A Hatvani Segítő Szolgálat Fakanál Klubjának beszámolója
Időpont: 2022. szeptember 12.
Vezető: Sándorné Buda Ildikó dietetikus
A Hatvani Segítő Szolgálatunk Fakanál Klub tagjai a csicseriborsóval ismerkedtek.
Egy egészséges, fehérjében különösen gazdag zöldségféle a csicseriborsó. Az arab világban szinte mindennapos élelmiszer, nálunk viszont még csak az egészséges táplálkozás követői fogyasztják rendszeresen, pedig megéri mindenkinek megismerni.
- Jól hat a rák ellen
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így könnyen el lehet dönteni, hogy ízlik, vagy sem. Az viszont már nem is kérdés, hogy antioxidáns és E-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzhetjük vele a rákos- és daganatos megbetegedések kialakulását. A csicseriborsó folsav tartalma pedig hozzájárulhat a megfelelő vérkép eléréséhez. Emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít a szervezetünk számára.
- Koleszterincsökkentő
Jótékony hatása közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, amelynek köszönhetően megelőzhetőek vele a szív- és érrendszeri megbetegedések. Emellett pektint is tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló szendvicskrém lehet, akár a reggeli akár a vacsora részeként.
- Segíti az emésztést
A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztésünket, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket. Zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók számára is kifejezetten előnyös lehet.
Magas fehérjetartalmának köszönhetően mind a fejlődésben lévő gyerekeknek, mind a terhes és szoptató anyukáknak is érdemes beépíteni a csicseriborsót étrendjükbe.
Idős korban a megnövekedett fehérjeigény kielégítéséhez is gyakran bevethető.
- Depresszió és kimerülés ellen is hatékony
A kis sárga „golyók” bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárulhat ahhoz, hogy a depresszióban. Így érdemesebb egy jó csicseriborsós salátához, humuszhoz nyúlni a csokoládé helyett, ha éppen rosszkedvűek vagy fáradtak vagyunk akár tiniként, akár felnőttként.
Recept
Hummusz (csicseriborsókrém)
Hozzávalók a hummuszhoz
- 4 csicseriborsó konzerv
- 0,5 dl szezámmagolaj (vagy 2-3 dkg szezámmag szárazon pirítva)
- 1-1,5 dl olívaolaj
- 2 mk mustár
- friss citrom leve
- csipet cayenne bors (vagy másfajta bors)
- só
- Illik még hozzá: római kömény, fokhagyma, füstölt paprika por
Hummusz elkészítése
1. Amennyiben nem olajat használunk, először pirítsuk meg szezámmagot szárazon (zsiradék hozzáadása nélkül) egy serpenyőben.
2. Öntsük le a csicseriborsó konzerv levét egy külön tálba, majd pürésítsük a csicseriborsót botmixer segítségével.
3. Adjuk hozzá a pirított szezámmagot, majd pürésítsük simára az egészet.
4. Keverjük a szezámmagos püréhez a mustárt, majd az olívaolajat, végül fűszerezzük a hummuszt ízlésünk szerint. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor most adhatunk hozzá egy keveset a félretett csicseriborsó levéből.
Lazányi Jánosné
Segítő Szolgálat vezető
Támogatók: Hatvan Város Önkormányzata, Albert Schweitzer Kórház, Markovits Kálmán Uszoda és Strandfürdő,Hatvan Tv, Hatvani Hírlap Zombori Kft. Hatvani Karitatív Összefogás, Hatvani Nőegylet