– 2019. szeptember 26. –

Ingyenesen hozzáférhető lesz az onkológiai centrumokban és a betegszervezeteknél az a könyv, amely 15 fejezetben, 252 oldalon, közérthető megfogalmazásban fogalja össze mindazokat az ismereteket, amelyeket az emlőrákkal szembesült betegeknek és hozzátartozóiknak tudniuk érdemes – hangzott el a kötet budapesti bemutatóján.

– Nem az orvosok helyett adunk válaszokat. A kötet abban segít, hogy a betegek jobban átlássák, megértsék, hogy a diagnózis vagy a kezelés különböző állomásain mi és miért történik, felkészültek legyenek és többet tehessenek önmagukért – indokolta a „200 kérdés – 200 válasz” könyvsorozat létét B. Papp László szerkesztő. Az emlőrákról szóló könyvet a korábbi években megelőzte a vastagbélrákról és az uroonkológiai daganatokról, azaz a veserákról, a hólyagrákról, a prosztatarákról és a hererákról szóló kiadvány.

  1. Papp László elmondta: a Roche támogatásával kiadott 252 oldalas emlőrák kötet 6 ezer példányban jelent meg, azt országszerte ingyenesen kaphatják meg az érintettek. A Gyógyulj Velünk Egyesület kiadásában, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány szakmai támogatásával megjelent könyv a követlező hetekben eljut a fővárosi és a vidéki onkológiai centrumokba, valamint a betegszervezetekhez. A kötet tartalmát az alapítvány már korábban elérhetővé tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével működő Rákgyógyítás.hu betegtájékoztató portálon is, a www.rakgyogyitas.hu/emlorak200 címen közvetlenül elérhető. A betegek visszajelzése szerint ugyanakkor az interneten olvasható cikkeken túl továbbra is fontos a kézbe vehető, lapozható formátum, ez indokolja a nyomtatott könyv megjelentetését.

A könyv szakmai lektora prof. dr. Bodoky György osztályvezető főorvos és dr. Végh Éva, mindketten a Dél-Pesti Centrumkórház onkológiai centrumának orvosai. A könyvbemutatón Végh Éva arról beszélt: az emlődaganatos betegek egyre nagyobb arányát sikerül meggyógyítani, ám ennek előfeltétele, hogy a betegséget időben felismerjék, a kezelések pedig minél hamarabb elkezdődjenek. – A műtétnek, a sugárkezeléseknek, az onkológiai gyógyszeres terápiáknak egyaránt ismert az optimális időpontja, tehát nemcsak az a kulcskérdés, hogy mivel kezeljük a betegeket, hanem az ütemezés is döntő, ezért az orvosi szakmák összehangolására van szükség – fogalmazott Végh Éva. Hozzátette: az onkológiai terápiák megterhelők, de hosszú távú befektetést jelentenek a jövőbe. Mivel a betegek egyre nagyobb aránya tervezheti életét az emlőrákot követően is, egyre inkább felértékelődik a hosszabb távú életminőség kérdése.

– Minél hatékonyabb egy országban a mammográfiás emlőszűrés, annál nagyobb arányban találják meg kicsiny elváltozásként a daganatokat a radiológusok, és annál nagyobb arányban van lehetőség emlőmegtartó műtétekre – hangsúlyozta dr. Koiss Róbert, a Dél-Pesti Centrumkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa. – Az operációk megtervezésekor a daganat eltávolítása mellett az életminőség megőrzésére is törekedni kell, egyre fontosabbá válik a plasztikai sebészet. Azoknál a betegeknél is, akiknél teljes emlőeltávolításra van szükség, már a műtét előtt meg kell beszélni, hogy a beteg szeretne-e későbbi rekonstrukciós helyreállítást, majd ennek tudatában kell megtervezni a beavatkozást. Fontos, hogy olyan centrumokban történjenek a műtétek, ahol nagy a betegforgalom, ahol nagy tapasztalatuk van a szakorvosoknak – tette hozzá a főorvos. Megjegyezte: nem elég a legjobb orvosi kezelést adni a betegeknek, a talpraálláshoz pszichológiai támogatásra is nagy szükség van.

–  Az emlőműtéten, emlőbesugárzáson átment betegeknek speciális gyógytorna segíthet, hogy el tudják kerülni a szövődményeket, a tartós fájdalmakat, a mozgás beszűkülését, a kényszertartást, a nyiroködémát – szögezte le Kapitány Zsuzsanna gyógytornász. A Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja hozzátette: a rehabilitáció már a diagnózis közlésekor meg kellene, hogy kezdődjön, hogy a műtét vagy sugárkezelés idejére a beteg már felkészült legyen, begyakorolja, hogy mit tehet meg önmaga a gyorsabb felépülésért.

További információk és interjúszervezés:

  1. Papp László

+3630 261-8789, egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

 

Kategóriák: Mellrák

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Globeathon – iskolai előadás Miskolcon a női daganatokról

Szeptember-október hónapban a világ számos országában tartanak Globeathon rendezvényeket, hosszabb sétát, egyéb programokat, felhívva a figyelmet a nőgyógyászati daganatok elleni küzdelem fontosságára, a nemzetközi összefogás jelentőségére. A rendezvény egy nemzetközi nőgyógyászati rákellenes összefogás része, melyből Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszínben, motorral a mellrák ellen

Köszönjük a motorosoknak, hogy részt vettek a felvonuláson, felhívták a figyelmet a korai felismerésre, a szűrésen való részvételre és fontosnak tartották, hogy a mellrák elleni harcban a nők mellé álljanak!  1985 óta minden év októbere Olvass tovább...

Mellrák

Szent Agáta mise hangfelvételen

2019. január 26-án a Mária Rádió felvételt készített a Szent Agáta miséről. A felvétel meghallgatható a következő linken: