A dohánytermelés visszaszorítása javítja az emberek egészségét és a bolygó egészségét.

A dohány nemcsak a dohányost károsítja, hanem a környezetet is. Minden 300 elkészített cigarettáért egy fát vágnak ki. Évente 6 billió cigarettát gyártanak. 

A cigarettázás mérgező anyagokat bocsát ki a légkörbe, amelyek károsítják a környezetet és az embereket. A dohányzás abbahagyása segít a dohányosoknak, más embereknek és a bolygónknak. 

Világszerte évente 1,8 millió halálesetet okoz a tüdőrákA dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka, évente körülbelül 1,2 millió halálesethez járul hozzá. A dohányzás abbahagyása jelentősen csökkentheti a tüdőrák kockázatát. 

A dohánytermékek adóztatása az egyik leghatékonyabb és legköltséghatékonyabb intézkedés a dohányzás visszaszorítására és a rák megelőzésére.

A dohányzás messze túlmutat az egészségügy kérdésén – óriási terhet ró azokra az országokra, amelyek a legkevésbé alkalmasak arra, hogy reagáljanak a dohányzással összefüggő betegségekre és halálozásokra.

A dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák, és világszerte a rákos halálesetek 25%-áért felelősek. Ilyen magas halálozási arány mellett a dohányiparnak folyamatosan új fogyasztókat kell találnia a termékeik által megöltek helyére, hogy fenntartsa bevételét.

A dohányzás a rák legnagyobb megelőzhető oka, és a dohányzás abbahagyása az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a rák kockázatának csökkentése érdekében.

Az e-cigaretta agresszív marketingje révén a becslések szerint 10 tinédzserből 7 van kitéve e-cigaretta reklámoknak. A tizenéves e-cigarettát használók is nagyobb valószínűséggel kezdenek el dohányozni. A kormányoknak szigorú szabályozási megközelítést kell alkalmazniuk az e-cigarettával kapcsolatban, különösen a fiatalok védelme érdekében.

A dohányzás évente 1,4 billió amerikai dollár egészségügyi költséggel és termelékenységcsökkenéssel terheli a világgazdaságot.

A dohányzásról való leszokás bármely életkorban óriási változást hozhat, növelheti a várható élettartamot és javíthatja az életminőséget.

Az online dohány- és e-cigaretta reklámozás megszüntetése megakadályozza, hogy a jövő generációi „normálisnak” tekintsék ezeket a termékeket, és ne ragadjanak bele. 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Dohányzásmentes világnap Debrecenben

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából 2018. május 31-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata, valamint a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet közös együttműködésben Egészségdélutánt tartott Debrecenben, a Fórum Bevásárló Központban. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete a Olvass tovább...

Dohányzásellenes Világnap

Május 31. Dohányzásmentes Világnap – Fókuszban a leszokás

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította. Ebben az évben (2021.) a Világnap a dohányzásról leszokást helyezte a központba.  A dohánytermékek évente több mint 8 millió embert ölnek meg világszerte, és ez az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rajzpályázat – a dohányzás káros hatásáról

A Kerekharaszti Alapszervezet beszámolója Alapszervezetünk rajzpályázatot hirdetett 6-14 éves korosztály számára, melynek témája a dohányzás káros hatása az egészségünkre. A Herédi Általános iskola minden osztálya részt vett a pályázaton és több mint 140 db rajz Olvass tovább...