Idén január 22-28. között, tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyak rákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A „Mályvavirág Alapítvány ” mint főszervező, negyedik alkalommal mozgósította a magyar településeket a figyelemfelkeltő akcióra.  A mozgalomhoz a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete elsők között csatlakozott négy éve is és idén is.

Január 25-én a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködve kerekasztal beszélgetést tartott a témáról Bertókné Tamás Renáta járványügyi osztályvezető, megyei szűrési koordinátor irányításával. Megtudhattuk, hogy Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről és az „átszűrtségről”. Gáspár Erika járási vezetővédőnő a védőnői méhnyakszűrésről tájékoztatta a hallgatóságot.  Szó volt a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a betegség többi veszélyeztető faktoráról, a védőoltásokról is.

A hallgatóság kérdéseire Dr. Horváth Imre nőgyógyász főorvos és Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke, a kerekasztal tagjai is készségesen válaszoltak és megosztották tapasztalataikat, véleményüket az érintett témákkal kapcsolatban.

A rendezvény része volt a közös gyöngyfűzés és információs csomagok készítése a műtéten átesett érintetteknek, melyet a Szent Lázár Megyei Kórház jelenlévő főnővérének átadtak.

A programot közös zenés torna zárta Félegyházi Évi, a Tarjáni Szabadidősport vezetőjének irányításával.

Célunk, egyesült erővel elérni,  hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Ingyenes melanoma szűrés Debrecenben – beszámoló

Ebben az évben ismét meghirdettük az ingyenes melanoma szűrést Debrecenben. A fokozott UV expozíció rendkívüli mértében megnövelte a melanomák előfordulási rátáját. György Zoltán a Kerekestelepi Termálfürdő igazgatója engedélyezte a fürdő területén a szűrést. A fürdő Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap – Ostoroson

május 11-én az Ostorosi Önkormányzat által szervezett Egészségnapon, több mint száz résztvevő egy nagyon jól sikerült program résztvevője lehetett. Az egészségmegőrzés érdekében különféle szűrések, tanácsadások, gyerekeknek kézműves foglalkozás, torna, hagyományőrző tánc, véradás, gazdagította az Egészségnap Olvass tovább...

Alapszervezetek

Maradjunk a kaptafánál – meghívó

MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete szervezésében a „Maradjunk a kaptafánál… – HOLISZTIKUS LÁTÁSMÓD a gyógypedagógiában” című előadás meghallgatására. Előadó: Rácz-Biller Judit gyógypedagógus Helyszín: Babits Mihály Kulturális Központ, Csatár terem (7100 Szekszárd, Szent István tér Olvass tovább...