A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézmény tanulóinak tartottak egészségügyi felvilágosító órákat 2021. június 3-án a Salgótarjáni Mályvavirág Pont és a MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei.

A humán papilloma vírus jellemzőiről, a fertőzés terjedésének módjairól, a magas kockázatú altípusairól, a HPV okozta betegségekről, utalva a fiúk-férfiak érintettségére is, nem csak, mint a fertőzést átadókról, hanem mint a krónikus HPV fertőzés asszociált rosszindulatú betegségek elszenvedőiről is.

Kiemelt téma volt a méhnyakrák kialakulásának kockázati tényezői, a primer prevenciós és szűrési lehetőségek, a „két lábon álló” megelőzés. Részletes információt  kaptak a HPV elleni védőoltásról, a az ingyenes oltási programról.

Kreicsi Mária köszöntője és rövid bevezetője után vetítésre került a dr. Novák Zoltán, az OOI osztályvezető főorvosával és Bezzeg Rita fiatal érintettel készült riport, majd kerekasztal beszélgetés formájában egyrészt az előzetesen összegyűjtött kérdésekre, másrészt a jelenlévők által feltett kérdésekre tabuk nélkül adtak választ a jelen lévő szakemberek és önkéntesek. A tanulók a témával kapcsolatos felvilágosító szóróanyagot is kaptak.

A kerekasztal beszélgetést tudás totó kitöltése és közös kiértékelése követte, majd a „Mályvapolc átadásával és közös figyelemfelkeltő gyöngyözéssel zárult.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Előadás

Lenni, lenni, lenni – a Medve Színpad előadása az Országos Onkológiai Intézetben

Folytatódik a Medve Színpad ADY-RECEPTRE című sorozata az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Rákellenes Liga szervezésében. 2016. szeptember 14-én, szerdán, 17 órai kezdettel látható az előadás.

Alapszervezetek

Rákellenes Világnap Gyöngyösön

Rákellenes Világnap – 2023. február 04. A Rákellenes Világnap alkalmából most nem egy közös nagy sétát szerveztünk, hanem ki-ki a lakókörnyezetében, külön kis csoportokban vagy egyedül sétált, de volt, aki otthonában tornászott, jógázott vagy egyéb Olvass tovább...

Alapszervezetek

Richter egészségváros – Gödöllő

A Magyar Rákellenes Liga Gödöllő Alapszervezet ,,Add tovább a mosolyodat” közössége is részt vett a Richter Egészségnapon, Gödöllő főterén. Önkénteseink a mell-önvizsgálat tanácsadáson segítettek. Mell- és here mulázsaink nagy sikert arattak minden korosztály számára, hiszen Olvass tovább...