2020-04-01

2019. – a cselekvés éve

Közösségünk 2018. szeptember 04-én alakult 25 fővel, az év végére tagjaink száma elérte 38 főt. A 2019-es év végére 101 fővel büszkélkedhettünk.

Helyszíneink:

  1. Székhely: Civil Közösségi Ház (2100, Gödöllő, Szabadság út 23)
  2. Közösségépítő találkozási pont : Mi újság V.An?  Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
  3. Városi rendezvények: Gödöllő, Főtér és az Gödöllő Alsó-park

Rendezvényeink:

  • 52 rendezvényt szerveztük és számos eseménybe bekapcsolódtunk.
  • Vendégeinkkel együtt 3247 fő vett részt rendezvényeken.

2 kiemelkedő saját szervezésű nagy rendezvényünk volt:

1. „ A világ egy másként látó szemüvegen át, avagy a piros pöttyös útja” címmel – egy hónapig tartó – kiállítás, melynek megnyitója 2019.március 12-én a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ konferencia és olvasó termében került megrendezésre. Nagy izgalommal készültünk rá. (meghívók, plakátok készítése, kiállítás megszervezése, vendégvárás, fogadás…stb.)

A megnyitóra való érkezéskor a vendégek egy rózsaszín „másként-látó szemüveget” kaptak, majd a fennállásunk óta eltelt félévről láthattak rövid bemutatkozó filmet. A megjelenteket Vajek Andrea, szervezetünk elnöke köszöntötte, majd dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Rákellenes Liga elnöke Rozványi Balázs mondta el gondolatát. .A köszöntők után kezdetét vette egy interaktív bemutatkozás a kiállítás jelképévé vált piros pöttyös labdával, amikor is a kiállítók egy- egy mondatba foglalták össze gondolataikat, mi inspirálta őket a képek és más alkotások készítésében. (26 alkotó egyéni ill. közösségi munkája mutatkozott be ezen a kiállításon.  A könyvtári Irka.klub tagjai verssel, novellával  segítették a műsor ünnepi hangulatát. Az estet a budapesti Főnix tánccsoport „érintettekből” álló vidám műsora és közös tánctanítása és vagy 70 fős táncháza zárta.

2. „Könnyek helyett … Szűrések” elnevezéssel – ingyenes, szűrőbuszon végzett  rákszűrésekkel – Egészségnap került megrendezésre 2019. október 5-én a „Rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvánnyal közösen Gödöllő Város Főterén.

252 rákszűrés (szájüregi rák és bőrrák szűrés) rákellenes életmód-tanácsadással, valamint 110 főnek elvégzett „inbody” testösszetétel analízis a nap eredménye számokban. Az érdeklődők között 40% férfi, 60% nő érkezett, tovább bontva a statisztikát 20% fiatal, 40% közép korosztálybeli és 30% idősebb érdeklődővel találkoztunk. A kihelyezett mentőszolgálat munkatársa cukor-, vérnyomás-, véroxigén mérést biztosított többszáz látogatónknak.

Az esemény megrendezéshez az induló alapot az „Ön választ, mi segítünk” Tesco pályázaton nyertük a város lakóinak 11000 szavazatával. A pályázati nyeremény 400.000 Ft összegéhez az Önkormányzat segítsége – a helyszín biztosításával hangosítással, sátor építésekkel – biztosította a városi Egészségnap megrendezését.

A megnyitón Vajek Andrea, dr. Gémesi György polgármester, Vajda Márta az Alapítvány igazgatója, valamint Czeglédi Ingrid, a gödöllői Egyesített Szociális Intézmények igazgatója mondták el – esernyő alatti – köszöntő beszédüket. Kísérő programjaink segítségével ismertettük meg az érdeklődőkkel, hogyan is működik közösségünk az egészség, a kultúra, a sport segítségével az ÉLETIGENLÉS-ben. A téren megrendezett „Presszó szerda” vendége volt Tallós Rita színész-rendező, dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász, Fehérvári Melinda írónő, akik őszintén vallottak családról, áldozati szerepről, útkeresésről. A helyszínen érdeklődőknek és 2 iskolai osztálynak is tartottak mell és here önvizsgálati bemutatót az MRL sulicsapat önkéntesei.

