Téma: Egynapos sebészeti eljárások a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban
Előadók: Dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa és Dr. Shittu Gafa, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum főorvosa

A Covid-19 pandémia és az egészségügy leterheltségével, beláthatatlan várólistáival egyre nagyobb az igény az egynapos szemműtétegynapos sérvműtét, az egynapos laparoszkópos, lágyéksérv műtét, az egynapos proktológiai műtét, az egynapos érsebészeti műtét, esetleg az egynapos kézsebészeti műtét, vagy egyéb egynapos sebészeti beavatkozás iránt.

Mikor beszélünk egynapos sebészetről: akkor, ha a páciens ápolási ideje nem haladja meg a 24 órát. Miért előnyős: „Azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmaznak, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentik ki” a betegeket. Az egynapos sebészet keretében az egyszerű beavatkozástól az egészen bonyolult műtétig, innovatív megoldásokkal, a legfejlettebb orvosi technika segítségével, sokkal rövidebb ápolási idő mellett végezhetők el a műtétek. Az egynapos sebészettel jelentősen csökkenthető az altatásban végzett műtéti megterhelés, a páciens a műtétet követően maximum 24 órán belül távozhat. Olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, többnapos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget a szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni – mondta dr. Szalmás Attila. Lerövidülnek a várólisták.

Előadónk kitértek arra, hogy a szakmai bázisnak milyen fontos szerepe van az egészségügyi ellátásban.

Számszaki adatok is elhangzottak:  naponta 50-70 műtét elvégzésére van lehetőség, ez azt jelenti, hogy éves szinten 10-15 ezer műtétet végezhetnek  el a szakemberek. Kórházüzemeltetési szempontból ez nagy precizitást igényel.

A Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa tájékoztatta a jelenlévőket, hogy öt műtő áll rendelkezésükre, 70 betegággyal, szubintenzív részleggel és intenzív részleggel. Tavaly 6600 műtétet végeztek el a komplexumban, nyolc szakma dolgozik az intézményben, és mintegy 13 ezer járóbeteget láttak el egy esztendőben.

Az egynapos sebészeti centrum országosan egyedülálló, nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény – mondta az osztályvezető főorvos úr. Kifejtette: a műtéttechnikai felkészültségben, az elvégzett műtétek számában, eszközi felszereltségben és a betegutak elválasztásában is kivételes a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum.

Dr. Shittu Gafar főorvos úr a „Semmelweis Tagkórházban” kialakított centrumban működő szakmákat mutatta be: a szemészetet, érsebészetet, sebészetet, ortopédiát, urológiát, proktológiát, nőgyógyászatot. Beszélt nagy értékű haználatban lévő eszközökről: laparoszkópos toronyról, szemészeti operációs mikroszkópokról, és arról, hogy az artroszkópos eszközök beszerzése is megtörtént, a fejlesztés folyamatos.

Ahogy minden egyéb műtét esetén, az egynapos sebészet esetén is szükséges az alapos előzetes járóbeteg kivizsgálás, előkészítés. Az egynapos sebészetnek törvényileg szabályozott szakmai és szociális feltételei vannak.

Biztonságos műtéti technikával, jó általános állapotú beteg esetében rövidebb a lábadozás, felesleges, sőt szükségtelen a sokáig tartó kórházi tartózkodás. Otthoni körülmények között, szoros kontroll mellett, gyors gyógyulás várható.

Befejezésül interaktív beszélgetésre került sor. A felvetett kérdésekre az érdeklődők korrekt választ kaptak.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyöngyposta Borsodnádasdon

2017.január 23-án tartottuk a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében szervezett programunkat. 12.30 órától a felső tagozat 7-8-ik osztályos tanulói jöttek el a Móra Ferenc Általános Iskolából a Közösségi Ház és Könyvtár nagytermébe, ahol előadásokat Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ünnepek, háztartás, egészség – Borsodnádasdon

A Borsodnádasdi Alapszervezet 2017.április 3-án tartotta húsvéti előzetesként az „Ünnepek- háztartás, egészség” című programját. Először az Ózdról érkezett Tavaszi Zsongás Néptáncegyüttes középiskolás tagjai (SZIKSZI) mutatták be pörgő, fergeteges táncaikat. Ők már máskor is szerepeltek nálunk, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Adventi ünnepi rendezvénnyel zárta az évet a MRL Salgótarjáni Alapszervezete

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2016. december 13-én a STÉCÉ Kávéház Galériatermében tartotta adventi ünnepi rendezvényét mintegy 140 fő részvételével. „Az advent a csend, a várakozás, a befelé figyelés, a készülődés időszaka. Advent igazi Olvass tovább...