A Magyar Rákellenes Liga Fakanál klubja ebben a rendkívüli nehéz helyzetben sem tétlenkedik.
Hogyan és mivel várjuk a húsvétot?
Erre a kérdésre egy-két jó tanáccsal lát el konyhafőnökünk. Íme egy-két jó ötlet, amit érdemes megvalósítani!
Ezzel kívánunk mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket, és jó étvágyat!
Vigyázzatok magatokra!
Üdvözlettel:
MRL Fakanál  klubja

Sokan várják a húsvétot, melynek legfőbb eledele a sonka, a tojás, no meg az ízletes tavaszi zöldségek.

Használjuk ki a tavasz adta lehetőségeket! A friss zöldségek időszaka ez. Ellensúlyozzuk a sok fehérjét és zsírt, a magasabb sóbevitelt minél több friss zöldséggel, gyümölccsel! Retek, roppanós paprika, ízletes paradicsom, uborka, mind-mind rendelkezésünkre áll már, így mindenféle szivárványszínű tavaszi salátát készíthetünk, melyekhez adhatunk  joghurtos/kefires önteteket is. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb majonézt használjunk, ha egyáltalán használunk.

Nagyon jól mutat az ételekben a spenótlevél is. Ne féljünk tőle, valójában a sötétzöld leveleknek semleges ízük van, és nagyon mutatósak tudnak lenni

Igyekezzünk valódi parasztsonkát, vagy a jól ismert kötözött sonkát választani, hiszen ezekben kevesebb adalék van, mint az ún. gyorspácolású termékekben. Törekedjünk minél kisebb zsírrétegűt vásárolni.

A sonka főzőlevében főzzük meg a tojásokat, így azoknak enyhén füstös ízük lesz. Főzés előtt mossuk meg alaposan őket, így a sonka levét eltehetjük, és később levesekhez, főzelékekhez felhasználhatjuk. Különösen figyeljünk arra, hogy a tojások ne legyenek hidegek.

Ha a sonkalében főtt tojásokat szeretnénk meg is festeni, főzés után mindenképp mossuk még át őket. Töröljük át citrommal, vagy ecetes szivaccsal, hogy a sonkaléből rátapadó zsírréteget némiképp eltávolítsuk, különben nem fogja befogni a festék.

Egy főre 5-10 dkg sonkát, és egy-két tojást számoljunk. Maximum ennyit célszerű egy embernek fogyasztani.

 

Mi a helyzet a süteményekkel?

Higgyük el, hogy ezek nélkül is húsvét lehet a húsvét, de ha úgy érezzük, hogy szükséges ilyesmiket is enni, akkor együnk, de csak mértékkel. Ha magunk készítjük, akkor használjunk minőségi, könnyű alapanyagokat, kevesebb cukrot. Ha meg vásároljuk, akkor is az előbbi szempontokat vegyük figyelembe.

És az alkohollal?

Ami pedig az alkoholfogyasztást illeti: itt is a minőségen és a mértéken van a hangsúly. Aki valamilyen oknál fogva nem ihat (gyógyszer, betegség, vezetés… ), az ne igyon!

Mitől lesz igazán finom a húsvéti sonka?

Főzés előkészítése: áztatás

Bármilyen sonkafélét vásárolunk, a főzés hasonló módon kezdődik. A sózás miatt a sonka felülete sok sót vesz fel. Ha azt akarjuk, hogy igazán puha legyen, akkor elengedhetetlen, hogy főzés előtt hideg vízben áztassuk legalább egy éjszakán át. Ezt sokan kihagyják, hogy időt spóroljanak, vagy nem tartják elég fontosnak, pedig az! Az áztató lével semmit nem tudunk kezdeni, öntsük ki. A gyors füstölésű sonkát nem kell áztatni, de ha lehet, ilyet ne is vásároljunk.

Főzés

A főzés akkora edényben történjen, amelyben a víz a sonkát ellepi. A fűszerezés ízlés kérdése, kerülhet mellé egy pár fej vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, egész feketebors, kömény, borókabogyó, 1-2 dl fehérbor is. A főzési idő függ a sonka méretétől. A másfél kilós darab a forrástól számítva nagyjából másfél óra alatt fő meg.

A víz melegítése lassan történjen, és főzés közben gombostűfejnyi buborékok keletkezzenek. Nagyon fontos, hogy ne forrjon erősen, hanem éppen hogy csak gyöngyözzön a főzővíz.

A tojások is megfőzhetők a sonka mellett. Alaposan mossuk meg őket, hogy össze ne szennyezzék a sonkalét. Természetesen később is lehet készíteni főtt tojást a lében. Az így főtt tojások nagyon jó ízűek lesznek.

A megfőtt sonkának a főzővízben kell kihűlnie. Ezután vegyük ki, és tegyük a hűtőbe. Még legalább fél napig érdemes hagyni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

A sonka tálalása

A kihűlt sonkát felszeleteljük, majd tálra rakjuk. Tegyünk mellé sok zöldséget, főtt tojást, s könnyű öntettel készült salátákat.

Sonka a sütőben

Ha valami igazán különlegessel szeretnénk készülni és feldobni a hagyományos receptet, akkor készíthetünk a sonkának egy pikáns kérget a sütőben. Egy barnacukros-mézes vagy mézes-mustáros kéreghez kenjük át a már megfőtt sonkát a kiválasztott mázzal, és tegyük be a sütőbe éppen csak annyira, hogy a máz megszilárduljon,s kicsit megpiruljon.

Kellemes húsvéti készülődést kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A medencefenék relaxációja – ami minden nőnek fontos lehet

Időpont: 2019.10.29. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete októberi Stresszoldó Klubjának felkért előadója Gáspár Erika járási vezetővédőnő volt. Az előadó folytatta a néhány hónapja megkezdett előadását a női szervezet felépítéséről, életfunkciói változásáról és azok javítási Olvass tovább...

Alapszervezetek

Miskolci programjaink áprilisban

A Magyar Rákellenes Liga Miskolci foglalkozásai, rendezvényei áprilisban Vers mindenkinek filmvetítéssel Vajda Éva és Koleszár András Időpont: 2017. április 3. (hétfő) 16.00 óra Helyszín: Miskolc, Kaffka Margit Könyvtár, Miskolc, Park u.8 Klubfoglalkozás Időpont: 2017. április Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

Kézműves klub

Asztaldíszek készítése