2000 februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt (Párizsi Charta) a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvos vezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAP- pá nyilvánította.

A “Rákellenes Világnap”, a társadalom figyelmét kívánja ráirányítani a rák elleni küzdelem fontosságára.

A Magyar Rákellenes Liga 2020.évi szlogenje „Ez vagyok és ezt teszem a rák ellen”.

Ennek tükrében az orvosi feladat mellett, nagyon fontos, az egyéni felelősségvállalás, mindannyiunk közös ügye, hogy minél többen gyógyuljanak meg a rákbetegségből. Hazánk a daganatos megbetegedések okozta halálozásban továbbra is az elsők között áll.

Fontos, hogy a daganatos elváltozást idejében ismerjék fel és a beteg megfelelő kezelést kapjon. Ezzel jelentősen csökkenne a rákban elhunytak száma. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egy részét meg lehetne előzni. Nem mellőzhető az életminőség javító kezelés sem.

A Magyar Rákellenes Liga tevékenységében különösen fontos szerepet kap a daganatos betegségek kialakulásának megelőzése, az egészségmegőrzés, a dohányzás visszaszorítása.

Debrecenben a HÍVÁS Emlőbetegek Rehabilitációs klubja foglalkozásain keresztül – egészségügyi, egyéb felvilágosító előadásokkal- igyekszik segíteni a betegeket. Természetesen ezen kívül kötetlenebb foglalkozások is vannak, mint a batyus farsang, szalonnasütés, kirándulás.

Az egészségmegőrzés fontos része az egészséges ételek fogyasztása.. A Főzzünk, de okosan klubban ezt tanuljuk, készítjük Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus irányításával.

A rendszeres mozgást is igen fontosnak tartjuk. Liga tagjaink hetente egészség megőrző tornán vesznek részt. (mostani alkalom is ilyen)

Április 10-én lesz nyolc éve, hogy megalakítottuk az Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklubot, ahol hastáncot tanulnak tagjaink az Estella Hastánc Stúdió támogatásával. Azt valljuk, hogy a zene is gyógyít. Tagjaink közül többen 5 alkalommal léptek fel a Budapesti Újjászületés klub születésnapi rendezvényein a Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ökumenikus istentisztelet a Betegek Világnapján Miskolcon

A Betegek Világnapja alkalmából 2017. február 13-án ökumenikus istentisztelet volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kápolnájában. A szertartáson jelen voltak betegek és hozzátartozóik, orvosok, nővérek, gyógytornászok, egészségügyi szakdolgozók és az egyházak képviselői. Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Betegek Világnapja Egerben

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete városnéző sétát szervezett február 11-én, a Betegek Világnapja alkalmából. Felkértük Melczer László idegenvezetőt, hogy sétáljon velünk és az egri belváros egy ki darabkáját mutassa be nekünk. A Dobó térről Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kézilabda meccsen voltunk

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója Alapszervezetünk kézilabda mérkőzésre kapott meghívást a Gyöngyösi Kézilabda Klub vezetőségétől 2021. október 16-ra, a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokba, ahol a HE-DO B. Braun Gyöngyös csapata küzdött a Fejér-B.Á.L. Veszprém Olvass tovább...