Helyszín: Gödöllői Városi Könyvtár (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. július 18.
Téma: Özönvíz előtt – filmvetítés és beszélgetés a klímaváltozásról
Előadó: Vadovics Kristóf

A Gödöllői Alapszervezet mai vendége a Gödöllői klíma-klub vezetője és néhány tagja volt. Ők az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramjának (FP7) keretein belül, a Changing Behaviour projekthez kapcsolódóan jöttek létre. Céljuk többek között klímaváltozással és energiatakarékossággal kapcsolatos információk átadása. Kisebb közösségekben, háztartásokban változtatási lehetőségek segítése, kapcsolattartás a hasonló elveket való egyesületekkel.

Számunkra a 2016-ban Leonardo DiCaprio (Oscaar -díjas) színész által forgatott dokumentum filmet hozták el. (eredeti cím: Before the Flood).

Az Özönvíz előtt az utóbbi évek egyik legnézettebb éghajlat változásról szóló filmje, ami a National Geographic ismeretterjesztő, tudományos csatorna megbízásából készült. Először a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt látható, de azóta 171országban, 45 nyelven mutatták be. Leonardo DiCaprio az ENSZ békenagykövete a klímaváltozás témakörben. Őt már fiatal korában is foglalkoztatta a környezetvédelem. Gyermekkori szobája falát Hieronymus Bosch holland festő hármas oltárképe díszítette. A Gyönyörök kertje az földön elsőnek megteremtett emberpárt mutatja be, a
paradicsomba, az egyre elnépesedő, de még élhető földön, majd a pokolban. „Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja eszembe, ami a környezetünkkel történik” (l.D) E festmény szinte keretbe foglalja a filmet.

A környezetvédelmi aktivista 2 éven keresztül járta a föld különböző részeit a forgatócsoportjával. Látta hogyan rabolják ki a földet, hogy minél több fosszilis tüzelőanyagot nyerjenek. (pl: szenet, kőolajat, földgázt) Elrémisztő volt látni hogyan gyújtják fel az esőerdőket Indonéziában, hogy helyette pálmaolaj ültetvényeket hozzanak létre vagy a kátrányhomokból hogyan nyernek olajat. Ezek felhasználása miatt is egyre több mérgező anyag jutott a légkörbe. A kialakuló üvegházhatás vezet a globális felmelegedéshez, ami szélsőséges időjárást eredményez. Így egyre több helyen új lakóhelyt kell keresni az embereknek, de emiatt nagyon sok állat és növényfaj kipusztul.
Sajnos vannak, akik a gazdasági érdekeket, a minél nagyobb hasznot helyezik előtérbe. Van ahol politikai erők nyíltan tagadják önös érdekük miatt, a globális felmelegedést. Szerencsére léteznek olyan fiatalok, társadalmi csoportok, politikusok, országok, akik felismerték a helyzet súlyosságát és készek cselekedni. Reméljük a sor egyre bővül, de kiemelhetjük Párizsi Klíma Konferenciát 2015-ben, ahol 195 ország írta alá a keretegyezményt. Egyre nagyobb mértékben használnak megújuló, örökös energiákat világszerte (nap, szél), kiemelkedik közülük: Svájc, Németország.
A film vetítése után beszélgettünk a látottakról, összefogásról, helyi kezdeményezésről: pl könyvtár zöld udvara. Példamutatásról, fiatalok környezeti neveléséről, de az egyes emberek is sokat tehetnek(étrendváltás)

Ajánlott kezdeményezések, honlapok:
Gödöllői Klíma klub:http://klimaklub.greendependent.org/ , facebook.com/Godolloiklimaklub/
Energiaközösségek: energiakozossegek.hu
Kislábnyom: kislabnyom.hu
Fridays for Future Magyarország: facebook.com/FFFHungary
Holnapelőtt: facebook.com/holnapelott2019/
Extinction Rebellion Mo.:.facebook.com/xrhungary/

Végezetül álljanak itt Ferenc pápa szavai, aki szintén elkötelezett a környezetvédelem iránt: „Mindig változtathatunk. Mindig tehetünk valamit a probléma megoldásáért! Össze kell fogni a célért! Mindig van Kiút!”

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szolnokiak első karácsonyi ünnepsége

Az Alapszervezetünk első karácsonyi ünnepségét tartottuk, melyre szeretettel meghívtuk a Magyar Rákellenes Liga munkatársait. A rendezvényünkön fellépett az Ádám Jenő Zeneiskola tanára, Pély Ildikó és tanítványai verses-zenés műsorral, Nagy-Bana Zsanett – Memória Követ, táncterepeuta tartott Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat novemberi programja

A Hatvani Segítő Szolgálat programja (Cím: Hatvan, Balassi Bálint u.16. Nővérszálló 1. em.) Önkéntes képzés – 6 alkalom: Időpont: 2018. november 6-8-9 13-14-15. Helyszín: Civil Ház, Hatvan, Hatvany Irén u.6/A. Stresszoldó csoportfoglalkozás: 2/3. Időpont: 2018. november 5. hétfő Olvass tovább...