon még messze van az ideálisan elvárhatótól. A rák elleni küzdelemben, a korai felismerésben a társadalom, a civil szervezetek és az egyének együttes, felelősségteljes cselekvésével érhető el komoly eredmény.

A három napon a regisztráltak száma összesen 275 fő volt.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ízelítő rendszeres összejöveteleinkből Miskolcon

Ha kedd, akkor asszonytorna:   Minden hónap első szerdája a gégeműtöttek klubnapja (most szülinappal):   Minden héten szerdán beszédtanulás gégeműtötteknek:

Alapszervezetek

Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat márciusi program

Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60. Női egészségmegőrző torna minden pénteken 16 órától MÁRCIUS 11–TŐL!!! Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna u. 17. Március Olvass tovább...

Alapszervezetek

Civilek Napja Szekszárdon

2022.február 01.napján a Civilek Napja alkalmából Szekszárd Vármegyeháza Dísztermében köszöntötték a Tolna Megye Civil szervezetek meghívott képviselőit. Az ünnepélyes rendezvényen a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet elnöke, Szikla József személyesen vett részt. Az ünnepség nagyon színes Olvass tovább...