Téma: Egynapos sebészeti eljárások a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban
Előadók: Dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa és Dr. Shittu Gafa, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum főorvosa

A Covid-19 pandémia és az egészségügy leterheltségével, beláthatatlan várólistáival egyre nagyobb az igény az egynapos szemműtétegynapos sérvműtét, az egynapos laparoszkópos, lágyéksérv műtét, az egynapos proktológiai műtét, az egynapos érsebészeti műtét, esetleg az egynapos kézsebészeti műtét, vagy egyéb egynapos sebészeti beavatkozás iránt.

Mikor beszélünk egynapos sebészetről: akkor, ha a páciens ápolási ideje nem haladja meg a 24 órát. Miért előnyős: „Azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmaznak, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentik ki” a betegeket. Az egynapos sebészet keretében az egyszerű beavatkozástól az egészen bonyolult műtétig, innovatív megoldásokkal, a legfejlettebb orvosi technika segítségével, sokkal rövidebb ápolási idő mellett végezhetők el a műtétek. Az egynapos sebészettel jelentősen csökkenthető az altatásban végzett műtéti megterhelés, a páciens a műtétet követően maximum 24 órán belül távozhat. Olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, többnapos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget a szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni – mondta dr. Szalmás Attila. Lerövidülnek a várólisták.

Előadónk kitértek arra, hogy a szakmai bázisnak milyen fontos szerepe van az egészségügyi ellátásban.

Számszaki adatok is elhangzottak:  naponta 50-70 műtét elvégzésére van lehetőség, ez azt jelenti, hogy éves szinten 10-15 ezer műtétet végezhetnek  el a szakemberek. Kórházüzemeltetési szempontból ez nagy precizitást igényel.

A Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa tájékoztatta a jelenlévőket, hogy öt műtő áll rendelkezésükre, 70 betegággyal, szubintenzív részleggel és intenzív részleggel. Tavaly 6600 műtétet végeztek el a komplexumban, nyolc szakma dolgozik az intézményben, és mintegy 13 ezer járóbeteget láttak el egy esztendőben.

Az egynapos sebészeti centrum országosan egyedülálló, nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény – mondta az osztályvezető főorvos úr. Kifejtette: a műtéttechnikai felkészültségben, az elvégzett műtétek számában, eszközi felszereltségben és a betegutak elválasztásában is kivételes a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum.

Dr. Shittu Gafar főorvos úr a „Semmelweis Tagkórházban” kialakított centrumban működő szakmákat mutatta be: a szemészetet, érsebészetet, sebészetet, ortopédiát, urológiát, proktológiát, nőgyógyászatot. Beszélt nagy értékű haználatban lévő eszközökről: laparoszkópos toronyról, szemészeti operációs mikroszkópokról, és arról, hogy az artroszkópos eszközök beszerzése is megtörtént, a fejlesztés folyamatos.

Ahogy minden egyéb műtét esetén, az egynapos sebészet esetén is szükséges az alapos előzetes járóbeteg kivizsgálás, előkészítés. Az egynapos sebészetnek törvényileg szabályozott szakmai és szociális feltételei vannak.

Biztonságos műtéti technikával, jó általános állapotú beteg esetében rövidebb a lábadozás, felesleges, sőt szükségtelen a sokáig tartó kórházi tartózkodás. Otthoni körülmények között, szoros kontroll mellett, gyors gyógyulás várható.

Befejezésül interaktív beszélgetésre került sor. A felvetett kérdésekre az érdeklődők korrekt választ kaptak.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Egészségünk és környezetünk védelmében 1. nap – mellrák elleni rózsaszín séta

2020-10-01 A Borsodnádasdi Alapszervezet beszámolója 2020.szeptember 14-re terveztük az őszi mellrák elleni sétát – megelőzve a vírusjárvány második hullámát. Támogatónk Borsodnádasd Város Önkormányzata volt, akikkel közösen szerveztük a 2 napos rendezvényt, amely 16–án folytatódott. A Olvass tovább...

Alapszervezetek

Decemberi programok Gyöngyösön

Évadzáró és karácsonyi megemlékezést szerveztünk 2019. december 10-én. Nagyon jó hangulatú, szép lezárása volt ennek az évnek. December 5-én önkéntesek világnapján voltunk Rózsaszentmártonba. Nagyon színvonalas műsort volt, jól éreztük magunkat. Teljesítménytúra a Mátrában, amelyet este Olvass tovább...

Alapszervezetek

Férfiak Nemzetközi Hete Egerben

Férfiak Nemzetközi Hete: június 13-tól 19. A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete június 13-án a Férfiak Hete alkalmából szervezett rendezvényén felhívta a figyelmet a különféle szűrővizsgálatok jelentőségére és fontosságára, akár férfi vagy nő az illető. Olvass tovább...