Kedves Adományozók!

2017-től változott az adóbevallás, és így az 1% felajánlásának menete is.

Mi okozhat problémát?

Korábban, ha valaki nem tudta, vagy nem akarta elkészíteni a saját személyi jövedelemadó bevallását, megkérhetett rá egy hozzáértő ismerőst, vagy rokont. Egy másik megoldás, amivel sokan éltek, a munkáltatói adómegállapítás volt. Idei évtől a lehetőségek köre egy újabbal bővült: az adóhivatal a 2016. évben megszerzett jövedelmekre vonatkozó adót a munkáltatótól, kifizetőktől kapott adatokból megállapítja azoknak, akik nem őstermelők, nem egyéni vállalkozók.
Ez automatikusan megtörténik azoknál, akik rendelkeznek Ügyfélkapu hozzáféréssel, akinek ilyen nincs, az is kérheti a bevallási tervezet postázását számos módon, akár sms-ben is!
Mindez kényelmes, de azt a veszélyt rejti magában, hogy akaratunkon kívül is elfeledkezünk, lemaradunk az 1+1 százalék felajánlásának lehetőségéről, hiszen ezt az adóhivatal az adózó helyett nem tudja (és nem is szándéka) “kitalálni”.

Hogyan kell rendelkezni?

16EGYSZA jelű formanyomtatvány kitöltésével 2017. május 22-éig a rendelkező nyilatkozatot eljuttathatja az adóhatósághoz mindenki, aki az adóbevallási tervezet elfogadásával (esetleg annak saját kezű javításával, kiegészítésével) tesz eleget adóbevallási kötelezettségének. Ezt a nyomtatványt természetesen az az adózó is használhatja, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, de a rendelkező nyilatkozat továbbításával nem bízza meg munkáltatóját, sőt az is, aki önadózóként valamilyen ok miatt nem csatolta az adóbevallásához a rendelkező nyilatkozatot, és ezt utólag szeretné mégis megtenni.
Új lehetőség, hogy a NAV honlapjáról és a www.magyarorszag.hu oldalról egyaránt elérhető egy online kitöltő-ellenőrző program (WebNYK), amelynek segítségével szintén lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról.

Ha az elektronikus kitöltés és beküldés nehézséget okoz, a formanyomtatvány kinyomtatható, és azt lezárt, a magánszemély adóazonosító jelével ellátott postai borítékban lehet személyesen benyújtani a NAV ügyfélszolgálatain, vagy postán feladni. Legkésőbb 2017. május 22-ig be kell érkeznie azonban, mivel minden későbbi nyilatkozat érvénytelen.

Mit érdemes még tudni?

Az adóhivatal minden év január 1-jén a honlapján közzéteszi az adott évben a felajánlásokra jogosult civil szervezetek adószámát, nevét, székhelyét.
Aki mindkét kedvezményezetti kör részére kíván támogatást juttatni (tehát egyházaknak, vagy külön kiemelt társadalmi célokra is), annak az „EGYSZA” elnevezésű nyomtatvány mindkét részét ki kell töltenie. Aki csak az egyik kedvezményezett-körbe tartozó szervezet javára kíván rendelkezni, az „EGYSZA” elnevezésű lapon található, másik nyilatkozatra szolgáló részt hagyja üresen, vagy húzza át.
Fontos, hogy az azonos kedvezményezett körbe tartozó szervezetek közül csak egy javára lehet érvényesen rendelkezni. Figyelni kell arra, hogy nem érvényes a rendelkezés akkor sem, ha a nyilatkozat nem tartalmazza a kedvezményezett adószámát, az adatok tévesek, olvashatatlanok, vagy az adózó az adóját a rá vonatkozó törvényes határidőig nem fizeti meg.

Kérjük, adója 1%-ával segítse a Magyar Rákellenes Liga munkáját! Köszönjük!

Kategóriák: 1%

Kapcsolódó bejegyzések

1%

Köszönet támogatóinknak

Köszönjük mindazoknak, akik továbbra is hittek bennünk, hogy nekünk ajánlották személyi jövedelemadójuk 1%-át. Az elért támogatás az elmúlt évekhez képest kevesebb, de minden szervezetnek kevesebb jutott a megváltozott adóbevallási rendszernek köszönhetően. Bízunk abban, hogy kitartó Olvass tovább...