Napközben a fogyatékos fiatalok Nefelejcs otthonának napközisei, nevelői  kínáltak mindenkit kávéval, saját készítésű süteményekkel. Itt ünnepeltük meg közösségünk egy éves szülinapját cégektől felajánlott ajándék tortákkal. A különleges alkalmi Hangzápor együttes megtanította nekünk a Tavaszi szél bővített – általuk írt vers szakaszát. Holland testvérvárosi vendégekkel közös rózsaszín körtáncos flashmob-bal zárult a főtéri rendezvény. Ezután közös sétára indultunk Gödöllő belvárosán keresztül és az Alsó-parkban elültettük a „Mi fánkat” (egy ginkgó-bilobát: a túlélés fáját).

Heti rendszerességgel megtartott Presszó Szerda (40 klub esemény,körbeszélgetés /2019. év)

Tudásklub”- unkba meghívott vendégeink tartottak előadást.

–           Strommer Szilvia, MRL vezető Segítő – MRL- országos programok, események, Lelki-segély szolgálat, adókedvezmények

–          Dr. Bokor András, szülész-nőgyógyász

–          Dr. Benczik Márta (Kutató laboratóriumi igazgató) és dr. Kiss Éva diabetológus,

–          Sebő Marika – a gödöllői Kertbarát Kör elnöke

–          Szemere Katalin újságíró

–          …..sokan mások

Lelki egészséggel kapcsolatos előadások:

–           Dr. Mészáros Aranka, egyetemi docens

–          Nagyné Szauzer Ildikó, mentálhigiénés szakember

–          Dr. Prezenszki Zsuzsanna onkopszichológus

–          Csóka Judit-meseterapeuta, pszichológus

–          Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász-író-műsorvezető

–          Kolozsi Lázár Ildikó író, sport újságíró

–          …..sokan mások

Mozgás:

–          Hegyi Adrienn,.gyógytornász, jóga oktató

–          Szegedi Noémi, gyógypedagógus

–          ….sokan mások

Rákszűrés:

–          Bőrrák szűrés a Civil házban – dr Fehér Ágnes (25 fő)

Presszó szerdáink elején vezetői megbeszélést is tartottunk. Tagjaink és Vendég előadóink is segítették a tudásunkat gyarapítani

–           Bana Évi – mandala készítés

–          Sebők Judit asztrozófus: „Gondolatok a mai élet megoldásairól”

–          Identity- önismereti társasjáték Ármós Dorottya pszichológus vezetésével (5 alkalom/2019)

–          Gunagriha – a magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány megalapítójának előadása 130 fő részvételével, melyet 4 alkalmas tanfolyam követett Kiss Konrád vezetésével 

Közösség építés: 

–          Kassa Gabriella tanácsadó, tréner

–           Tavaszköszöntő 3 napos mosoly tábor Kemencén (18 fő)

–           Piknik a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

–           Civil Közösségi Házban évzáró bográcsparti  városunk vezetőivel és a civil életben együttműködő partnereinkkel

Önkéntesség:

–          Önkéntesek világnapja -Tündérfalvi Mikulás nap (50 fő) – (a Nefelejcs Otthon napköziseinek és nevelőinek), a meghívott vendégeinket és kísérőiket vendégül láttuk, valamint a napköziseket megajándékoztuk.

–          TESCO pályázat – Önkéntes kampánybrigád 1 hónapon keresztül

Tanfolyamok, képzések, felvilágosító órák, felkérések

–          Petőfi Általános iskola, Hajós Általános Iskola, Erkel Ferenc Általános Iskola diákjainak

–          Nefelejcs Napközi otthon – felszolgálói, közösségi – munkagyakorlat

–          Gödöllői Akadémia (MUZA)

–          Gödöllői Életmód klub

Magyar Rákellenes Liga által szervezett eseményeken való részvétel, bekapcsolódás:

