Tudtad-e, hogy világszerte a rákos megbetegedések 5%-át HPV okozza?

A március 4-i #HPVTudatosságNapja #HPVAwarenessDay tükrében megvizsgáljuk, hogyan előzhetők meg a HPV okozta rákos megbetegedések minden nemi és társadalmi csoportban.

Hiszünk abban, hogy mindenkit meg kell védeni a HPV fertőzéstől. A méhnyakrák a HPV által okozott leggyakoribb rák, amely évente több mint 26 000 emberéletet követel az EU-ban. De a vírus anogenitális (a végbelet és nemi szerveket érintő) rákot, valamint a fej és a nyak daganatait is okozhatja.

Az európai rákligák támogatják mindkét nem HPV-oltását. ♂️♀️

A WHO európai régiójának 53 országa közül 39-nek – köztük Magyarországnak – a nemzeti immunizálási programjában szerepel a HPV elleni védőoltás. Több, mint felük kínál védőoltást fiúknak és lányoknak.

Ennek ellenére a HPV-oltás lefedettsége eltér a WHO európai régiójában, valamint a női és férfi populációban. Csak néhány ország halad jó úton afelé, hogy elérje azt a célt, hogy 2030-ra a lányok 90%-át beoltassák. Tegyünk lépéseket a HPV-oltás terén fennálló szakadék megszüntetése érdekében!

Kategóriák: HPV oltásMéhnyakrák

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Méhnyakszűrés, HPV oltás, figyelemfelhívás

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét (január 23-29.) keretein belül rózsaszín gyöngyből (a HPV elleni küzdelem és megelőzés szimbóluma) karkötőket fűztünk, melynek egy része január 25-én átadásra került a gyöngyösi Bugát Pál Olvass tovább...

Alapszervezetek

Együtt a méhnyakrák ellen- Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat az „Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét”alkalmából Együtt a méhnyakrák ellen! című rendezvényt szervez. Fontos amit megosztasz ?/!                    Időpont: 2020. január 25. Olvass tovább...

Alapszervezetek

GyöngyPosta Egerben – XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Az Egri Alapszervezet is csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét GyöngyPosta programjához. Jöjjön el és vegyen részt a programunkon! Helyszín: Agria Park Bevásárlóközpont Időpont: 2017. január 28. szombat 14-17 óra között.