Idén január 22-28. között, tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyak rákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A „Mályvavirág Alapítvány ” mint főszervező, negyedik alkalommal mozgósította a magyar településeket a figyelemfelkeltő akcióra.  A mozgalomhoz a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete elsők között csatlakozott négy éve is és idén is.

Január 25-én a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködve kerekasztal beszélgetést tartott a témáról Bertókné Tamás Renáta járványügyi osztályvezető, megyei szűrési koordinátor irányításával. Megtudhattuk, hogy Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről és az „átszűrtségről”. Gáspár Erika járási vezetővédőnő a védőnői méhnyakszűrésről tájékoztatta a hallgatóságot.  Szó volt a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a betegség többi veszélyeztető faktoráról, a védőoltásokról is.

A hallgatóság kérdéseire Dr. Horváth Imre nőgyógyász főorvos és Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke, a kerekasztal tagjai is készségesen válaszoltak és megosztották tapasztalataikat, véleményüket az érintett témákkal kapcsolatban.

A rendezvény része volt a közös gyöngyfűzés és információs csomagok készítése a műtéten átesett érintetteknek, melyet a Szent Lázár Megyei Kórház jelenlévő főnővérének átadtak.

A programot közös zenés torna zárta Félegyházi Évi, a Tarjáni Szabadidősport vezetőjének irányításával.

Célunk, egyesült erővel elérni,  hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mezőberényben is sétáltak a Rákellenes Világsétán

Mezőberényben is közel 40 fő sétált a meghirdetett VILÁGSÉTÁN vasárnap 15 és 16 óra között. A stafétaként megvalósult egyedülálló kezdeményezésre már III. alkalommal került sor 2023. január 8-án. A találkozó 15 órakor a Főtéri parkban Olvass tovább...

Alapszervezetek

Stresszoldó csoportfoglalkozás

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Vezető: Kiss Anett pszichológus Időpont: 2022.április 11. Az előző foglalkozáson újabb házi feladatot kaptunk. Írjuk le minden nap, mit tettünk testünk, lelkünk, az elménk és a munkánk megerősítése érdekében. Erről Olvass tovább...