2019. november 4.

Javulhatnak az életkilátásai a prosztatarákos férfiaknak

A korai stádiumban felfedezett prosztatarák meggyógyítható, az előrehaladott prosztatarák pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető, még az áttétes betegek is számottevően hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban – hangzott el Miskolcon, a prosztatarákos betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Borsod megyei állomásán. Borsod megyében minden évben mintegy háromszázzal bővül a prosztatarákos férfiak tábora. 

– Akinél idejében felfedezzük a prosztatarákot, műtét vagy sugárkezelés révén teljes gyógyulás érhető el. Azért buzdítunk folyamatosan a szűrésre, mert az ad esélyt arra, hogy akkor észrevegyük a rosszindulatú daganatot, amikor az még nem okoz panaszokat és maradéktalanul eltávolítható. Az előrehaladottabb prosztatarák kezelésében sokáig nem történt előrelépés, ám az utóbbi években a klasszikus hormonterápiák és kemoterápiák mellé számos új lehetőség megjelent, a terápiás paletta pedig várhatóan még tovább bővül. Jelenleg is folyamatban vannak olyan klinikai kutatások, amelyek keretében új hatóanyagok és gyógyszer-kombinációk válhatnak elérhetővé a prosztatarákos betegek számára, ezek a jövőben tovább szélesíthetik a rutin kezelések lehetőségeit – fogalmazott dr. Solymosi Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum főorvosa a 10 Ezer Lépés Program miskolci rendezvényén. Hangsúlyozta: még a korábbiaknál is nagyobb szükség van a betegeknek a gyógyítási folyamatban való fegyelmezett együttműködésére, az orvosi javaslatok betartására. Az újabb daganatellenes terápiák között ugyanis több gyógyszer is szájon át szedhető tabletta vagy kapszula, így az otthoni pontos gyógyszerszedés az egyik feltétele az onkológiai eredményességnek.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden évben mintegy háromszáz férfival közli az orvosa, hogy rákot találtak a prosztatájában. A térségben tehát több ezres létszámban élnek olyan férfiak, akik az elmúlt években már szembesültek a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával. Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga miskolci alapszervezetének elnöke elmondta: a térségben szeretnék megszervezni, hogy legyen állandó klubja a prosztatarákos sorstársaknak.

Elhangzott: a férfiak számára jóval nagyobb arányban nyújthatna segítséget a gyógytorna is, mint amennyien élnek a lehetőséggel. Hazai tapasztalatok és nemzetközi adatok támasztják alá: a gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen képes csökkenteni a panaszokat. Klinikai vizsgálatokkal igazolt, hogy a gyógytorna és bármilyen rendszeres, heti legalább 3 órában végzett testmozgás jelentősen javíthatja a betegek túlélését. A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, urológus, onkológus, gyógytornász szakemberek összefogásával megvalósuló, a Janssen által támogatott országos 10 Ezer Lépés Program célja, hogy ezzel minél több érintett beteg és családtag tisztában legyen, így ennek megfelelően alakítsa át életvitelét.

Otthoni gyógytornához segítő videók találhatók a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna internetes oldalon, ám minden esetben javasolt szakemberrel történő személyes konzultáció a megfelelő mozgásprogram kialakítása érdekében. Sok esetben nemcsak a betegek, hanem a szakorvosok sem tudják, hogy a gyógytorna ugyanúgy felírható receptre, mint a gyógyszerek. Minden betegnek érdemes tehát erről háziorvosánál, szakorvosánál érdeklődnie.

További sajtóinformáció, interjúszervezés:

  1. Papp László sajtószóvivő

+3630 261-8789

egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

CP-122920

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei a Lánchídi sétán

„Minden nő számít” jelmondattal rendezte meg 2019.09.29-én hagyományosan a mellrák elleni figyelemfelkeltő rendezvényét az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület. Szervezetünkből a tavalyi évhez hasonlóan tizenhatan vettek részt az eseményen és segítettek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvani Segítő Szolgálat és Alapszervezet – Májusi program

A Hatvani Segítő Szolgálat programja: Cím: Hatvan, Balassi Bálint út.16. Majális, civil sokadalom: Időpont: 2016. május 1. vasárnap Helyszín: Hatvan, Népkert FŐZŐVERSENNYEL EGYBEKÖTÖTT VIDÁM EGYÜTTLÉT! Stresszoldó csoportfoglalkozás 1/5. Időpont: 2016. május 11. szerda 14 óra Olvass tovább...

Alapszervezetek

Méhnyakrák Megelőzés Hete a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a Magyar Rákellenes Ligával együttműködve programot szervezett. Ennek részeként gyöngyfűzéssel egybekötött kötetlen beszélgetést tartottak a méhnyakrákról, a megelőzés lehetőségeiről és a prevenció fontosságáról. Olvass tovább...