2019. november 4.

Javulhatnak az életkilátásai a prosztatarákos férfiaknak

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is számottevően hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Miskolcon, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Borsod megyei állomásán. Borsod megyében minden évben mintegy háromszázzal bővül a prosztatarákos férfiak tábora. 

– Akinél idejében felfedezzük a prosztatarákot, műtét vagy sugárkezelés révén teljes gyógyulás érhető el. Azért buzdítunk folyamatosan a szűrésre, mert az ad esélyt arra, hogy akkor észrevegyük a rosszindulatú daganatot, amikor az még nem okoz panaszokat és maradéktalanul eltávolítható. Az előrehaladottabb prosztatarák kezelésében sokáig nem történt előrelépés, ám az utóbbi években a klasszikus hormonterápiák és kemoterápiák mellé számos új lehetőség megjelent, a terápiás paletta pedig várhatóan még tovább bővül. Jelenleg is folyamatban vannak olyan klinikai kutatások, amelyek keretében új hatóanyagok és gyógyszer-kombinációk válhatnak elérhetővé a prosztatarákos betegek számára, ezek a jövőben tovább szélesíthetik a rutin kezelések lehetőségeit – fogalmazott dr. Solymosi Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum főorvosa a 10 Ezer Lépés Program miskolci rendezvényén. Hangsúlyozta: még a korábbiaknál is nagyobb szükség van a betegeknek a gyógyítási folyamatban való fegyelmezett együttműködésére, az orvosi javaslatok betartására. Az újabb daganatellenes terápiák között ugyanis több gyógyszer is szájon át szedhető tabletta vagy kapszula, így az otthoni pontos gyógyszerszedés az egyik feltétele az onkológiai eredményességnek.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden évben mintegy háromszáz férfival közli az orvosa, hogy rákot találtak a prosztatájában. A térségben tehát több ezres létszámban élnek olyan férfiak, akik az elmúlt években már szembesültek a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával. Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezetének elnöke elmondta: a térségben szeretnék megszervezni, hogy legyen állandó klubja a prosztatarákos sorstársaknak.

Elhangzott: a férfiak számára jóval nagyobb arányban nyújthatna segítséget a gyógytorna is, mint amennyien élnek a lehetőséggel. Hazai tapasztalatok és nemzetközi adatok támasztják alá: a gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen képes csökkenteni a panaszokat. Klinikai vizsgálatokkal igazolt, hogy a gyógytorna és bármilyen rendszeres, heti legalább 3 órában végzett testmozgás jelentősen javíthatja a betegek túlélését. A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott országos 10 Ezer Lépés Program célja, hogy ezzel minél több érintett beteg és családtag tisztában legyen, így ennek megfelelően alakítsa át életvitelét.

Otthoni gyógytornához segítő videók találhatók a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében. Sok esetben nemcsak a betegek, hanem a szakorvosok sem tudják, hogy a gyógytorna ugyanúgy felírható receptre, mint a gyógyszerek. Minden betegnek érdemes tehát erről háziorvosánál, szakorvosánál érdeklődnie.

További sajtóinformáció, interjúszervezés:

  1. Papp László sajtószóvivő

+3630 261-8789

egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

CP-122920

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Fakanál délután Eleken

A Magyar Rákellenes Liga Eleki Alapszervezete februárban is megtartotta a szokásos havi taggyűlését. Ez alkalommal az Eleki Életmódközpontba látogattunk el, ahol megismerkedhettünk a növényi étkezés jó hatásaival, és együtt készítettük el az uzsonnánkat. Rendkívül jó Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Szombathelyen

SZOMBATHELY MJV ÖNKORMÁNYZATA ÉS A SZOMBATHELYIEK EGÉSZSÉGÉÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA a MRL Szombathelyi Alapszervezete Figyelemfelhívó sétára hívja Önt 2018. október 5-én (pénteken) 15 órára A SÉTA A BOROSTYÁNKŐ ÁRUHÁZTÓL INDUL FLASHMOB Olvass tovább...

Alapszervezetek

A méhek varázslatos világa – előadás Miskolcon

Rendkívüli élményben volt részük mindazoknak, akik eljöttek Kavalecz Béláné bükkaranyosi méhész vetítettképes és kóstolóval egybekötött szakmai előadására 2017. április 24-én. A jelenlévők a méhek varázslatos világáról szubjektív és szuggesztív tájékoztatást kaptak, és még percekig bombázták Olvass tovább...