Időpont: 2019. április 10.
Helyszín: OKISZ Inkubátorház Széchenyi terem

180 fő regisztrált a rendezvényre

A Nemzeti Rákellenes Napot 1993 óta tartjuk dr. Dollinger Gyula születésnapján, április 10-én.

Idei szlogenünk: Ez vagyok és ezt teszem a rák ellen

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a szlogennek megfelelően hHisszük és valljuk, hogy mindenki tehet az egészsége megőrzése, a betegség kockázatának csökkentése és az eredményes gyógyulása érdekében.

E gondolatkör köré szerveződtek az előadások.

  1. Henter Izabella MSc dietetikus, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja: Mi van még az okostányéron?
    Külföldi kitekintés, alapelvek, használható elvek a napi étkezés beosztásához, receptjavaslatok
    Az előadás megtekinthető a facebook oldalunkon: facebook.com/rakliga
  2. Dr. Pataki Piroska, A NNK Szűréskoordinációs Főosztályának vezetője: A vastagbélszűréseel kapcsolatos tapasztalatok, eredmények, aktualitások
    Vastagbél daganatos megbetegedések előfordulása és halálozás Magyarországon. Hol tart ma a vastagbélszűrés? Hány meghívó ment ki, hányan küldték el a mintát? Mire kell figyelni a mintavételnél?
  3. Dr. Újhelyi Mihály PhD adjunktus, Országos Onkológiai Intézet: Onkoplasztikus emlősebészet és az emlő helyreállításának szerepe az emlőrákos betegek gyógyításában és rehabilitációjában
    Laikusoknak is érthető előadás az emlődaganatos betegek műtét utáni, illetve műtéttel egyidőben történő emlő helyreállításáról. Milyen lehetőségek vannak az emlőműtött betegek emlőrekonstrukciója terén? Nőtt azoknak a hölgyeknek a száma, akik kérik a rekonstrukciót – ma a műtöttek kb 60 %-a tartja fontosnak.
  4. Csordásné dr. Juhász Judit családorvos, MSc okleveles népegészségügyi szakember, MRL önkéntes segítő, a MRL elnökségi tagja: Mit tehet a háziorvos a daganatos betegéért?
    Háziorvos kapcsolata a különböző szervezetekkel. Kampányszűrések szervezése, népegészségügyi szűrések szervezésében részvétel. Önkéntesekkel kapcsolat, együttműködés. A siker kulcsa a csapatmunka.
    Az előadás megtekinthető a facebook oldalunkon: facebook.com/rakliga
  5. Révész Renáta Liliána pszichológus, gyászterapeuta: Hogyan küzdjünk meg a rákbetegséggel?
    A pozitív gondolkodás jelentése. A lélek és test egysége. A negatív kimenetel lehetőségét is végig lehet beszélni.

Tavaly a Rákellenes Világnapon hirdettük meg az Örökmozgók programot. Minden alapszervezet gyűjtötte a kilométereket. A legtöbb kilométert összegyűjtött alapszervezetek oklevelet kaptak.

  1. Salgótarján – 33997 km
  2. Tiszafüred – 30799 km
  3. Hatvan – 22819 km
  4. Borsodnádasd – 22614 km
  5. Hegyvidék – 13153 km
  6. Siófok – 8175 km
  7. Nyergesújfalu – 7957 km
  8. Eger – 7693 km
  9. Rákosmente – 7180 km
  10. Debrecen – 6294 km
  11. Gyöngyös – 3919 km
  12. Ecséd – 1586 km
  13. Kőbánya – 1372 km
  14. Nagyszénás – 824 km

Gratulálunk az örökmozgó alapszervezeteknek. Összesen 168382 km-t gyűjtöttek. Az igazi nyertesek azok, akik részt vettek a programban, melynek az eredményét az is mutatja, hogy az elmúlt évben 13 új mozgásos klub alakult országszerte a már meglévő 26 mellé. A kilométer gyűjtését tovább folytatjuk.

Utolsó programpontként az alapszervezetek bemutatták, hogy mit tettek az idei szlogenünk jegyében. Hat alapszervezet vállalkozott a bemutatóra: Ecséd, Gödöllő, Hatvan, Miskolc, Rózsaszentmárton, Salgótarján. A bemutatókat a közönség kézfeltartással történő szavazással pontozta. Az első helyezett rendkívüli keretként 20.000 Ft-ot, a második 15.000 Ft-ot, a harmadik 10.000 Ft-ot kapott. Az első helyezett Salgótarján lett 73 ponttal, a második Miskolc 58 ponttal, a harmadik Rózsaszentmárton 42 ponttal. Gratulálunk a helyezetteknek, de a másik három alapszervezetnek is, hiszen az ő beszámolójukból is számos ötletet meríthettek a többiek.

Zárásként Hajdu-Pataki Béla (Suttogó) szavalta el két szerzeményét a közönség nagy örömére.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A méhnyakrákról középiskolásoknak

Február 15-én két kiváló előadást hallgattunk. A részvételi visszajelzések alapján két helyszínen tudtuk megtartani az előadásokat szekszárdi középiskolás diákok, pedagógusok és meghívott vendégek számára. Előadók: Tóth Icó a “Minden Anyuka Meggyógyul”című könyv írója Gárdiné Kőszegi Olvass tovább...

Alapszervezetek

A környezet és az egészség – rendezvény az Egészségklubban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete szeptemberi Egészségklubjának témája a környezet és az egészség kölcsönhatása volt. A programhoz több civil szervezet is kapcsolódott. Az esemény középpontjában Dr. Gundy Sarolta kandidátus asszony „A környezet, a gének Olvass tovább...

Alapszervezetek

Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta Debrecenben

Napos időben gyülekezteka  résztvevők 2022. október 10-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumra és sétára”, új helyszínen, a Megyei Önkormányzat és Kormányhivtal Árpád termében. Kezdésre 74 fő foglalta Olvass tovább...