  1. Nemzeti Rákellenes Nap: „Ezt teszem a rák ellen konferencia” (Bp. Okisz  Inkubátorház)
  2. MRL Választó küldöttgyűlés (Bp. Kékgolyó u. 17.)
  3. MRL önkéntesképzés – prosztatarák (Bp. Béke hotel)
  4. Vidám úszóverseny Hatvanban – „Ez vagyok, ezt teszem a rák ellen (Hatvan uszoda)
  5. Lelki egészségnap (Bp. Hegyvidék Galéria)
  6. Betegakadémia + örömtánc (Bp. Janssen Akadémia)
  7. MRL évzáró Hatvanban
  8. MRL ÖRÖKMOZGÓK program – Föld és a Nap közti távolság: 149.600.000 km. Cél: az MRL közösségének megtenni ezt a távolságot (gyalog, úszva, kerékpározva, stb.) egy év alatt is teljesíthető akár 2 buszmegállónyi gyaloglással/fő/nap. A mozgás örömforrás és a jó társaság is segíti a rehabilitációt.

A Gödöllő Város és a Civil Kerekasztal Egyesület szervezésében megtartott rendezvényeken  saját programjainkkal vettünk részt.

  1. Anyák napja és világbéke – A hideg és az eső ellenére is nagyon bensőséges és szép anyáknapi ünnepnek voltunk részesei, ahol a kisiskolások előadása után Vajek Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete “Add tovább a mosolyodat” csapat vezetője ” gongatta meg a Világbéke Gongját Gödöllőn.
  2.  Belvárosi napok: 2019. szept. 07. Ezen a rendezvényen immáron másodszorra vettünk részt. Térképet készítettünk, hogyan fogjuk berendezni az Alsó-parkban lévő csodaszarvas környékét. A hozzánk érkezők egy másként látó szemüvegen keresztül léphettek be, ahol henna festés, szeretetvíz, finom, a kor követelményeinek megfelelő alapanyagokból saját készítésű  muffin-ok és pogácsák várták őket. Kreatív sátorban vendégeink bakancs listás vágyaikat rajzolhatták le egy közös plakátra. „Az én világom” címen meghirdetett  rajzpályázatra készült képekkel az óriási, emberméretű „másként látó szemüvegünket”díszítettük. (ezek később zsűrizve lettek és ajándékot kaptak a közönségdíjas alkotások)
    Az MRL Sulicsapata várta az iskolás osztályokat felvilágosításra, önvizsgálat bemutatóra, akik részvételi igazolást kaptak a foglalkozás után.
    Presszó szerdás beszélgetésünkön hallhattunk a „nemet mondás„ tudományáról, valamint a betegekért végzett önkéntes munkáról.
    Lehetett jógázni, identity társas játékozni.
    Szakadó eső vetett véget a délutáni programoknak.
  3. Civil karácsony a 2019. dec. 20-án került megrendezésre Gödöllő főterén, a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület rendezésében. Itt ünnepélyesen köszöntöttük emléklappal a 100. tagunkat. Sütiztünk, zsíros kenyeret ettünk, ünnepi énekeket, verseket hallgattunk, és ajándékul a Városi Könyvtár Angyalkórusa énekelt.

Hírt adunk magunkról:

–          MRL – GDL facebook -on – Add tovább a mosolyodat,

–          Gödöllői szolgálat,

–          Gödöllő TV,

–          Gödöllői Városi Könyvtár honlapján,

–          plakátokon, szórólapokon

A világ mindig lehet rózsaszín egy másként látó szemüvegen át”

Köszönet és a HÁLA érzés járja át lelkünket!

Add tovább a mosolyodat

Vajek Andrea
a Gödöllő Alapszervezet elnöke
https://rakliga.hu/alapszervezetek/godolloi-alapszervezet/
+36 70 778 32 79

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Karancslapujtőn segítettünk a „Falunapon”

Önkénteseink is részt vettek az egészségnapon        

Egyéb

AVON közönségszavazás – a mellrák elleni küzdelem HŐSEI

Szeptember 4-ig lehet még szavazni, ki legyen idén a HŐS! A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, Kreicsi Mária is a jelöltek között van. Kattintsatok naponta! https://avononline.avon.hu/palyazat-szavazas A pályázatról itt olvashattok: https://avononline.avon.hu/palyazat

Egyéb

Arcunkra van írva

Arcunkon könnyen észrevehető az ásványi anyagok hiánya – „Schüssler arcdiagnosztika és Schüssler-só terápia” az Egri Alapszervezet rendezvényén