Fújj buborékot, hogy felhívd a figyelmet a hólyagrák korai felismerésére!

A képet posztold a facebookon és írd hozzá a következő címkéket:

#hólyagrák
#MagyarRákellenesLiga
#BladderCancerAware

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) kampányt indított a hólyagrák felismeréséért. Európában ez az 5. leggyakoribb rák, a világban a 10. Mindenkit érinthet, férfiakat, nőket és gyermekeket, és Európában évente 150 000 új esetet fedeznek fel.

A kampányhoz csatlakozva célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hólyagrákra. A húgyhólyagrák felismerése a betegnek és a háziorvosoknak is nehéz lehet, mert a tünetek sokszor kevésbé súlyos problémákra utalnak. A korai diagnózisnak hatalmas szerepe van a hólyagrák legyőzésében!

Magyarországon évente 3500 betegnél diagnosztizálnak hólyagrákot (2017-es rákregiszter adat). Elsősorban a 60 évesnél idősebb emberek betegsége, de egyre inkább érintett lehet minden korosztály. Férfiaknál jóval gyakoribb, mint a nőknél.

Mi okozza a hólyagrákot?

A dohányzás kb. 50 %-ban felelős a húgyhólyagrák kialakulásában. A dohányzás mellőzésével az esetek fele megelőzhető lenne. A dohányzás abbahagyása nagyban hozzájárulhat a gyógyuláshoz. Sosem késő leszokni!

Egyes vegyi anyagok is okozhatják, pl. dízelgőzök, bizonyos ipari vegyszerek vagy festékek.

Vannak olyan esetek, amelyekben nem azonosítható az ok.

Mik a tünetek?

A hólyagrák leggyakoribb tünete a véres vizelet. Mivel ez más, kevésbé súlyos betegség tünete is lehet, további vizsgálatokra is szükség lehet a diagnózis felállításához. Előfordulhat még gyakori vizelés, fájdalmas vizelés, deréktáji fájdalom, gyakori húgyúti fertőzés, indokolatlan fogyás, gyengeség.

Nagyon kevés ember tapasztalja meg az összes tünetet, ezért a fenti, elhúzódó problémák bármelyikével feltétlenül fordulj a háziorvoshoz.

Szerző: Magyar Rákellenes Liga

Tájékozódj hiteles forrásból! Szakmai forrásaink:

https://semmelweis.hu/urologia/2014/09/05/hugyholyag-daganat/

http://daganatok.hu/hugyholyagrak/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/1205/a-hugyholyagrak-es-tunetei

https://ecpc.org/get-involved/bladder-cancer-awareness-month-campaign/

Kategóriák: Hólyagrák