2019. november 4.

Javulhatnak az életkilátásai a prosztatarákos férfiaknak

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is számottevően hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Miskolcon, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Borsod megyei állomásán. Borsod megyében minden évben mintegy háromszázzal bővül a prosztatarákos férfiak tábora. 

– Akinél idejében felfedezzük a prosztatarákot, műtét vagy sugárkezelés révén teljes gyógyulás érhető el. Azért buzdítunk folyamatosan a szűrésre, mert az ad esélyt arra, hogy akkor észrevegyük a rosszindulatú daganatot, amikor az még nem okoz panaszokat és maradéktalanul eltávolítható. Az előrehaladottabb prosztatarák kezelésében sokáig nem történt előrelépés, ám az utóbbi években a klasszikus hormonterápiák és kemoterápiák mellé számos új lehetőség megjelent, a terápiás paletta pedig várhatóan még tovább bővül. Jelenleg is folyamatban vannak olyan klinikai kutatások, amelyek keretében új hatóanyagok és gyógyszer-kombinációk válhatnak elérhetővé a prosztatarákos betegek számára, ezek a jövőben tovább szélesíthetik a rutin kezelések lehetőségeit – fogalmazott dr. Solymosi Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum főorvosa a 10 Ezer Lépés Program miskolci rendezvényén. Hangsúlyozta: még a korábbiaknál is nagyobb szükség van a betegeknek a gyógyítási folyamatban való fegyelmezett együttműködésére, az orvosi javaslatok betartására. Az újabb daganatellenes terápiák között ugyanis több gyógyszer is szájon át szedhető tabletta vagy kapszula, így az otthoni pontos gyógyszerszedés az egyik feltétele az onkológiai eredményességnek.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden évben mintegy háromszáz férfival közli az orvosa, hogy rákot találtak a prosztatájában. A térségben tehát több ezres létszámban élnek olyan férfiak, akik az elmúlt években már szembesültek a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával. Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezetének elnöke elmondta: a térségben szeretnék megszervezni, hogy legyen állandó klubja a prosztatarákos sorstársaknak.

Elhangzott: a férfiak számára jóval nagyobb arányban nyújthatna segítséget a gyógytorna is, mint amennyien élnek a lehetőséggel. Hazai tapasztalatok és nemzetközi adatok támasztják alá: a gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen képes csökkenteni a panaszokat. Klinikai vizsgálatokkal igazolt, hogy a gyógytorna és bármilyen rendszeres, heti legalább 3 órában végzett testmozgás jelentősen javíthatja a betegek túlélését. A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott országos 10 Ezer Lépés Program célja, hogy ezzel minél több érintett beteg és családtag tisztában legyen, így ennek megfelelően alakítsa át életvitelét.

Otthoni gyógytornához segítő videók találhatók a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében. Sok esetben nemcsak a betegek, hanem a szakorvosok sem tudják, hogy a gyógytorna ugyanúgy felírható receptre, mint a gyógyszerek. Minden betegnek érdemes tehát erről háziorvosánál, szakorvosánál érdeklődnie.

További sajtóinformáció, interjúszervezés:

  1. Papp László sajtószóvivő

+3630 261-8789

egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

CP-122920

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mit tehet a háziorvos a daganatos betegekért?

A Magyar Rákellene Liga Szekszárdi Alapszervezet felkérésére előadást tartott Gliedné Tillmann Erzsébet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Ápolási Igazgató. Az előadó részletesen beszélt arról, hogy mennyire fontos a kapcsolat a beteg, a háziorvos és Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hospice Világnap Egerben

Hospice Világnap a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Hospice osztályának dolgozói szervezésében. Helyszín: Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartakovics Béla Közösségi Ház Időpont: 2016. október 28. 14 óra

Alapszervezetek

Sorstárs Képtár – Meggyógyultam – Debrecenben

Sorstárs Képtár – Meggyógyultam szokatlan és egyben különleges VÁNDORKIÁLLÍTÁS DEBRECENBEN az Auchan Áruház előterében 2023. október 14. szombat  Remek előkészítése volt a kiállításnak. amit ezúton is nagyon köszönünk a Gödöllői Alapszervezetnek és a Liga Központjától Olvass tovább...