A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével vetélkedőt hirdetett középiskolás diákok számára a RákellenesVilágnap (február 4.) és az Európai Méhnyakrák Megelőző Hét alkalmából.

A rendezvény célja az egészségtudatos magatartás fejlesztése azáltal, hogy fontos ismeretekkel bővítjük a diákok tudását és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a daganatos betegségek egy része megelőzhető egészséges életmóddal, egy része pedig korai felismeréssel jól gyógyítható.

A UICC (Union for International Cancer Control – Nemzetközi Rákellenes Unió) a világ egyik legnagyobb rákellenes szervezete, aminek 170 országban több mint 1100 szervezet – köztük a Magyar Rákellenes Liga is – tagja.

A UICC 3 évre hirdeti meg szlogenjét. Az elmúlt 3 évben is az általa megadott „We can I can” –„(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” szlogen jegyében tevékenykedtünk.

A hároméves „I am and I will – Ez vagyok és ezt teszem” kampány 2019-ben indul. Az „Ez vagyok és ezt teszem” cselekvésre ösztönöz, buzdít a személyes elköteleződésre és megmutatja, hogy az egyéni tetteknek milyen hatása van a jövőre.

„Akárki vagy is, megvan a lehetőséged arra, hogy csökkentsd a rák kockázatát vagy a rák hatását magadra, szeretteidre és az egész világra nézve!
Itt az ideje, hogy személyesen elköteleződj!
Ennek a történetnek Te vagy a hőse!”

Vetélkedő időpontja: 2019. február 12. 1400-1700

Helyszín: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36., Megyeháza Étterem

Nevezők

6 iskola 11 csapattal nevezett a vetélkedőre:

 • SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája:
  1 csapat
 • Salgótarjáni SZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: 4 csapat
 • Mikszáth Kálmán Líceum Pásztó: 2 csapat
 • Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma: 1 csapat
 • SSzC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma: 1 csapat
 • SSZC Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: 2 csapat

Zsűri

A csapatok munkáját nem csak egészségügyi szakmai szempontok alapján értékeljük, hiszen fontos számunkra hogy az egészséges életmódról és szűrésről szóló üzenetek közérthetően jussanak el a célcsoportokhoz.

 • Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tisztifőorvos asszony
 • Gembiczki Ferenc, Salgótarjáni Szakképzési Centrum, főigazgató
 • Verebélyiné dr. Szántó Erika, belgyógyász, nefrológus szakorvos
 • Rigó Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének képviseletében
 • Zorkóczy Ferenc, a tavalyi győztes, a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum képviseletében, 12.A osztályos tanuló

Feladatok

 1. „Ez vagyok, és fogadom…”

A regisztrációt követően a csapatoknak az „Ez vagyok és ezt teszem” kampány jegyében kell megfogalmazniuk, hogy ők mit tennének annak érdekében, hogy csökkentsék a rák kockázatát vagy a rák hatását magukra, környezetükre, szeretteikre, a világra nézve. A fogadalmakat tartalmazó post-it-eket a megnyitót megelőzően helyezik el az erre kijelölt paravánon. A zsűri az értékelésnél elsősorban az ötletességet veszi figyelembe.

 1. „Hívd úgy, hogy eljöjjön!”

A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Annak érdekében, hogy a betegséget időben felfedezzük, szervezett vastagbél-szűrési program indult hazánkban, de a lakosság részvétele elmaradt a várt eredményektől.
A csapatok kapnak 1-1 példány a vastagbél-szűrésre szóló meghívóból. Feladatuk az, hogy átgondolják, ha családtagjaik (szüleik, nagyszüleik) kézhez kapnák a meghívót, min változtatnának rajta annak érdekében, hogy a meghívottak biztosan részt vegyenek a szűrésen.  Az zsűri az értékelésnél elsősorban a gyakorlati, ötletes megoldásokat veszi figyelembe (infógrafika, ábrák, szerkesztés stb.)

 1. Elméleti feladatlap

A feladatlap kitöltésére 30 perc áll rendelkezésre, ennyi idő alatt kell az írásos feladatokat megoldani.

A feladatok:

 • Mondatok kiegészítése
 • Megelőző totó
 • Képfelismerés
 • Igaz-hamis feladatok
 • Képrejtvény
 • Keresztrejtvény
 1. Csapatok által készített kampányterv bemutatása

Maximum 2 perc időtartamban mutassák be az általuk készített kampánytervet a választott technikákkal (reklámfilm, plakát, prezentáció, szórólap stb.), melynek célja a szűréséken való részvételi szándék ösztönzése (általában vagy egy konkrét szűrést kiválasztva), a prevenció fontosságának kiemelése!

A zsűri az értékelésnél az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

 • Ötletesség
 • Szakmai tartalom
 • Figyelemfelkeltés
 • Kivitelezés
 1. Légy figyelmes!

A feladat során két kisfilm kerül levetítésre, a csapatoknak a videókhoz tartozó kérdésekre kell választ adniuk. Az egyes videók vetítése után a koordinátor felteszi a kérdéseket, amelyekre a csapatoknak azonnal válaszolniuk kell. A játékidő kb. 15 perc.

 1. Activity

A feladat során minden csapat kijelöl egy játékost, aki húz egy feladványt, valamint a megfejtés bemutatásának módját (rajzolás, körülírás, mutogatás). A csapatoknak 1 perc áll rendelkezésére a feladvány megfejtésére. Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfejteniük a feladatot, a többi csapat számára további 1 perc áll rendelkezésre a „rablásra” (az elsőként jelentkező csapat rabolhat).

A három nyertes csapat:

 1. Mikszáth Kálmán Liceum Pásztó – Tumormarkerek csapata
 2. SSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma – RákÁsz csapata
 3. SSZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Hope csapata

Különdíj: SSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakgimnáziuma – RákÁsz csapata

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nyíregyházán jártunk és csodákat láttunk

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Stresszoldó Klubjának tagjai 2017. július 31-én Nyíregyházára kirándultak. A huszonegy fős csapat unokákkal, gyerekekkel is bővült, hiszen a programban két olyan hely szerepelt úticélként, ahol a gyerekek kedvencei megtalálhatók: a LEGO Olvass tovább...

Alapszervezetek

XII. Kőbányai Rendvédelmi Nap

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet vezetője személyes meghívást kapott dr. Berki Imre úrtól, a Katsztrófavédelem Központi Múzeum Igazgatójától. A Kőbánya Ó-hegy parkban megrendezett eseményen a rendvédelmi szervek mutatták be tevékenységüket az érdeklődők részére részt Olvass tovább...