2019. november 4.

Javulhatnak az életkilátásai a prosztatarákos férfiaknak

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is számottevően hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Miskolcon, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Borsod megyei állomásán. Borsod megyében minden évben mintegy háromszázzal bővül a prosztatarákos férfiak tábora. 

– Akinél idejében felfedezzük a prosztatarákot, műtét vagy sugárkezelés révén teljes gyógyulás érhető el. Azért buzdítunk folyamatosan a szűrésre, mert az ad esélyt arra, hogy akkor észrevegyük a rosszindulatú daganatot, amikor az még nem okoz panaszokat és maradéktalanul eltávolítható. Az előrehaladottabb prosztatarák kezelésében sokáig nem történt előrelépés, ám az utóbbi években a klasszikus hormonterápiák és kemoterápiák mellé számos új lehetőség megjelent, a terápiás paletta pedig várhatóan még tovább bővül. Jelenleg is folyamatban vannak olyan klinikai kutatások, amelyek keretében új hatóanyagok és gyógyszer-kombinációk válhatnak elérhetővé a prosztatarákos betegek számára, ezek a jövőben tovább szélesíthetik a rutin kezelések lehetőségeit – fogalmazott dr. Solymosi Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum főorvosa a 10 Ezer Lépés Program miskolci rendezvényén. Hangsúlyozta: még a korábbiaknál is nagyobb szükség van a betegeknek a gyógyítási folyamatban való fegyelmezett együttműködésére, az orvosi javaslatok betartására. Az újabb daganatellenes terápiák között ugyanis több gyógyszer is szájon át szedhető tabletta vagy kapszula, így az otthoni pontos gyógyszerszedés az egyik feltétele az onkológiai eredményességnek.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden évben mintegy háromszáz férfival közli az orvosa, hogy rákot találtak a prosztatájában. A térségben tehát több ezres létszámban élnek olyan férfiak, akik az elmúlt években már szembesültek a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával. Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezetének elnöke elmondta: a térségben szeretnék megszervezni, hogy legyen állandó klubja a prosztatarákos sorstársaknak.

Elhangzott: a férfiak számára jóval nagyobb arányban nyújthatna segítséget a gyógytorna is, mint amennyien élnek a lehetőséggel. Hazai tapasztalatok és nemzetközi adatok támasztják alá: a gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen képes csökkenteni a panaszokat. Klinikai vizsgálatokkal igazolt, hogy a gyógytorna és bármilyen rendszeres, heti legalább 3 órában végzett testmozgás jelentősen javíthatja a betegek túlélését. A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott országos 10 Ezer Lépés Program célja, hogy ezzel minél több érintett beteg és családtag tisztában legyen, így ennek megfelelően alakítsa át életvitelét.

Otthoni gyógytornához segítő videók találhatók a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében. Sok esetben nemcsak a betegek, hanem a szakorvosok sem tudják, hogy a gyógytorna ugyanúgy felírható receptre, mint a gyógyszerek. Minden betegnek érdemes tehát erről háziorvosánál, szakorvosánál érdeklődnie.

További sajtóinformáció, interjúszervezés:

  1. Papp László sajtószóvivő

+3630 261-8789

egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

CP-122920

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Tabuk nélkül a HPV-ről és a méhnyakrákról Balassagyarmaton

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont csatlakozva a Mályvavirág Alapítvány  „Vigyázz! Kész! Fűzz!” szlogenű országos programjaihoz 2019. január 30-án figyelemfelkeltő rendezvényt szervezett Balassagyarmaton a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium tanulói részére. Ismeretterjesztő Olvass tovább...

Alapszervezetek

Natura Egészségnap – a Horti Ezüsthold Nőegylet szervezésében

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata meghívást kapott a Horti Ezüsthold Nőegylet szervezésében megrendezésre kerülő Natura Egészségnapra. November 12-én szombaton 9 órától 14 óráig lehetett részt venni a szűréseken, megcsodálni a szebbnél szebb, ízesebb, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fakanál klub

Beszámoló a Hatvani Segítő Szolgálat Fakanál klubfoglalkozásról Időpont: 2019. szeptember 17. 16:30 Vezeti: Sándorné Buda Ildikó dietetikus Fakanál klubfoglalkozás és táplálkozási tanácsadás. Egészséges és tápláló tészta salátát készítettünk a mai napon. A klubfoglalkozáson nemcsak az ételt Olvass tovább...