A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.05.27-i Mozgásklub programjának középpontjában a hasi légzés állt. Az SBTC Sporttelep területén, a szabadban a foglalkozást Bablenáné Kovács Márta okleveles meridián klubvezető irányította.

Beszélt arról, hogy a légzés az élet alapja, befolyásolja a pulzust, a vérnyomást, az anyagcserét, az emésztést, az idegrendszert és a pillanatnyi hangulatunkat, hogy elég egy stressz helyzet, észre sem vesszük, és máris átváltunk a felületes, gyorsabb légzésre. Ezzel szemben a helyes légzéstechnika, azaz a hasi légzés optimális levegőcserét biztosít. Ennek köszönhetően a levegő a tüdő mélyére jut, és kellően átjárja a szöveteket, sejteket.

A hasi légzés mélyebb, lassabb, ritmusosabb légzést biztosít, és segít helyreállítani a vérben az oxigén és a széndioxid egyensúlyát; normalizálni a szívritmust és csökkenteni az izomfeszültséget. A légzés által segíti az energia felhalmozását és áramoltatását a testben, de az energia szabályzáson túl egyéb testi és mentális hatásokkal is bír.

Bónusz tippként javasolta: ha van egy kis időnk, akkor a légző gyakorlatot egy erdei sétával kössük össze, így megsokszorozódik a lazító, relaxáló hatásat! Ezután a gyönyörű környezetben végigtornáztuk a Meridián 3-1-2-őt.

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

 

Kapcsolódó bejegyzések

10EzerLépés Program

10Ezer Lépés Program program – Lépéselőny a rákkel szemben! Meghívó A RENDSZERES TESTMOZGÁS HATÁSA A PROSZTATARÁKKAL ÉLŐ FÉRFIAK ÉLETKILÁTÁSAIRA című rendezvényre IDŐPONT: 2017. november 9. 14.00 óra HELYSZÍN: Miskolc, Kaffka Margit Könyvtár (3529 Miskolc, Park u. Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Borsodnádasdi Alapszervezet közös sétára hívja a lakosságot

“Séta az egészségért, a mellrák ellen” A séta időpontja: 2017. október 16. (hétfőn) délután 15.15 óra Útvonal: Közösségi Ház-és Könyvtár – Kossuth út – Rendőrség – Vissza a Templom felé- tovább a Kossuth úton a templomot elhagyva – Olvass tovább...

Alapszervezetek

Amatőr alkotásokkal megszépült a Szent Lázár Megyei Kórház Hospice részlege

Amikor befejeződik az aktív daganatellenes kezelés, nincs további gyógyszer, amit az onkológián adhatnának, akkor a hospice palliatív ellátás az egyik megoldás, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, a fájdalmukat csökkenthetik. Magyarországon Polcz Alaine-nek köszönhetően 1991 Olvass tovább...