A Tarjáni Szabadidősport Klub felkérésére 2017. március 11-én a Városi Sportcsarnokban tanácsadással egybekötött állapotfelmérést, szűrővizsgálatokat, emlő önvizsgálat oktatást végeztek a megjelent kétszázöt regisztráltnak Dr. Cseplák György bőrgyógyász főorvos Dr. Péteri László urológus főorvos, Dr. Ottmár Piroska háziorvos, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei és a Járási Népegészségügyi Hivatal szakemberei.

Két nagyon fontos alappillér, amit egészségünk megőrzése vagy visszaszerzése érdekében megtehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő és rendszeres mozgás. Ezen a napon mindkét témában kaphattak elméleti és gyakorlati útmutatást és egészségük állapotáról információt és tanácsot szakemberek részvételével a megjelentek. Volt bőrdaganat szűrés, PSA teszt és prosztataszűrés, szájüregi szűrés, vérnyomás-, testzsír mérés, BMI, II. típusú diabetes kockázati felmérés, vércukor, koleszterin teszt, dietetikai tanácsadás, emlő önvizsgálat oktatás  és írásos és szóbeli információ a daganatos megbetegedések kockázati tényezőiről, a megelőzés lehetőségeiről, a szűrések és önvizsgálat fontosságáról.

A mért adatok nagyjából az országos átlagnak feleltek meg a magas vérnyomás, a BMI (test tömegindex), testzsír értékek vonatkozásában, amelyeket közismerten nagyon kedvezőtlenek, lévén mi vagyunk Európa legkövérebb országa. Tehát van mit javítanunk a megfelelő és rendszeres mozgással, amiről ez a nap szólt.  Akiknél a szakemberek a szűrések alkalmával kóros eltérést találtak, tanáccsal ellátva célzott vizsgálatok elvégzése céljából továbbküldték.

A szűrések befejezése után tornaklubunk vezetője, Bablenáné Kovács Márta vezetésével az érdeklődők megismerhették a Meridián 3-1-2 torna jótékony hatását, melyet közösen tornázott le a népes érdeklődő csapat.

Nagyon nagy volt az érdeklődés, van rá igény idén többen családostól jöttek, az előző évekhez képest sokkal több volt a fiatal és a férfi.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Melanóma szűrés Gyöngyösön

Alapszervezetünk vezetősége nagyon fontos feladatának tartja a szűrővizsgálatok szervezését. Ezúttal bőrgyógyászati rákszűrést, azaz melanóma szűrést szerveztünk a gyöngyösi Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandon, 2022. július 30-án (szombaton) 10-15 óráig. A szűrővizsgálatot Dr. Kirschner Ágnes Olvass tovább...

Alapszervezetek

Limfóma Világnapi kerékpáros felvonulás Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet beszámolója Időpont: 2021.szeptember 18. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet a Limfóma Világnap alkalmából a kerékpáros felvonulást szervezett. Köszönetünket fejeztük ki mindazoknak, akik a limfómás betegek gyógyulását segítik. Nagyon sokan eljöttek felhívásunkra a Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat márciusi programja

Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió Debrecen Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium Debrecen, Szent Anna u. 17. Gyalogolj az egészségedért Olvass tovább...