Gyere velünk kerekezni, hogy felhívjuk a figyelmet erre a rejtőzködő betegségre!

A limfómára is érvényes, hogy minél korábban felfedezik, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Jelenleg nincs szűrővizsgálata a limfómának. A limfóma jelei és tünetei gyakran összetéveszthetők más kevésbé súlyos betegségekkel, például az influenzával. Sok beteg azért halogatja az orvoshoz fordulást, mert nem veszi észre, hogy limfómája van.

A limfóma tünetei általában más kevésbé súlyos betegségekre, például influenzára vagy más vírusfertőzésekre utalhatnak. Ezeket a tüneteket gyakran figyelmen kívül hagyják, mert kevésbé súlyos betegségek esetén nem tartanak sokáig. A limfóma esetén ezek a tünetek az idő előrehaladtával is fennállnak, és nem magyarázhatók fertőzéssel vagy más betegséggel.

Gyakori jelek és tünetek

  • Fájdalommentes nyirokcsomó duzzanat
  • Hidegrázás/hőmérséklet-ingadozás
  • Ismétlődő láz
  • Túlzott izzadás, gyakran éjszaka
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Étvágytalanság
  • Tartós fáradtság és energiahiány
  • Légszomj és köhögés
  • Tartós viszketés az egész testben nyilvánvaló ok vagy kiütések nélkül
  • Általános fáradtság
  • Megnagyobbodott mandulák
  • Fejfájás

A leggyakoribb tünet a nyirokcsomók fájdalommentes duzzanata. Leggyakrabban a nyakban vagy a hónaljban észlelhető először, de ez a duzzanat a test más részein is előfordulhat, beleértve az ágyékot (duzzanatot okozhat a lábakban vagy a bokában) vagy a hasat (görcsöt és puffadást okozhat). Egyes limfómás betegek nem észlelnek duzzanatot. Általában nem jár fájdalommal, különösen akkor, ha a limfóma a fejlődés korai szakaszában van.

A legtöbb embernek, akiknek ezek a nem specifikus tünetei vannak, nem valószínű, hogy limfómája van. Mindazonáltal fontos, hogy mindazok, akiknél ezen tünetek huzamosan fennállnak, orvoshoz forduljanak.

Egyéb tünetek

  • Bizonyos esetekben az emberek fájdalmat érezhetnek a nyirokcsomókban alkoholfogyasztás után.
  • Ha a limfóma a hasban, a bélben vagy a gyomorban található nyirokszövetet érinti, folyadék halmozódhat fel, ami duzzanatot okozhat a belek közelében, ami potenciálisan hasi nyomást, fájdalmat, hasmenést és/vagy emésztési zavarokat okozhat.
  • A megnagyobbodott nyirokcsomó néha más tüneteket okoz, ha egy vénához nyomódik (a kar vagy láb duzzanata), vagy egy ideghez (fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okoz egy karban vagy lábban).
  • Vannak, akik megmagyarázhatatlan hátfájást tapasztalnak, melyet az idegeket nyomó, táguló nyirokcsomók okozhatnak.

A limfómák előrehaladtával a szervezet elveszíti a fertőzés elleni küzdelem képességét. A kialakuló általános tünetek összetéveszthetők az influenza, a tuberkulózis, más fertőzések, például a fertőző mononukleózis vagy más rák jeleivel.

A Limfóma Koalíció (https://lymphomacoalition.org/) idei kampánya: Nem várhatunk!

Nem várhatunk

  • sürgősen javítani kell a limfómák diagnosztizálásának, kezelésének és nyomon követésének módjain
  • foglalkoznunk kell azzal, hogyan érintette a járvány a limfómákkal élő embereket.
    Ez magában foglalja a kezeléshez és gondozáshoz való késedelmes hozzáférést, az orvosi ellátás iránti tétovázást, a diagnózisok késedelmeit, valamint a limfómában élőkre és a gondozóikra nehezedő mentális egészségügyi terhek növekedését
  • azonosítanunk kell a limfóma altípusait
    Amikor azonosítjuk az altípusokat lokálisan és globálisan, megértjük a betegségek tényleges gyakoriságát és kimenetelét, valamint javítjuk a betegellátást és a kutatást.
  • foglalkoznunk kell azzal, hogy a pandémia milyen hatással volt a limfómákkal élő emberekre
    Míg a világ nagy része előrehaladt, a limfóma közösség továbbra is a kezeléshez és ellátáshoz való késedelmes hozzáféréssel, az orvosi ellátás iránti tétovázással, a diagnózisok késleltetésével és a limfómával élők és a gondozók mentális egészségügyi terheinek növekedésével szembesül.

