RÁKELLENES VILÁGNAP – MOZOGJ, CSELEKEDJ!

Budapest – 2021. február 3. 

A Rákellenes Világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt teszem” (I am and I will) kampány utolsó éve. A Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy sétáljon, fusson, mozogjon velük 30 percet a Rákellenes Világnapon.

Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2017-ben 79.270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2019-ben összesen 32.638 haláleset történt.

Ami talán ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a 2016-ban bekövetkezett nemfertőző betegségek (non-communicable diseases, NCD) okozta halálozás 41,7%-át okozták daganatos betegségek! A halálozás vezető oka a tüdődaganat a betegek több mint negyedével (26,9%), a második leggyakoribb ok pedig a vastagbél daganat (15,4%) volt. Nem véletlen, hogy a tudományos kockázatbecslés szerint hazánkban 2016-17-ben a daganatos halálozás 34,8 százalékának a dohányzás, 11,4% hátterében pedig az alkohol állt. Elgondolkodtató az is, hogy a daganatos betegségek kialakulásának 5,6%-a már 2012-ben összefüggésbe hozható volt az elhízással. (forrás: WHO Cancer Country Profile 2020; Hungary)

Az egészséges életmód tehát kulcsfontosságú (nem mellesleg a friss kutatási adatok szerint a genetikai tényezők a daganatok kialakulásának maximum 10%-ában játszanak szerepet), a halálozási arány pedig nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel!

2021 – a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampányának utolsó éve – megmutatja nekünk, hogy tetteink hatással vannak. Ha úgy döntünk, hogy összefogunk, elérhetjük azt, amire mindannyian vágyunk: egy egészségesebb, ragyogóbb, rák nélküli világot. Együtt minden cselekedetünk számít. Te ki vagy és mit fogsz csinálni ezen a Rákellenes Világnapon?

Sétálj, fuss, mozogj velünk 30 percet a Rákellenes Világnapon, február 4-én, és a Világnap kapcsán Te is végig gondolhatod, hogy mit tehetsz a rák ellen:

  • Változtathatsz az életeden, hogy egészségesebb életet élj (https://eukodex.rakliga.hu/)
  • Részt vehetsz az eseményen, amivel kifejezheted együttérzésedet a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, felhívhatod mások figyelmét is az egészségesebb életmódra
  • Továbbíthatod programjainkat, hogy még több embernek tudjunk segíteni
  • Segítheted önkéntes munkáddal egy rákellenes szervezet tevékenységét
  • Segítheted a daganatos betegek ellátását adományoddal: (https://rakliga.hu/tamogatas/)
    (A közleményben, kérjük, add meg, hogy „Rákellenes Világnap”)

Az eseményen mindenki részt vehet, mozogni is bármikor lehet a nap folyamán, és kérjük, regisztráld sétád, futásod, mozgásod! A regisztráció ingyenes és önkéntes:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeBWTU0D7NxDKkxF2L-GvEgSgAV-M8ckC_2hg0oUC8KE1StlQ/viewform

A regisztrációval a résztvevő vállalja, hogy legalább fél órát aktívan mozog a Rákellenes Világnapon. A jelentkező mozoghat egyedül vagy barátokkal (kérjük, hogy mindenki külön regisztráljon!), és ha úgy döntesz, hogy családoddal, barátaiddal együtt mozogsz, kérjük, viselj maszkot és tartsd meg a szociális távolságot!

Mindenki egészségére ügyelve nem szervezünk tömeges megmozdulásokat, ezért kérjük ti is csak legfeljebb kisebb csoportokban mozogjatok, sportoljatok!

Az eddigi adatok (febr. 3. 10:00) szerint összesen 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktívan mozgást. A vállalások igen változatosak, pl. séta, futás, kocogás, nordic walking, kerékpár, szobakerékpár, jóga, online edzés, torna, senior zumba, vagy tánc. Gyűlnek a válaszok a kiért-miért gyalogol/mozog kérdésre is, nagyon sokan írták, hogy a daganatos betegekért, saját magukért, vagy egy családtagért, rokonért, de volt, aki az együttérzésért, vagy nagypapája emlékéért gyalogol/mozog.

Kérjük, hogy a résztvevők a sétáról, futásról, mozgásról készített fotókat és videókat, osszák meg a Facebookon, az Instagramon, lehetőleg a #RákellenesVilágnap #MagyarRákellenesLiga #ezvagyokéseztteszem #WorldCancerDay #IAmAndIWill címkékkel, így a posztolók világszerte összeköttetésben lesznek, és láthatják, hogy ki milyen tevékenységgel csatlakozik a Rákellenes Világnaphoz.

A közvélekedés szerint 21 nap alatt lehet egy jó szokást kialakítani, ezért hirdették meg a Rákellenes Világnap 21 napos kihívását (https://www.worldcancerday.org/21DayChallenge) amelynek célja, hogy 21 nap alatt alakíts ki egy új pozitív szokást! Magyarországon a Liga Gödöllői Alapszervezetének szerevezésében került sor a 21 napos kihívásra. 21 napon keresztül minden este 20 óra 21 perckor lehetett az eseményoldalon jelentkezni és részt venni a világnapi kihíváson. A záró 30 perces online edzés:

https://www.facebook.com/events/1088766598213701

A Magyar Rákellenes Liga online előadást is szervez a Világnapon, „Onkológiai ellátás COVID idején – kérdések és feleletek” címmel, ahol Dr. Furka Andrea centrumvezető főorvos; sebészet, sugárterápia és klinikai onkológia szakorvosa; egészségügyi menedzser várja majd az érdeklődőket.

Az előadás időpontja 2021. február 4. 17:00-18:00. Az előadás platformja: Google Meet. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSck9nUZreaKE5K_IScQC_oyU-dEtVoE9htpuJ4WHia2yBachQ/viewform

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó iroda

Nagy Ákos

Tel: 350-6951, 20/9331-801

E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ez vagyok, és ezt teszem a rák ellen: A cselekvés éve! – Rákellenes Világnap Hatvanban

2020-02-17 Rákellenes Világnapi rendezvényünket immár 11. alkalommal szerveztük meg a Rákellenes Világnap tiszteletére. Időpont:  2020. február 14. péntek 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődés Ház Hatvan, Kossuth tér 24. Az első Rákellenes Világkongresszust 2000-ben tartották meg Olvass tovább...

Alapszervezetek

Légy tudatos! – Vetélkedő középiskoláknak Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya LÉGY TUDATOS!!! címmel vetélkedőt szervez Nógrád megye középiskoláinak tanulói számára a Rák Világnapja és az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét alkalmából. A verseny célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Farsangon is Rákellenes Világnap-i üzenetetek – Gyöngyösön

2019. február 19-én farsangi ünnepséget tartottunk. A farsangi ünnepség megkezdése előtt a Rákellenes Világnap alkalmából készült üzeneteinket mutattuk meg. Ezután készülődtünk a farsangi ünnepségre. A legjobb jelmezbe öltözött tagok között kihirdettük az eredményt. Az ünnepségen Olvass tovább...