A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével vetélkedőt hirdetett középiskolás diákok számára a RákellenesVilágnap (február 4.) és az Európai Méhnyakrák Megelőző Hét alkalmából.

A rendezvény célja az egészségtudatos magatartás fejlesztése azáltal, hogy fontos ismeretekkel bővítjük a diákok tudását és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a daganatos betegségek egy része megelőzhető egészséges életmóddal, egy része pedig korai felismeréssel jól gyógyítható.

A UICC (Union for International Cancer Control – Nemzetközi Rákellenes Unió) a világ egyik legnagyobb rákellenes szervezete, aminek 170 országban több mint 1100 szervezet – köztük a Magyar Rákellenes Liga is – tagja.

A UICC 3 évre hirdeti meg szlogenjét. Az elmúlt 3 évben is az általa megadott „We can I can” –„(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” szlogen jegyében tevékenykedtünk.

A hároméves „I am and I will – Ez vagyok és ezt teszem” kampány 2019-ben indul. Az „Ez vagyok és ezt teszem” cselekvésre ösztönöz, buzdít a személyes elköteleződésre és megmutatja, hogy az egyéni tetteknek milyen hatása van a jövőre.

„Akárki vagy is, megvan a lehetőséged arra, hogy csökkentsd a rák kockázatát vagy a rák hatását magadra, szeretteidre és az egész világra nézve!
Itt az ideje, hogy személyesen elköteleződj!
Ennek a történetnek Te vagy a hőse!”

Vetélkedő időpontja: 2019. február 12. 1400-1700

Helyszín: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36., Megyeháza Étterem

Nevezők

6 iskola 11 csapattal nevezett a vetélkedőre:

 • SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája:
  1 csapat
 • Salgótarjáni SZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: 4 csapat
 • Mikszáth Kálmán Líceum Pásztó: 2 csapat
 • Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma: 1 csapat
 • SSzC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma: 1 csapat
 • SSZC Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: 2 csapat

Zsűri

A csapatok munkáját nem csak egészségügyi szakmai szempontok alapján értékeljük, hiszen fontos számunkra hogy az egészséges életmódról és szűrésről szóló üzenetek közérthetően jussanak el a célcsoportokhoz.

 • Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos asszony
 • Gembiczki Ferenc, Salgótarjáni Szakképzési Centrum, főigazgató
 • Verebélyiné dr. Szántó Erika, belgyógyász, nefrológus szakorvos
 • Rigó Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének képviseletében
 • Zorkóczy Ferenc, a tavalyi győztes, a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum képviseletében, 12.A osztályos tanuló

Feladatok

 1. „Ez vagyok, és fogadom…”

A regisztrációt követően a csapatoknak az „Ez vagyok és ezt teszem” kampány jegyében kell megfogalmazniuk, hogy ők mit tennének annak érdekében, hogy csökkentsék a rák kockázatát vagy a rák hatását magukra, környezetükre, szeretteikre, a világra nézve. A fogadalmakat tartalmazó post-it-eket a megnyitót megelőzően helyezik el az erre kijelölt paravánon. A zsűri az értékelésnél elsősorban az ötletességet veszi figyelembe.

 1. „Hívd úgy, hogy eljöjjön!”

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Annak érdekében, hogy a betegséget időben felfedezzük, szervezett vastagbél-szűrési program indult hazánkban, de a lakosság részvétele elmaradt a várt eredményektől.
A csapatok kapnak 1-1 példány a vastagbél-szűrésre szóló meghívóból. Feladatuk az, hogy átgondolják, ha családtagjaik (szüleik, nagyszüleik) kézhez kapnák a meghívót, min változtatnának rajta annak érdekében, hogy a meghívottak biztosan részt vegyenek a szűrésen.  Az zsűri az értékelésnél elsősorban a gyakorlati, ötletes megoldásokat veszi figyelembe (infógrafika, ábrák, szerkesztés stb.)

 1. Elméleti feladatlap

A feladatlap kitöltésére 30 perc áll rendelkezésre, ennyi idő alatt kell az írásos feladatokat megoldani.

A feladatok:

 • Mondatok kiegészítése
 • Megelőző totó
 • Képfelismerés
 • Igaz-hamis feladatok
 • Képrejtvény
 • Keresztrejtvény
 1. Csapatok által készített kampányterv bemutatása

Maximum 2 perc időtartamban mutassák be az általuk készített kampánytervet a választott technikákkal (reklámfilm, plakát, prezentáció, szórólap stb.), melynek célja a szűréséken való részvételi szándék ösztönzése (általában vagy egy konkrét szűrést kiválasztva), a prevenció fontosságának kiemelése!

A zsűri az értékelésnél az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

 • Ötletesség
 • Szakmai tartalom
 • Figyelemfelkeltés
 • Kivitelezés
 1. Légy figyelmes!

A feladat során két kisfilm kerül levetítésre, a csapatoknak a videókhoz tartozó kérdésekre kell választ adniuk. Az egyes videók vetítése után a koordinátor felteszi a kérdéseket, amelyekre a csapatoknak azonnal válaszolniuk kell. A játékidő kb. 15 perc.

 1. Activity

A feladat során minden csapat kijelöl egy játékost, aki húz egy feladványt, valamint a megfejtés bemutatásának módját (rajzolás, körülírás, mutogatás). A csapatoknak 1 perc áll rendelkezésére a feladvány megfejtésére. Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfejteniük a feladatot, a többi csapat számára további 1 perc áll rendelkezésre a „rablásra” (az elsőként jelentkező csapat rabolhat).

A három nyertes csapat:

 1. Mikszáth Kálmán Liceum Pásztó – Tumormarkerek csapata
 2. SSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma – RákÁsz csapata
 3. SSZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Hope csapata

Különdíj: SSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma – RákÁsz csapata

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hatvani mozgásos programok

Májusban is sikeresen folytatódnak ingyenes mozgás programjaink! Teremtorna, Meridián torna, Nordic Walking túránk, Szenior örömtáncunk! Mert együtt lenni, mozogni jó!  

Alapszervezetek

Vidám Úszóverseny Hatvanban

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata ismét megszervezte a Heves megyei alapszervezet tagjai részvételével az Úszóversenyt 2018. május 12-én, szombaton, a hatvani Markovits Kálmán uszodában. Négy  alapszervezet jelezte részvételi szándékát a felhívásra: Gyöngyös, Rózsaszentmárton, Kerekharaszt Olvass tovább...