Helyszín: Gödöllői Városi Könyvtár (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. július 18.
Téma: Özönvíz előtt – filmvetítés és beszélgetés a klímaváltozásról
Előadó: Vadovics Kristóf

A Gödöllői Alapszervezet mai vendége a Gödöllői klíma-klub vezetője és néhány tagja volt. Ők az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramjának (FP7) keretein belül, a Changing Behaviour projekthez kapcsolódóan jöttek létre. Céljuk többek között klímaváltozással és energiatakarékossággal kapcsolatos információk átadása. Kisebb közösségekben, háztartásokban változtatási lehetőségek segítése, kapcsolattartás a hasonló elveket való egyesületekkel.

Számunkra a 2016-ban Leonardo DiCaprio (Oscaar -díjas) színész által forgatott dokumentum filmet hozták el. (eredeti cím: Before the Flood).

Az Özönvíz előtt az utóbbi évek egyik legnézettebb éghajlat változásról szóló filmje, ami a National Geographic ismeretterjesztő, tudományos csatorna megbízásából készült. Először a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt látható, de azóta 171országban, 45 nyelven mutatták be. Leonardo DiCaprio az ENSZ békenagykövete a klímaváltozás témakörben. Őt már fiatal korában is foglalkoztatta a környezetvédelem. Gyermekkori szobája falát Hieronymus Bosch holland festő hármas oltárképe díszítette. A Gyönyörök kertje az földön elsőnek megteremtett emberpárt mutatja be, a
paradicsomba, az egyre elnépesedő, de még élhető földön, majd a pokolban. „Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja eszembe, ami a környezetünkkel történik” (l.D) E festmény szinte keretbe foglalja a filmet.

A környezetvédelmi aktivista 2 éven keresztül járta a föld különböző részeit a forgatócsoportjával. Látta hogyan rabolják ki a földet, hogy minél több fosszilis tüzelőanyagot nyerjenek. (pl: szenet, kőolajat, földgázt) Elrémisztő volt látni hogyan gyújtják fel az esőerdőket Indonéziában, hogy helyette pálmaolaj ültetvényeket hozzanak létre vagy a kátrányhomokból hogyan nyernek olajat. Ezek felhasználása miatt is egyre több mérgező anyag jutott a légkörbe. A kialakuló üvegházhatás vezet a globális felmelegedéshez, ami szélsőséges időjárást eredményez. Így egyre több helyen új lakóhelyt kell keresni az embereknek, de emiatt nagyon sok állat és növényfaj kipusztul.
Sajnos vannak, akik a gazdasági érdekeket, a minél nagyobb hasznot helyezik előtérbe. Van ahol politikai erők nyíltan tagadják önös érdekük miatt, a globális felmelegedést. Szerencsére léteznek olyan fiatalok, társadalmi csoportok, politikusok, országok, akik felismerték a helyzet súlyosságát és készek cselekedni. Reméljük a sor egyre bővül, de kiemelhetjük Párizsi Klíma Konferenciát 2015-ben, ahol 195 ország írta alá a keretegyezményt. Egyre nagyobb mértékben használnak megújuló, örökös energiákat világszerte (nap, szél), kiemelkedik közülük: Svájc, Németország.
A film vetítése után beszélgettünk a látottakról, összefogásról, helyi kezdeményezésről: pl könyvtár zöld udvara. Példamutatásról, fiatalok környezeti neveléséről, de az egyes emberek is sokat tehetnek(étrendváltás)

Ajánlott kezdeményezések, honlapok:
Gödöllői Klíma klub:http://klimaklub.greendependent.org/ , facebook.com/Godolloiklimaklub/
Energiaközösségek: energiakozossegek.hu
Kislábnyom: kislabnyom.hu
Fridays for Future Magyarország: facebook.com/FFFHungary
Holnapelőtt: facebook.com/holnapelott2019/
Extinction Rebellion Mo.:.facebook.com/xrhungary/

Végezetül álljanak itt Ferenc pápa szavai, aki szintén elkötelezett a környezetvédelem iránt: „Mindig változtathatunk. Mindig tehetünk valamit a probléma megoldásáért! Össze kell fogni a célért! Mindig van Kiút!”

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mi nyomja a szíved? – avagy mik is azok az elhárító mechanizmusok?

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete tisztelettel meghívja Önt és minden kedves érdeklődőt a  „Mi nyomja a szíved”? – avagy mik is azok az elhárító mechanizmusok ?  című előadásra. Előadó: Árvai Dorottya klinikai szakpszichológus jelölt Helyszín: Szekszárd, Szent Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. június 9. 14 óra Az év harmadik kreatív klubfoglalkozásán Poórné Mike Éva kézműves vezetésével szúnyogriasztó kis díszes üvegecskét készítettünk. Az üvegbe olvasztott gyertyát öntöttünk, majd illóolajjal összekeverve megdermesztettük (kanócot is tettünk bele). Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Petőfibányán

2017 10 12-én rendeztük meg a rózsaszín sétát, amin 93 fő vett részt. Jelenlétével megtisztelt bennünket Rozványi Balázs úr, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Amit ezúttal is tiszta szívből köszönünk. Beszédében felhívta a figyelmet a megelőzés Olvass tovább...