Gyere velünk kerekezni, hogy felhívjuk a figyelmet erre a rejtőzködő betegségre!

A limfómára is érvényes, hogy minél korábban felfedezik, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Jelenleg nincs szűrővizsgálata a limfómának. A limfóma jelei és tünetei gyakran összetéveszthetők más kevésbé súlyos betegségekkel, például az influenzával. Sok beteg azért halogatja az orvoshoz fordulást, mert nem veszi észre, hogy limfómája van.

A limfóma tünetei általában más kevésbé súlyos betegségekre, például influenzára vagy más vírusfertőzésekre utalhatnak. Ezeket a tüneteket gyakran figyelmen kívül hagyják, mert kevésbé súlyos betegségek esetén nem tartanak sokáig. A limfóma esetén ezek a tünetek az idő előrehaladtával is fennállnak, és nem magyarázhatók fertőzéssel vagy más betegséggel.

Gyakori jelek és tünetek

 • Fájdalommentes nyirokcsomó duzzanat
 • Hidegrázás/hőmérséklet-ingadozás
 • Ismétlődő láz
 • Túlzott izzadás, gyakran éjszaka
 • Megmagyarázhatatlan fogyás
 • Étvágytalanság
 • Tartós fáradtság és energiahiány
 • Légszomj és köhögés
 • Tartós viszketés az egész testben nyilvánvaló ok vagy kiütések nélkül
 • Általános fáradtság
 • Megnagyobbodott mandulák
 • Fejfájás

A leggyakoribb tünet a nyirokcsomók fájdalommentes duzzanata. Leggyakrabban a nyakban vagy a hónaljban észlelhető először, de ez a duzzanat a test más részein is előfordulhat, beleértve az ágyékot (duzzanatot okozhat a lábakban vagy a bokában) vagy a hasat (görcsöt és puffadást okozhat). Egyes limfómás betegek nem észlelnek duzzanatot. Általában nem jár fájdalommal, különösen akkor, ha a limfóma a fejlődés korai szakaszában van.

A legtöbb embernek, akiknek ezek a nem specifikus tünetei vannak, nem valószínű, hogy limfómája van. Mindazonáltal fontos, hogy mindazok, akiknél ezen tünetek huzamosan fennállnak, orvoshoz forduljanak.

Egyéb tünetek

 • Bizonyos esetekben az emberek fájdalmat érezhetnek a nyirokcsomókban alkoholfogyasztás után.
 • Ha a limfóma a hasban, a bélben vagy a gyomorban található nyirokszövetet érinti, folyadék halmozódhat fel, ami duzzanatot okozhat a belek közelében, ami potenciálisan hasi nyomást, fájdalmat, hasmenést és/vagy emésztési zavarokat okozhat.
 • A megnagyobbodott nyirokcsomó néha más tüneteket okoz, ha egy vénához nyomódik (a kar vagy láb duzzanata), vagy egy ideghez (fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okoz egy karban vagy lábban).
 • Vannak, akik megmagyarázhatatlan hátfájást tapasztalnak, melyet az idegeket nyomó, táguló nyirokcsomók okozhatnak.

A limfómák előrehaladtával a szervezet elveszíti a fertőzés elleni küzdelem képességét. A kialakuló általános tünetek összetéveszthetők az influenza, a tuberkulózis, más fertőzések, például a fertőző mononukleózis vagy más rák jeleivel.

A Limfóma Koalíció (https://lymphomacoalition.org/) idei kampánya: Nem várhatunk!

Nem várhatunk

 • sürgősen javítani kell a limfómák diagnosztizálásának, kezelésének és nyomon követésének módjain
 • foglalkoznunk kell azzal, hogyan érintette a járvány a limfómákkal élő embereket.
  Ez magában foglalja a kezeléshez és gondozáshoz való késedelmes hozzáférést, az orvosi ellátás iránti tétovázást, a diagnózisok késedelmeit, valamint a limfómában élőkre és a gondozóikra nehezedő mentális egészségügyi terhek növekedését
 • azonosítanunk kell a limfóma altípusait
  Amikor azonosítjuk az altípusokat lokálisan és globálisan, megértjük a betegségek tényleges gyakoriságát és kimenetelét, valamint javítjuk a betegellátást és a kutatást.
 • foglalkoznunk kell azzal, hogy a pandémia milyen hatással volt a limfómákkal élő emberekre
  Míg a világ nagy része előrehaladt, a limfóma közösség továbbra is a kezeléshez és ellátáshoz való késedelmes hozzáféréssel, az orvosi ellátás iránti tétovázással, a diagnózisok késleltetésével és a limfómával élők és a gondozók mentális egészségügyi terheinek növekedésével szembesül.

