Medve Ferenc polgármester úr és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat felkérésére 2017. április 22-én előadással, tanácsadással egybekötött „Egészségnapot” tartottunk Rásonysápberencsen a megjelent hátrányos helyzetű lakosoknak. Az egészségnapon részt vett dr. Popovics Rudolf főorvos úr, Restásné Sovnik Melinda helyi védőnő, a Magyar Rákellenes Liga önkéntesei és a PR Med Egészségház.

Mindenki szívesen vállalta a feladatot, mert az egészség kiemelkedően fontos azok számára, akiknek élete nehezebbé válik rövidebb-hosszabb időre, vagy éppen kilátástalannak tűnik. Az egészség mindenkinek kincs, mindenkinek számít!

Az egészségnapon állapotfelmérés végeztek az MRL önkéntesei (testtömeg-index, testzsírszázalék,  PSA, koleszterin, vércukorszint,  – és vérnyomásmérést).

Dr.Popovics Rudolf főorvos úr előadásában beszélt a szív- érrendszeri, cukorbetegségekről (kialakulásukról – kezelésükről – megelőzésükről), a daganatos betegségekről, a szűrések, önvizsgálatok fontosságáról.

Restásné Sovnik Melinda területi védőnő napjaink családtervezéséről (fogantatástól – felnőtté válásig) szólt. Beszélt a munka, egészség, oktatás és a lakás összefüggésének problémájáról. Külön témaként szerepeltek a vírusfertőzések, és a védőoltások fontossága.

Az egészségnapon dietétikai tanácsadás is volt. Felhívtuk a figyelmet a mozgás és az egészség szoros összefüggésére, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára.

Önvizsgálatra tanítottunk (mulázson daganat kitapintása emlő és here).

A mért adatok alapján a lakosság egészségi állapota az országos átlagnak megfelelő. A szűréseknél, ahol a megengedett mértékhez képest eltérés volt tapasztalható, további célzott, orvosi vizsgálatot javasoltunk.

Cél: az egészségmegőrzés volt, az, hogy a romák, a kisebbség is elmenjenek orvosukhoz, az ingyenes szűrvizsgálatokra, illetve a gyermekeiket is igyekezzenek egészséges életmódra nevelni.

A gyerekekről sem feledkeztünk meg, készségfejlesztő játékokon lehetett részt venni.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Emlő – here önvizsgálatra tanítás – oktatófilm vetítésével egybekötve, Hatvanban

  2017.  március 13-án a Hatvani Szent István Általános Iskola diákjai előadást hallottak az emlőrák kialakulásának kockázati tényezőiről, az időben való felismerés, a szűrések és a rendszeres önvizsgálat fontosságáról osztályfőnöki óra keretében. Szó volt az egészségtudatos Olvass tovább...

Egyéb

Gyógytorna

Az onkológiai betegeknél alkalmazott gyógytorna, mozgásterápia javítja a beteg életminőségét, általános testi-lelki állapotát, hangulatát, hozzásegíti a rehabilitációhoz. A foglalkozás történhet a kórteremben, vagy tornateremben, egyénileg, vagy csoportos formában is. A gyógytornász ismerteti a gyakorlatokat, amelyeket Olvass tovább...