2020-07-07

Az MRL Debreceni Alapszervezet tagjai a Hívás klub szervezésében, Feketéné Seres Emília dombostanyai Kézműves házában töltöttek el egy napot.

Június 29-én 22-en gyülekeztünk a MÁV állomáson és vonattal tettük meg az utat. A vasútállomástól gyalog mentünk a Kézműves házig, ahol Feketéné Emike pogácsával és pálinkával fogadott bennünket.

Bemutatkozásában munkájáról nagy lelkesedéssel beszélt. Ő kézműves táborokat is vezet gyerekeknek, ahol megismerkedhetnek különféle kézműves mesterségek, pl. a korongozás, a selyemfestés tudományával. A gyerekek egy hetet töltenek el a táborban.

A rövid bemutatkozás után két csoportra oszlottunk. A csoportunk egyik fele innen, Emike házától indult szekeres „városnézésre”, másik fele sütötte a kürtős kalácsot.

Virágos mezőn, kényelmesen gyalogolva, ki-ki virágot, gombát szedhetett (utóbbit most nem találtunk). Megpillantva az akácok, tölgyek, nyárfák mögött a templomromot, elszomorodtunk.

A település az 1210-es írásos emlékek szerint Parlag néven volt jegyezve.  Árpád-kori templomát a Parlag család építette, amely a történelem viharai, a tatárjárás, a török hódoltság és az emberi kapzsiság következtében napjainkban már csak a pusztából kimagasló torzó.

A tanya központjában áll a 3o-as években épült, Klebelsberg-féle iskola, amely jelenleg óvodaként működik. A vasútállomás előtt magasodik az új harangtorony, amely a helyi igények kérésére, közadakozással jött létre. A kulturális program után cserélt a két csoport.

Háziasszonyunk kitanulta a kürtőskalács készítés mesterségét egy erdélyi mestertől, amelyből csak annyit árult el, hogy egy kalácshoz 17,5 dkg liszt szükséges.  A tészta kinyújtása kicsit nehezen ment, de Emike segítségével mindenki megsüthette, – no nem a saját pecsenyéjét – a kalácsát.

A kürtőskalács egy erdélyi, székely és magyar sütemény, amit dorongra tekerve parázs felett sütnek, majd a forró kalácsot cukorral kevert kakaóba, fahéjba, dióba forgatják.

Legyünk büszkék rá, mivel 2015. december 3-án „HUNGARIKUM” lett.

A megsült kalácsot volt, aki a helyszínen fogyasztotta el, vagy úti táskájában vitte haza a gyerekek, unokák részére.

Nagyon kellemes napot töltöttünk el együtt, de megviselte a csapatot a kánikula.

Háziasszonyunktól elköszönve a délutáni vonattal indultunk vissza Debrecenbe, ekkor már gyülekeztek a felhők, mennydörgés is volt. Szerencsére Debrecenbe érve kapott el bennünket a zivatar, ami hamar elállt, kisütött a nap, de este újra beborult, villámlás, mennydörgés közepette megnyíltak az ég csatornái és egész éjjel esett.

Köszönjük Emikének ezt a szép napot.

Kozempel Zsuzsánna

Pappné Ráduly Irma

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Gyöngyös – Megyei Sportnap

2015. május 27-én, egy hűvös májusi szombaton a Mátra kisvonatával, majd hosszú túrázással Sástón fogadtuk a Megyei alapszervezetek sportolni vágyó tagjait. Itt köszöntött nagy szeretettel mindenkit Hiesz György, városunk polgármestere és Strommer Szilvia, a Magyar Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mit mutat a vérkép?

Az Egri Alapszervezet szeretettel várja az érdeklődőket 2017. november 14-én, kedden az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban (Eger, Knézich u. 8) Mit mutat a vérkép? című előadásra. Előadó: Kurucz Erzsébet háziorvosi asszisztens A részvétel ingyenes!

Alapszervezetek

Orchidea program Egerben

Szertettel várunk minden érdeklődőt Egerben, az Orchidea programra, ahol szűréseken lehet részt venni. A szervezők: Eger Város védőnői KEVIKO Prevenció Kft. Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet