Minden évben, 1985 óta, október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga immár ötödik alkalommal szervezte meg a „Motorral a mellrák ellen” motoros találkozót és felvonulást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és az érintettekre. A mellrák színe a rózsaszín, ezért a motorosok is – egy hozzájuk képest extrémebb módon – rózsaszín pólóban vonultak végig a városon, a Tranzit Art Cafe-tól egészen a Hősök teréig.                            

A motoros találkozó ötlete a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetétől származik. A község nevében feltűnő Szent Ágota nem más, mint az emlőrákosok védőszentje. 2017 óta szeptember utolsó szombatján, a motoros felvonulással veszi kezdetét az október, a Mellrák elleni küzdelem hónapja.

56 motoros és utasaik jöttek az ország sok településéről (Budapest, Budaörs, Bükkszék, Diósd, Ecséd, Eger, Érd, Hatvan, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Markaz, Mezőkövesd, Monor, Salgótarján, Sárszentágota, Szentendre, Szigethalom, Törökbálint, Üllő, Vácszentlászló, Vecsés, Visegrád),  hogy részt vegyenek a felvonuláson és felhívják a figyelmet a mellrákszűrésre.

A Salgótarjánból induló népes csapat az útjukba eső összes településen áthajtottak, így is felhívták a figyelmet az októberi mellrák elleni küzdelem hónapjára. https://rakliga.hu/blog/2021/09/27/salgotarjanbol-is-vittek-a-motorosok-a-figyelemfelkelto-uzenetet/

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke sok motorost már ismerősként köszöntött, akik közül többen saját maguk, vagy közeli szeretteik érintettsége miatt jöttek el. Örült, hogy ennyi férfi útra kelt, hogy kifejezze szimpátiáját és segítsen a nőknek, ugyanakkor kérte a férfiakat, hogy magukra is legalább ekkora gondot fordítsanak, és 50 év fölött évente menjenek el urológushoz. Kérte, hogy vigyék magukkal az üzenetet, hogy a mellrák elleni harcban a legfontosabb eszközeink: “szűrés és önvizsgálat”.

A motorosok elhozták rózsaszín szalagos üzeneteiket és felolvasták, aki nem szalagon hozta az üzenetet, szóban is elmondhatta, miért csatlakozott ehhez az eseményhez.

Az üzenetek után rózsaszín, “Motorral a mellrák ellen” feliratú pólóban hajtottak végig a városon a résztvevők a Transit Art Café-tól (Kosztolányi Dezső tér) a Hősök teréig, ahol egy közös fotó is készült róluk.

Akik nélkül mindez nem jött volna létre:

  • Tranzit Art Café: helyszín biztosítása,
  • Budapesti Rendőr Főkapitányság, Budavári Polgárőrség: a vonulás biztosítása,
  • Workforce – a rózsaszín szalagok elkészítése
  • és utoljára, de nem utolsó sorban a motorosok…

Fotógaléria

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Vedd kezedbe a sorsod!

Tizenkettedik alkalommal rendezett figyelemfelkeltő sétát a mellrák elleni küzdelem jegyében a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2020. október 09-én a nógrádi megyeszékhelyen. A résztvevők a Balassi Bálint Megyei Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta és előadás Sárszentágotán

A Sárszentágotai Alapszervezet szeretettel várja az emlőszűrésre meghívót kapott hölgyeket, továbbá minden érdeklődőt októberi programjaira: Október 5. 13-16 óráig, Sárszentágotai Kultúrház Program: Tanácsadás, szűrések Szívpárna készítés Október 6. 15 óra, Kultúrház előtti tér Program: Rózsaszín Olvass tovább...