A Betegakadémia a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház és a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálata közös rendezvénye. Célja, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye betegei és az érdeklődők első kézből kapjanak hiteles és pontos információkat, és megismerjék az intézményt és az ellátásokat, illetve tisztában legyenek azzal, milyen tünetekkel hová fordulhatnak, milyen kezelési és terápiás lehetőségeik vannak, és ezt a kórház mely intézményben, tagkórházban vehetik igénybe, javítva ezzel az orvos-beteg kapcsolatot. Az előadások középpontjában hónapról hónapra mindig egy éppen aktuális egészségügyi terület vagy téma áll.

A Betegakadémia második foglalkozásának témája: képalkotó diagnosztika, emlődiagnosztikai vizsgálatok, népegészségügyi szűrések jelentősége

Időpont: 2023. március 29.
Helyszín: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Prónay Gábor Orvosi Könyvtár melletti kultúrterem

Első előadó dr. Kostlyál László diagnosztikai orvosigazgatóhelyettes volt, aki  az orvoslás egyik legizgalmasabb és legprogresszívebb ágáról, a képalkotó diagnosztikáról tartott előadást: Mit jelent az orvosi képalkotás kifezés (milyen technikai és technológia eljárásokra utal), mire használják (az emberi testről klinikai és tudományos célra történő képeket alkossanak), a történetéről, területeiről.

Második előadó dr. Kerekes Mária, az Emlőszűrő és Emlődiagnosztikai osztályvezető főorvosa volt, aki a komplex emlődiagnosztikai vizsgálatokról tartott előadást. Beszélt az emlődaganatok szűréséről, kimutatásáról, igazolásáról, mintavételről, célzott vezérelt biopsziáról, valamint az emlő képalkotó vizsgálatairól (mammográfia,ultrahang (2D) (3D), emlő MRI, izótopos és egyéb vizsgálatok, eljárások, előnyei, hátrányai, vizsgálati algoritmusok), emlő megbetegedéseiről. Előadását képekkel-felvételekkel, naprakész statisztikával támasztotta alá. Mindkét eladó naprakész adatokat közölt a hallgatósággal (pl. naponta mennyi szűrést végeznek)

Harmadik alőadó dr. Asztalos Ágnes, a B.A.Z vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztály főosztályvezetője volt. Szűrések az a témakör, amiről mindig beszélniük kell, mert mindenkinek gondoskodnia kell magáról, a saját egészségéről. A népegészségügyi ellátó rendszer szervezi és koordinálja a szervezett lakossági szűréseket (emlőszűrés, méhnyakrák-szűrés, vastagbélrák-szűrés) melyek térítésmentesek – hangsúlyozta. De emellett lehetőség van az egyéni szűrésekre is.

“Vannak életkorhoz kötött, javasolt, illetve kötelező szűrések is. A gyerekek 18 éves korukig részesülnek ezekben az oktatási intézmények szervezésében. Mi, felnőttek viszont elhanyagoljuk ezeket” – mondta dr. Asztalos Ágnes. – “A tapasztalat az, hogy kampányszerűen járunk el szűrővizsgálatokra, de még mindig kevesen” – mondta a főosztályvezető. Pedig a szűrővizsgálatokkal korai stádiumban felismerhető a betegség, és időben elkezdhető a kezelés, és nagyobb az esély a gyógyulásra, emelte ki  a főosztályvezető. Érdekes statisztikai adatokat közölt a hallgatósággal.

A következő Betegakadémia témája az egynapos sebészeti ellátás lesz április 20-án. 

Egy kis háttéranyag a képalkotó diagnosztikáról:

Története: 1895-ben  Wilhelm Conrad Röntgen német tudós  fedezte fel a neve után röntgen-sugárzásnak (angolul X-ray) elnevezett jelenséget. A tudós éppen az otthonában berendezett laboratóriumban kísérletezett egy Crookes féle sugárzó vákuumcsővel, amikor különös megfigyelést tett: a munkaasztal alsó fiókjában, bőrbe és fényzáró fóliába csomagolt fotólemezen egy kép jelent meg, méghozzá a felette lévő fiókban tárolt kapukulcs képe. Ezzel a megfigyeléssel pedig megszültetett a röntgen vizsgálat, és vele együtt az orvosi radiológia.

