2020-09-10

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete szeptember 8-i rendezvényén  a nők leggyakoribb rosszindulatú betegségéről, az emlőrákról és annak önvizsgálatáról tartott előadást Tóthné Juhász Magdolna iskolai védőnő.

Miért fontos az önvizsgálat?

Aki önvizsgálatot végez: RUTIN (15 perc)

  • megismeri a testét (nem kórós: asszimmetria, érzékenység, befelé forduló mellbimbó)
  • az elváltozásokat időben észreveszi (1 cm)
  • egészségtudatosan él
  • szűrővizsgálaton részt vesz

Magyarországon minden nyolcadik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlődaganatos legyen.

Évente  2000 nőt veszítünk el értelmetlenül ebben a betegségben.

Mindannyian tehetünk ellene valamit – mondta az előadó, mert rendszeres önvizsgálattal, mammográfiai szűréssel az idejében felismert melldaganat 95%-ban gyógyítható.

Ezért kérünk mindenkit, hogy végezzen havonta önvizsgálatot és bármilyen elváltozást észlel a mellében azonnal forduljon orvoshoz.

Az EGER TV riportja:
http://www.tveger.hu/2020/09/09/a-mellrak-megelozesere-hivtak-fel-a-figyelmet/

Az előadás anyaga:

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Túra az Erdőteleki Arborétumba

A Gyöngyösi Alapszervezet tagjai Erdőtelekre túráztak. Az Erdőteleki Arborétumot néztünk meg. Sok gyönyörű virágok láttunk. Nagyon jól éreztük magunkat az arbarétum friss levegőjében a madarak csicsergése mellett.

Alapszervezetek

Segítségnyújtás szociális kérdésekben

A Hatvani Alapszervezet felkérte a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat Igazgató helyettesét, Gulyás Beátát, hogy a 2019. évben életbe lévő új adó jogszabályokról tájékoztassa a résztvevőket. Időpont: 2019. március 21. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat Irodája,  Hatvan, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Légy tudatos! vetélkedő

Középiskolai vetélkedő Salgótarjánban a Rákellenes Világnaphoz és az EMMH-hez kapcsolódva  A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével 2023. február 21-én „Légy tudatos!” címmel vetélkedőt hirdetett hatodik alkalommal a megye középiskolás Olvass tovább...