Szilva
Közkedvelt őszi gyümölcs, mely Magyarországon szinte bárhol megterem. Többféle formában is fogyasztható: nyersen, aszalványként, lekvárként, édességekben, levesként….. Értékes gyümölcsünk, több jótékony hatással bír, mint azt sokan gondolnák.
Jótékony hatásai
Fogyasztása serkenti az emésztést, védhet a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen, még a koleszterinszintet is képes stabilizálni. 100 gramm nyers szilvában mindössze 46 kalória van, nem hizlal, de aszalva igazi cukorbomba, csak módjával szabad fogyasztani. Jó rostforrás, és igen magas az A-, K-, és C-vitamin, valamint az antioxidáns tartalma. Ez utóbbiak a szabad gyökök megkötésében játszanak nagy szerepet. Ráadásul 85%-a víz, remek vízhajtóként is szolgál.
Szilvás-mascarponés pohárkrém
Hozzávalók ( 4 adag)
125 g mascarpone
200 ml görög joghurt
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen citrom legyen )
4 ek méz
10 közepes db szilva
1 szál rozmaring (kicsi)
1 ek balzsamecet
2 ek mandulapehely
Aki kevésbé édesen szereti, vagy a betegségéből adódóan ne ehet cukrot, az a mézet elhagyhatja, vagy helyettesítheti valamilyen cukorpótlóval.
Elkészítés
Mascarpone krém
Egy nagy tálban kézi habverővel keverjük össze a mascarponét a joghurttal, citromlé felével, 2 evőkanál mézzel, fél citrom reszelt héjával (kezeletlen), majd formákba öntve tegyük hűtőbe.
Szilvaöntet
Magozzuk ki, majd vágjuk kisebb kockákra a szilvákat. Egy serpenyőben pároljuk össze a maradék citromlével, citromhéjjal, 2 evőkanál mézzel és balzsamecettel, míg az ecet ereje elmegy. Vegyük ki a rozmaring ágat, s a szószt turmixoljuk össze.
Összeállítás
Öntsünk minden pohár krémre keveset a szószból, aztán mehetnek vissza a hűtőbe minimum egy órára hűlni. Tálaláskor díszítsük pirított mandulaszeletekkel a pohárkrémet. Jó étvágyat hozzá!