A radiológia az orvostudomány képalkotó eljárásokkal foglalkozó szakterülete. Az ilyen eljárások esetében valamilyen fizikai jelenség (sugárzás, mágnesrezonancia, ultrahang) használatával hoznak létre látható, vizsgálható képeket, felvételeket. Noha a kifejezés eredetileg a latin „radio” vagyis sugárzó szóból ered, mára a radiológia gyűjtőnév alatt beszélünk valamennyi képalkotó diagnosztikai eljárásról, így ide soroljuk a röntgen, az izotóp és a CT vizsgálatok mellett az ultrahang és MRI képalkotást is.

Röntgen vizsgálatok

Valamennyi hagyományos radiológiai vizsgálat az ionizáló hatású röntgensugárzás alkalmazásán alapul.. E vizsgálatok jelentős része a legújabb vizsgálóeljárások mellett is megőrizte pozícióját és az adott klinikai kérdés megválaszolásának még ma is az első eszköze. A mellkasröntgen alapvető képalkotó vizsgálat a mellkasi (főként tüdő-) betegségek diagnosztikájában. A röntgen alkalmas csonttörések, csontritkulás, csontok gyulladásos betegségei, ízületi ficamok, ízületkopás, gerinc deformitások kimutatására és fontos szerepet játszik a daganatos betegségek felderítésében is. Gyermekek esetében esetlegesen lenyelt tárgyak helyének azonosítására használható. Segítséget nyújt hasi panaszok, fogászati problémák esetén is.

A vizsgálat korlátai

A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők.

Veszélyes-e a röntgensugárzás?A modern röntgenkészülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett a szervezet elhanyagolható röntgensugárnak van kitéve. Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely elsősorban a női és férfi ivarszerveket, másrészt a vérképzőrendszert károsíthatja, ezek mellett pedig a pajzsmirigy is érzékeny az ionizáló sugárzásra. Fogamzó korban lévő nők röntgen vizsgálatánál nagy körültekintésre van szükség. A menstruációs ciklus első felében a legalkalmasabb a vizsgálat.

Külön kitért az ultrahangra, arra,hogy  az orvosi ultrahangvizsgálat megahertz nagyságrendű magas frekvenciájú, széles sávú hanghullámokat (ulthangot) használ, melyeket a szövet különböző mértékben ver vissza, melyekből képeket lehet nyerni. A legtöbben erről a terhes nőben lévő magzatról alkotott képre asszociálnak, holott az ultrahangvizsgálat alkalmazási köre ennél jóval szélesebbaz Használják még hasi szervekről, a szívről, a mellről, az izmokról, az inakról, az artériákról és a vénákról való képalkotásra is.

Kevésbé alkalmas aprólékos anatómiai részletek vizsgálatára, mint pl. a CT vagy az MRI, mégis számos előnye van, melyeknek köszönhetően ideális eszköznek bizonyul rengeteg helyzetben, különösen azokban, amelyekben mozgó struktúrák működését kívánják vizsgálni valós időben, illetve nagy előnye, hogy nem bocsát ki ionizált sugárzást.

A CT vizsgálat CT (komputertomográf) vizsgálat is röntgen-sugárral dolgozik, de részletes szeletekben ábrázolja a vizsgált területet. A csont és más röntgen-sugárral jól ábrázolható szövet betegségeinek kimutatására képes. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Esetenként a porckorongsérvet is ezzel keresik. A modern, ún. spirál-CT készülékek alkalmazásával a sugárdózis csökkenthető bizonyos vizsgálatoknál, például a tüdőszűrésnél. Bizonyos esetekben a pontosabb ábrázolás érdekében ún. kontrasztanyag szájon át történő vagy intravénás adására is szükség lehet.

Hogyan végezik a vizsgálatot?A páciens a vizsgálat alatt egy lassan mozgó asztalon fekszik, amely a vizsgálat folyamán áthalad a CT készülék közepén lévő kör alakú nyíláson. Az áthaladó testrészről készül a felvétel. A vizsgálat időtartama 5-15 perc a szeletvastagság és a vizsgálandó testrész kiterjedésétől függően.

A vizsgálat korlátai A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás nagy veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők. Kontrasztanyag, vagy jód-érzékenység esetén kontrasztanyagot nem alkalmazhatunk. Kérjük, ha tud ilyen túlérzékenységről, mindenképpen jelezze a vizsgálat előtt.

Az MRI vizsgálat Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) mágneses energiával dolgozik. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel elsősorban a lágyrészek vizsgálhatók. Kiváló mindenféle lágyrész eltérés (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések) valamint gyulladás kimutatására. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert. Terheseknél a 2. trimeszter után alkalmazható.

