Ebben az évben harmadszor hirdettük meg az ingyenes melanoma szűrést Debrecenben.

György Zoltán, a Kerekestelepi Termálfürdő igazgatója engedélyezte a fürdő területén a szűrést. A fürdő vezetője a Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet önkénteseinek és az orvosoknak ebben az évben is 15 ingyenes belépőt biztosított.

Dr. Erdei Irén bőrgyógyász szakorvos és Dr. Bálint Ágnes bőrgyógyász főorvos vállalta a szűrés elvégzését.

Nagy hangsúlyt fektettünk a szervezésre. Meghívót küldünk a médiának (sajtó, tv, rádió) a Rákliga tagoknak, a nyugdíjas szervezetnek. Jeleztük a facebookon is a lehetőséget.

Az Európa rádió riportere, Budai Lilla július 24-én interjút készített a melanoma szűrés kapcsán Dr. Hallay Judittal, az alapszervezet elnökével, aki megosztotta a hallgatókkal, milyen veszélyeket rejthetnek magukban a testfelszínünkön észrevehető bőrelváltozások. Szó esett a riportban az alapszervezet munkájáról, egyéb rendezvényeiről is. Július 26-án megjelent a DEHIR-en, július 27-én a Hajdú-Bihari naplóban cikk a melanoma szűrésről.

Elérkezett július 27-e. Az előző este hatalmas eső volt Debrecenben, kicsit lehűlt a levegő. Reggel fél 9-kor találkoztunk a fürdő előtt. Kitettük a Rákliga logóját, több helyre irányító lapot helyeztünk el.

A regisztrációs asztalnál önkénteseink a vizsgálatra jelentkezőknek a melanomáról és az Európai Rákellenes Kódex 12 pontjáról osztottak szórólapot.  A melanomáról fontos információhoz jutottak a szűrésre várók. Ebben az évben is örömmel fogadták a szűrésen résztvevők a görögdinnyét.

Ebben az évben 9 órától 14 óráig tartott a szűrés, 61 főt vizsgált meg a két doktornő.(49 nőt és 12 férfit) Több főt szűrtek ki basalioma kórismével, többeknek pedig rendszeres utánkövetést javasoltak.

Többen megköszönték a lehetőséget a Rákellenes Ligának, hogy megszervezte a szűrést, amelyen részt vehettek.

14 óra után pár perccel befejeződött a vizsgálat, már gyülekeztek a felhők az égen, mire összepakoltunk eleredt az eső.

Fáradtan, de jó érzéssel indultunk haza, hiszen sikeres volt a szűrés.

Szerencsénk volt, mert kis idővel később hatalmas felhőszakadás volt Debrecenben.

Köszönet Dr. Hallay Juditnak, Boros Csabánénak az MRL Irodavezetőjének, önkénteseinknek, Dr. Erdei Irén szakorvosnak, Dr. Bálint Ágnes főorvosnak és a Kerekestelepi Termálfürdő vezetőségének, mert nélkülük nem sikerült volna így a rendezvényünk.

Kozempel Zsuzsánna

MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szépművészeti Múzeum – a Kőbányai Alapszervezet és a Szekszárdi Alapszervezet közös programja

Nagyon-nagy élmény volt a Szépművészeti Múzeumban az a pár óra, amit kísérővel töltött el a két alapszervezet érdeklődő tagsága. Megtekintettük az Ókori Egyiptom kiállítást, a Régi Képtár 1250-1600 kiállítás egy részét, az Európai szobrászat 1350-1800 Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rákellenes Világnap Hatvanban

MEGHÍVÓ A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat és a Kerekharaszti Alapszervezet közös szervezésében megrendezésre kerülő RÁKELLENES  VILÁGNAPI RENDEZVÉNYÜNKRE ! Időpont: 2017. február 14. kedd, 14 óra Helyszín: Grassalkovich Művelődés Ház, Hatvan, Kossuth tér 24. Program: Köszöntő – Horváth Olvass tovább...