– 2019. szeptember 26. –

Ingyenesen hozzáférhető lesz az onkológiai centrumokban és a betegszervezeteknél az a könyv, amely 15 fejezetben, 252 oldalon, közérthető megfogalmazásban fogalja össze mindazokat az ismereteket, amelyeket az emlőrákkal szembesült betegeknek és hozzátartozóiknak tudniuk érdemes – hangzott el a kötet budapesti bemutatóján.

– Nem az orvosok helyett adunk válaszokat. A kötet abban segít, hogy a betegek jobban átlássák, megértsék, hogy a diagnózis vagy a kezelés különböző állomásain mi és miért történik, felkészültek legyenek és többet tehessenek önmagukért – indokolta a „200 kérdés – 200 válasz” könyvsorozat létét B. Papp László szerkesztő. Az emlőrákról szóló könyvet a korábbi években megelőzte a vastagbélrákról és az uroonkológiai daganatokról, azaz a veserákról, a hólyagrákról, a prosztatarákról és a hererákról szóló kiadvány.

  1. Papp László elmondta: a Roche támogatásával kiadott 252 oldalas emlőrák kötet 6 ezer példányban jelent meg, azt országszerte ingyenesen kaphatják meg az érintettek. A Gyógyulj Velünk Egyesület kiadásában, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány szakmai támogatásával megjelent könyv a követlező hetekben eljut a fővárosi és a vidéki onkológiai centrumokba, valamint a betegszervezetekhez. A kötet tartalmát az alapítvány már korábban elérhetővé tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével működő Rákgyógyítás.hu betegtájékoztató portálon is, a www.rakgyogyitas.hu/emlorak200 címen közvetlenül elérhető. A betegek visszajelzése szerint ugyanakkor az interneten olvasható cikkeken túl továbbra is fontos a kézbe vehető, lapozható formátum, ez indokolja a nyomtatott könyv megjelentetését.

A könyv szakmai lektora prof. dr. Bodoky György osztályvezető főorvos és dr. Végh Éva, mindketten a Dél-Pesti Centrumkórház onkológiai centrumának orvosai. A könyvbemutatón Végh Éva arról beszélt: az emlődaganatos betegek egyre nagyobb arányát sikerül meggyógyítani, ám ennek előfeltétele, hogy a betegséget időben felismerjék, a kezelések pedig minél hamarabb elkezdődjenek. – A műtétnek, a sugárkezeléseknek, az onkológiai gyógyszeres terápiáknak egyaránt ismert az optimális időpontja, tehát nemcsak az a kulcskérdés, hogy mivel kezeljük a betegeket, hanem az ütemezés is döntő, ezért az orvosi szakmák összehangolására van szükség – fogalmazott Végh Éva. Hozzátette: az onkológiai terápiák megterhelők, de hosszú távú befektetést jelentenek a jövőbe. Mivel a betegek egyre nagyobb aránya tervezheti életét az emlőrákot követően is, egyre inkább felértékelődik a hosszabb távú életminőség kérdése.

– Minél hatékonyabb egy országban a mammográfiás emlőszűrés, annál nagyobb arányban találják meg kicsiny elváltozásként a daganatokat a radiológusok, és annál nagyobb arányban van lehetőség emlőmegtartó műtétekre – hangsúlyozta dr. Koiss Róbert, a Dél-Pesti Centrumkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa. – Az operációk megtervezésekor a daganat eltávolítása mellett az életminőség megőrzésére is törekedni kell, egyre fontosabbá válik a plasztikai sebészet. Azoknál a betegeknél is, akiknél teljes emlőeltávolításra van szükség, már a műtét előtt meg kell beszélni, hogy a beteg szeretne-e későbbi rekonstrukciós helyreállítást, majd ennek tudatában kell megtervezni a beavatkozást. Fontos, hogy olyan centrumokban történjenek a műtétek, ahol nagy a betegforgalom, ahol nagy tapasztalatuk van a szakorvosoknak – tette hozzá a főorvos. Megjegyezte: nem elég a legjobb orvosi kezelést adni a betegeknek, a talpraálláshoz pszichológiai támogatásra is nagy szükség van.

–  Az emlőműtéten, emlőbesugárzáson átment betegeknek speciális gyógytorna segíthet, hogy el tudják kerülni a szövődményeket, a tartós fájdalmakat, a mozgás beszűkülését, a kényszertartást, a nyiroködémát – szögezte le Kapitány Zsuzsanna gyógytornász. A Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja hozzátette: a rehabilitáció már a diagnózis közlésekor meg kellene, hogy kezdődjön, hogy a műtét vagy sugárkezelés idejére a beteg már felkészült legyen, begyakorolja, hogy mit tehet meg önmaga a gyorsabb felépülésért.

További információk és interjúszervezés:

  1. Papp László

+3630 261-8789, egeszsegugy@sajtoszovivo.hu

 

Kategóriák: Mellrák

Kapcsolódó bejegyzések

Könyvajánló

Horváth Zoltán György: Szent Agáta kultusza Dél-Itáliában 

Dr. Göblyös Péter ismertetője a könyvről Horváth Zoltán György: Szent Agáta kultusza Dél-Itáliában Romanika Kiadó Budapest 2020 Sok szempontból értékes könyvet ismerhet meg az Olvasó. Horváth Zoltán György műve egyszerre igényes művészeti útikalauz, jó technikával Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Egerben

Az Egri Alapszervezet várja a sétálókat 2020. október 13-án 15 órára az Eszterházy Károly Egyetem A épülete (Líceum) elé. A téren neves szakemberek beszélnek a szűrések és a mellrák korai felismerésének fontosságáról.