2019-ben is kerékpáros felvonulással hívjuk föl a figyelmet a limfómás betegekre. Várunk mindenkit: akik küzdenek vagy megküzdöttek ezzel a betegséggel, családtagjaikat, jó barátaikat és minden jó szándékú érdeklődőt. Mivel a limfóma színe a zöld, zöld pólókban, zöld dekorációval, bármilyen színű saját és zöld MOL Bubi kerékpárokon tesszük majd meg az utat a zöld Szabadság hídon keresztül. 

A felvonulás fővédnöke: Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa

Időpont: szeptember 15. (részletek a regisztrációt követően)
Az útvonal: DPC Szent László Kórház – Albert Flórián út – Vágóhíd utca – Üllői út – Vámház körút – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Attila út – Krisztina körút – Magyar Jakobinusok tere – Kék Golyó utca – Országos Onkológiai Intézet.

A távolság 8 km, kis emelkedőkkel.

A rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

Jelentkezés: info@rakliga.hu, +36 1 225 1621

Háttérinformáció a limfómáról:
A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit érintő daganatos betegség. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést regisztrálnak évente.

A limfómás megbetegedések alapvetően két nagy csoportra oszthatóak: a Hodgkin-kórra és a non-Hodgkin limfómákra, ami több mint 80 féle, egymástól akár nagyon eltérő altípust foglal magába. A Nemzeti Rákregiszter 2016-os adatai alapján az új betegek száma a Hodgkin-kór esetén mintegy 288, a non-Hodgkinnál 1916 volt.

Rejtőzködő betegégnek is szokták hívni, hiszen a tünetek alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók megduzzadása, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból. A limfóma jele lehet továbbá az erős éjszakai izzadás, a fáradékonyság, a láz, a hirtelen fogyás, illetve a bőrkiütések és a viszketés is.

„A kis dolgok építik a bizalmat”  – idén is érvényes a Limphoma Coalition Limfóma Világnap jelmondata.  A kampányban úgy is részt vehetünk, ha megosztjuk az általuk kiadott tényeket.

Forrás:
https://www.worldlymphomaawarenessday.com/en/resources
http://www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika

 

           

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Farsangi klubösszejövetel

Mint minden évben, idén is megrendezte az MRL Rákellenes Általános Szolgálata (RákÁSZ) farsangi mulatság ünnepét. 2016. február 12-én örömmel ünnepeltünk, színes programokkal. Fergeteges hangulat volt, játékos vetélkedőkkel, jelmezversennyel, díjak sorsolásával, majd utána egy igazi zenés bulival zárult az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Preventív gyógytorna ülőmunkát végzőknek

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.06.03-i Mozgásklub programján a Sturmanné Füleki Andrea gyógytornász irányításával prevenciós gyógytornát végeztek a megjelent tagok a szabadban. A szakember először beszélt az ülőmunkából adódó helytelen testtartás fájdalmas következményeiről. Az „előre helyezett Olvass tovább...

Alapszervezetek

Borsodnádasdi program – limfödéma, kineziológiai tapasz, nevek jelentése, eredete

Az első őszi előadásunkat 2017. szeptember 18-án tartottuk. A program első felében Horváth Ágnes gyógytornász megemlékezett a Limfóma Világnapjáról, a limfödéma masszázskezelését ismertette, valamint beszámolt a kineziológiai tapasz alkalmazási területeiről.                                             „ A program másik felében Vozár Gyuláné Olvass tovább...