Nem várhatunk

  • vigyáznunk kell saját egészségünkre
    Ha limfóma jeleit vagy tüneteit észleli, ne késlekedjen, és beszéljen orvosával.
  • figyelnünk kell, ha limfómával élünk együtt
    Ha limfómát diagnosztizáltak Önnél, ne késleltesse az új tünetek bejelentését orvosának. Ügyeljen arra is, hogy menjen el kontrollra.
  • a pandémia végetért, diagnosztizálni és kezelni kell a limfómákat a pandémia előtti standardoknak megfelelően. Ennek a késése súlyosabb diagnózishoz vagy negatív prognózishoz vezethet
  • hogy hozzáférjünk az életmentő terápiákhoz
    A limfómákkal élő embereknek időben hozzá kell férniük a kezeléshez, és gyorsan kezelni kell a szabályozó szervek lemaradásait.
  • a COVID-19 vakcinákhoz és kezelésekhez való globális egyenlő hozzáféréssel
    A COVID-19 vakcinákkal és kezelésekkel kapcsolatos globális méltányosság segít csökkenteni a világjárvány hatásait világszerte, beleértve a legsebezhetőbb emberek és egészségügyi rendszerek védelmét és támogatását.

Nagy előrelépés történt a több mint 80 limfóma altípus megértésében, beleértve az egyes altípusok diagnosztizálásának módját, a prognózist és a kezelési lehetőségeket. Mindazonáltal továbbra is jelentős, egymással összefüggő problémák merülnek fel a pontos, specifikus diagnózis érdekében végzett vizsgálatokhoz való hozzáféréssel és az altípusok nyomon követésének módjával kapcsolatban, beleértve a változó adatgyűjtést és az adatok korlátozott megosztását az érdekelt felek és joghatóságok között.

Amikor nyomon követjük az altípusokat lokálisan és globálisan, megértjük a betegségek tényleges prevalenciáját és kimenetelét, valamint javítjuk a betegellátást és a kutatást.

Nem várhatunk

  • abba kell hagynunk a non-Hodgkin limfóma (NHL) kategória használatát
    Ez nem maga egy altípus, hanem egy gyűjtőfogalom a különböző altípusok nagy csoportjára. Konkrétnak kell lennünk az altípusokkal kapcsolatban, amikor a betegekkel beszélünk és a limfómákat jelentjük.
  • hogy az altípus-nyilvántartási adatokat összegyűjtsük és megosszuk az egészségügyi érdekelt felekkel és a döntéshozókkal
    Ez magában foglalja a szükségleteket és forrásokat kezelő közegészségügyi szerveket, a gyógyszer-támogatási döntéseket hozó szabályozó testületeket, valamint a betegközpontú ellátást és a betegek jobb gyógyulását szorgalmazó betegszervezeteket.
  • a limfóma altípusok tesztelésére és nyomon követésére vonatkozó globális szabvány létrehozásával és bevezetésével, az országok számára a lépésenkénti fejlesztések tervével
    Minden érdekelt félnek össze kell fogni, hogy egységes megközelítést alakítsunk ki a limfóma közösség számára, mert enélkül a globális egészségügyi egyenlőtlenségek tovább nőnek.

Kapcsolódó bejegyzések

Film

A Magyar Hospice Alapítvány előadója a Limfóma klubban

A Limfóma Klub 2016. május 18-án a Magyar  Hospice Alapítvány előadóját  látta vendégül. Az alapítvány kiváló előadója, Sándor Brigitta egy nagyon fontos és jó témát hozott magával: “Merj segítséget kérni, mert nem vagy egyedül!” Ebben Olvass tovább...

Alapszervezetek

Limfóma Világnap Gyöngyösön

Gyöngyös város főterén figyelemfelkeltő kerékpározást tartott 2023. szeptember 18-án a M.R.L.Gyöngyösi Alapszervezete. A kerékpározást megtisztelte jelenlétével Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Kárpáti István, Gyöngyös város alpolgármestere és sok kedves ligatársunk. Az eseményről beszámolt Olvass tovább...