Mikor nem lehet MRI vizsgálatot végezni?Az egyik legfontosabb dolog az MR – biztonsággal kapcsolatban, hogy pacemakerrel rendelkező személyeket általában nem szabad alávetni a szkennelésnek, bár létezik egy nagyon szigorú protokoll arra nézve, hogy milyen esetben engedélyezhető mégis az eljárás ritmusszabályzóval rendelkezőknél. Erre intézményünkben nincs lehetőség. Mágnesezhető idegen testek (pl. repeszdarabok) vagy fém implantátumok (pl. sebészeti protézisek, aneurizma klip) szintén lehetséges kockázati tényezőt jelentenek, és a biztonsági szempontokat személyre szabottan szükséges megfontolni.

PET CT  vizsgálat  A ma használt egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai eljárás . Az eljárás olyan összetett képet képes létrehozni, amely a CT segítségével a szervek méretbeli eltéréseit, a PET pedig a szervek kóros működési állapotát mutatja ki. A PET a PozitronEmissziós Tomográfia kifejezés rövidítése. funkcionális képalkotó eljárások közé tartozó PET pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével ábrázolja a szervezet biokémiai folyamatait. Az eljárás során a páciens egy speciális anyagot kap, ami eloszlik a szervezetében, ha viszont valamelyik szervénél az anyagcsere eltér a normálistól, ott feldúsul. A PET-CT berendezés a felgyülemlett izotóp által kibocsátott sugárzást mérve az érintett terület funkcionalitását teszi láthatóvá, amit a röntgentechnológiai eljárásra épülő CT számítástechnikailag feljavítva egy anatómiai-morfológiai képet ad a szerv háromdimenziós kiterjedéséről. A két vizsgálatot pont ezért végzik egyszerre, hogy kétféle, egymásra vetített, éles és precíz képet kapjanak, így a PET által kimutatott abnormalitásokat meg tudják feleltetni az érintett anatómiai területeknek, amelyeket a CT rögzíti. Az eljárás lényege a gyorsaság és a nagy érzékenység, így egy vizsgálat kiváló képminőségben igen rövid idő alatt, minimális sugárterhelés mellett is elvégezhető. Az ellátás nemcsak gyorsabb és hatékonyabb lesz, hanem a beteg gyógyulási esélyei is jelentősen megnőnek, csökkentve a kezelési költségeket.Az eltérő módszereket egyesítő berendezések nagy előnye, hogy a különböző modalitásokkal felvett képsorozatok között nem kell pozíciót váltania a betegnek, így a felvételt készítő eszközök ugyanazt az állapotot rögzítik. Ezért a PET-et az MR-rel is gyakran használják együtt – ez utóbbi kontrasztanyag felhasználása nélkül tesz lehetővé nagyobb lágyszöveti felbontást és bizonyos régiókban megbízhatóbb anatómiai lokalizálást.

Mikor nem lehet PET CT vizsgálatot végezni, mire kell odafigyelni Terhesség esetén nem végezhető el a PET vizsgálat, de a szoptatás nem zárja ki ezt a módszert. Cukorbetegeknél a vizsgálat előtt közel normális szintre kell csökkenteni a vércukrot. A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt kémiai hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen. A vizsgálat előtti 6 órában már nem szabad enni, de cukor- és szénsavmentes folyadékot bőven kell fogyasztani.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kirándulás Szentendrére

Augusztus 24-én az Egri Alapszervezet tagjai csodálatos kiránduláson vettek részt a Dunakanyar kapujában elhelyezkedő Szentendrén. Nem csak a környezet, de az időjárás is kedvezett a kirándulás résztvevőinek, mivel a meteorológiai magas hőmérséklet a Duna közelsége miatt nem Olvass tovább...

Alapszervezetek

Európai Rákellenes Kódex – Képzés alapszervezeti vezetőknek

Az Európai Rákellenes Kódexről tartottunk továbbképzést az alapszervezeti vezetőknek. A képzés két bevezető előadásból és négy csoportos foglalkozásból állt. A képzést tartók és résztvevők is elégedetten és egymástól sokat tanulva mentek haza.

Alapszervezetek

“Tűzoltók mesélik” – könyvbemutató Szekszárdon

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Andics János amatőr helytörténész „Tűzoltók mesélik”  című könyvének bemutatójára Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ, Csatár terem (7100 Szekszárd, Olvass tovább...