2019-11-27
A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata 2019. november 25-én rendezte meg a 10 Ezer Lépés Program – Lépéselőny a prosztatarákkal szemben című rendezvényét a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében.
Közel 180 fő, köztük a Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiből több mint 50 diák várta az előadásokat.
  • Dr. Hallay Judit, a MRL Debreceni Alapszervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket
  • Rozványi Balázs MRL elnök nyitotta meg a rendezvényt, szólt a mozgás fontosságáról a rák megelőzésében.
  • Kocsis Antal (görög katolikus kórház lelkész) „Segítség a betegágy mellett” címmel tartott előadást lelki támaszról, együttérzésről, szeretetről
  • Dr. Lőrincz László urológus főorvos „A prosztatarák megelőzése és kezelése” címmel tartott előadást, a fiatalokra való tekintettel szólt a hererákról is
  • Hajzsel Kármen klinikai gyógytornász „A különböző aktivitások hatásai a daganatos betegek számára” című előadása után valamennyi résztvevőt bevonta a tornába
  • Vígvári Zsolt emlékezett vissza betegségére, amely 2013-ban kezdődött, és eredményei alapján már meggyógyult
  • Dunkel Norbert zeneterepeuta Mozart számokat zongorázott

Köszönet Boros Csabáné szolgálat vezetőnek a rendezvény megszervezéséért, sikerében közreműködő előadóknak, az alapszervezet vezetőségi tagjainak, önkénteseinknek, támogatóinknak: DMVJ Polgármesteri Hivatalnak, a Művelődési Központ dolgozóinak.

Rendezvényünkről beharangozó cikk jelent meg a DEHIR-en, a Hajdú-Bihari Naplóban a Best FM Rádió többször bemondta a rendezvényt.

Az Európa Rádió riportot készített Dr. Hallay Judittal.

A Debrecen Televízió az Esti Napszemlében adott tudósítást.

Cikk jelent meg a DEHIR-en, a Haon-on és a Hajdú-Bihari Naplóban.

https://www.dehir.hu/debrecen/egyre-tobb-lehetoseg-van-a-prosztatarak-kezelesere/2019/11/25/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/koran-felismerve-gyogyithato-a-prosztatarak-3689958/

https://www.dehir.hu/dtv/napszemle-2019-11-25/

Kozempel Zsuzsánna

MRL vezetőségi tag

Sajtóanyag:
Egyre több lehetőség van a prosztatarák kezelésére

A prosztatarák ma már nem a reménytelenség szinonimája – hangzott el az országos 10 Ezer Lépés Program debreceni rendezvényén. A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Segítő Szolgálata által szervezett rendezvényen 150 fő hallgatta meg, hogy ha idejében kiderül a baj, gyors döntésekkel, az orvosi javaslatok betartásával, gyógytornával és mozgással úrrá lehet lenni a prosztatarákon. 50 év felett évenkénti prosztatavizsgálatot javasolnak minden férfinak, prosztatarák diagnózisa után pedig érdemes a szakorvoson túl gyógytornászt is felkeresni.

Ugyan leggyakrabban 65 év felett derül ki a prosztatarák, ám 50 éves kortól számítani lehet a megjelenésére. A betegség általában lassan, több év alatt fejlődik ki, ezért van esély arra, hogy még idejében, gyógyítható állapotban felfedezzék. Amint Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke hangsúlyozza, az 50. életévet követően rutinná kellene válnia a férfiak körében, hogy évente elmennek urológiai ellenőrzésre, amely egy gyors tapintásos vizsgálatból és egy vérvételből áll.

Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint minden évben 230-300 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot. Akinél kezdeti stádiumban felfedezik a betegséget, az prosztataeltávolító műtét vagy gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárkezelés révén meggyógyulhat, ugyanakkor ma már gyógyszerekkel az előrehaladottabb állapotú betegséget is akár éveken át uralni tudják.

Elhangzott: az országos 10 Ezer Lépés Program üzenete, hogy egy prosztatarák diagnózist követően sem szabad elhagynia magát a betegnek. Az orvosi javaslatok betartásán túl az egészséges táplálkozással, a normál testsúly elérésével vagy megtartásával, gyógytornával és rendszeres aktív mozgással sokat tehetnek az érintett férfiak is az életkilátásaik javításáért.

Ezt erősítette meg Hajzsel Kármen gyógytornász, aki kiemelte: tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a rendszeresen, heti legalább 3 órában végzett fizikai aktivitás idősebb korban is jelentősen javíthatja a prosztatarákos betegek életminőségét és életkilátásait. – Sokan mondják, hogy „mozognak ők eleget”, de ez sajnos nem így van. A mozgás alatt nem csak a mindennapi teendők elvégzését értjük, hanem az olyan aktivitásokat is, amelyek túl vannak a kényelmi szinten, kicsit megerőltetőek, kicsit megdolgoztatják a szívet és a szervezetet. Ez lehet séta, túrázás, kocogás, kerékpározás, úszás, az izomerőt szolgáló súlyzózás, nyújtás is. A lényeg a rendszeresség – magyarázta Hajzsel Kármen. Megjegyezte: mindenkinek az aktuális állapotához kell igazítani a terhelést, ezért is tanácsos gyógytornásszal konzultálni. A gyógytornászok a műtét vagy sugárkezelés következtében kialakult vizelettartási gondok vagy szexuális panaszok enyhítésében is segítséget nyújthatnak. Fontos tudni: a gyógytornát a társadalombiztosítás támogatja, a háziorvosi körzetek egy részében akár házi betegellátás keretében is elérhető, érdemes erre rákérdezni a rendelőben.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon segítő videók is megtalálhatók.

További sajtóinformáció, interjúszervezés:

Papp László sajtószóvivő

+3630 261-8789

egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

CP-126734

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Miskolciak Miskolcért – tízmilliós műszerparkkal bővült a megyei kórház fül-orr-gégészeti osztálya

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül – Orr – Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya 2019. január 23-án, szerdán sajtótájékoztatót tartott. Az osztály tavaly októberben a Miskolci Nemzeti Színház nagytermében jótékonysági gálaestet szervezett. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gödöllői 2021. novemberi programajánló

csak néhány kattintás: https://rakliga.hu/tamogatas/ üzenetbe ne felejtsd el beírni- MRL Sulicsapat  Gödöllő Vajek Andrea Add tovább a mosolyodat Magyar Rákellenes Liga  Gödöllői Alapszervezet  elnöke +36 70 778 32 79

Alapszervezetek

Sorstárs Képtár – Meggyógyultam – Debrecenben

Sorstárs Képtár – Meggyógyultam szokatlan és egyben különleges VÁNDORKIÁLLÍTÁS DEBRECENBEN az Auchan Áruház előterében 2023. október 14. szombat  Remek előkészítése volt a kiállításnak. amit ezúton is nagyon köszönünk a Gödöllői Alapszervezetnek és a Liga Központjától Olvass tovább...