Nem várhatunk

 • vigyáznunk kell saját egészségünkre
  Ha limfóma jeleit vagy tüneteit észleli, ne késlekedjen, és beszéljen orvosával.
 • figyelnünk kell, ha limfómával élünk együtt
  Ha limfómát diagnosztizáltak Önnél, ne késleltesse az új tünetek bejelentését orvosának. Ügyeljen arra is, hogy menjen el kontrollra.
 • a pandémia végetért, diagnosztizálni és kezelni kell a limfómákat a pandémia előtti standardoknak megfelelően. Ennek a késése súlyosabb diagnózishoz vagy negatív prognózishoz vezethet
 • hogy hozzáférjünk az életmentő terápiákhoz
  A limfómákkal élő embereknek időben hozzá kell férniük a kezeléshez, és gyorsan kezelni kell a szabályozó szervek lemaradásait.
 • a COVID-19 vakcinákhoz és kezelésekhez való globális egyenlő hozzáféréssel
  A COVID-19 vakcinákkal és kezelésekkel kapcsolatos globális méltányosság segít csökkenteni a világjárvány hatásait világszerte, beleértve a legsebezhetőbb emberek és egészségügyi rendszerek védelmét és támogatását.

Nagy előrelépés történt a több mint 80 limfóma altípus megértésében, beleértve az egyes altípusok diagnosztizálásának módját, a prognózist és a kezelési lehetőségeket. Mindazonáltal továbbra is jelentős, egymással összefüggő problémák merülnek fel a pontos, specifikus diagnózis érdekében végzett vizsgálatokhoz való hozzáféréssel és az altípusok nyomon követésének módjával kapcsolatban, beleértve a változó adatgyűjtést és az adatok korlátozott megosztását az érdekelt felek és joghatóságok között.

Amikor nyomon követjük az altípusokat lokálisan és globálisan, megértjük a betegségek tényleges prevalenciáját és kimenetelét, valamint javítjuk a betegellátást és a kutatást.

Nem várhatunk

 • abba kell hagynunk a non-Hodgkin limfóma (NHL) kategória használatát
  Ez nem maga egy altípus, hanem egy gyűjtőfogalom a különböző altípusok nagy csoportjára. Konkrétnak kell lennünk az altípusokkal kapcsolatban, amikor a betegekkel beszélünk és a limfómákat jelentjük.
 • hogy az altípus-nyilvántartási adatokat összegyűjtsük és megosszuk az egészségügyi érdekelt felekkel és a döntéshozókkal
  Ez magában foglalja a szükségleteket és forrásokat kezelő közegészségügyi szerveket, a gyógyszer-támogatási döntéseket hozó szabályozó testületeket, valamint a betegközpontú ellátást és a betegek jobb gyógyulását szorgalmazó betegszervezeteket.
 • a limfóma altípusok tesztelésére és nyomon követésére vonatkozó globális szabvány létrehozásával és bevezetésével, az országok számára a lépésenkénti fejlesztések tervével
  Minden érdekelt félnek össze kell fogni, hogy egységes megközelítést alakítsunk ki a limfóma közösség számára, mert enélkül a globális egészségügyi egyenlőtlenségek tovább nőnek.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Limfóma Világnapi kerékpáros felvonulás Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet beszámolója Időpont: 2021.szeptember 18. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet a Limfóma Világnap alkalmából a kerékpáros felvonulást szervezett. Köszönetünket fejeztük ki mindazoknak, akik a limfómás betegek gyógyulását segítik. Nagyon sokan eljöttek felhívásunkra a Olvass tovább...

Limfóma Világnap

Limfóma – a sokarcú betegség

Szeptember 15-e a Limfóma Világnapja. Idén is megrendeztük a hagyományos biciklis felvonulást, hogy felhívjuk a figyelmet a betegség korai felismerésére, valamint kifejezzük együttérzésésünket az érintetteknek és hozzátartozóiknak.  A kerékpárosok hagyományosan a két limfóma-centrum közötti utat Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyöngyösön is kerékpároztak a Limfóma Világnapon

A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete a Limfóma Világnapja alkalmából figyelemfelkeltő kerékpározást szervezett. Megtisztelt bennünket Rozványi Balázs elnök úr és Hiesz György polgármester úr is.  Köszönjük a részvételt mindenkinek.