Az év utolsó Betegakadémiáját tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben a Prónay Gábor Orvosi Könyvtárban.
A rendezvény célja, hogy a betegek megismerjék az intézményt, az ellátásokat; információt kapjanak arról, milyen tünetekkel hová fordulhatnak, milyen kezelési-terápiás lehetőségük van, mit-hol találhatnak meg.
A decemberi hónapban az Onkológiai (P)rehabilitációs Program részleteit ismerhették meg az érdeklődők.
Hazánkban, és a világon a második leggyakoribb haláloknak tekinthető a daganatos megbetegedés. Elfogadott szempont, hogy a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők onkológiai rehabilitációja mihamarabb el kell, hogy kezdődjön.
A Magyar Nemzeti Rákellenes Program 2018-2030 (MNREP) szerves része a rehabilitáció, illetve az onkológiai betegek rehabilitációs és hospice hálózatának kiépítése.
Ezt az aspektust figyelembe véve – országosan egyedülálló módon -, egy úgynevezett komplex onkológiai ellátás érhető el Centrumunkban. Cél, hogy az onkológiai betegek prehabilitációja-rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során. A program célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház onkológiai ellátásban részesülő betegei egy komplex onkológiai rehabilitációban vehessenek részt. A program segítségével a daganatos betegek kezelése eredményesen, team munkában végezhető, ahol az orvos mellett gyógytornász, dietetikus, pszichológus, Simoton-csoport, szociális munkás, lelkész, stoma-gondozó, egészégfejlesztő, edukátor, mentálhigiénés szakember, hospice, és az elérhető civil szervezetek is részt vesznek a betegek ellátásában.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Egészség percek a Salgótarjáni Városi TV-ben

Téma: bőrünk napvédelme Kreicsi Mária beszélget Feketéné dr. Zeke Ildikó főosztályvezetővel és dr. Deme Dániel onkológussal.

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubjának áprilisi vendége dr. Darnói Tibor holisztikus orvos volt, aki nagyon fontosnak tartja gyógyító tevékenysége során az egészségmegőrzés és helyreállítás szempontjából a lelki-testi-szellemi harmónia megteremtését. Megismerhettük a holisztikus gyógyítás lényegét, a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Az élet alapköve: a víz – Egészségpercek 10. előadás

Kreicsi Mária riportja Feketéné dr. Zeke Ildikóval, a Nógrád Vármegye Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjével és Máté Csabával, az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Zrt. Nyugat Üzemmérnökség vezetőjével. Csapvíz, vagy palackozott víz? Vízfogyasztási ajánlások