Időpont:  2016. december 13. kedd, 14 óra
Előadó:  Győrfi Andrea pszichológus Budapest
Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u. 16.

A MRL Hatvani Alapszervezetének egyik utolsó klubnapjára  nagyon sokunkat érintő témát hozott el hozzánk Győrfi Andrea pszichológus,a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház pszichológusa, aki a „Daganatos betegek családtagjainak lelki álapotáról” tartott előadást.

Milyen problémákkal és nehézségekkel küszködnek azok a családok, ahol krónikusan beteg családtag van? Mit tehetünk betegünk lelki egészségéért, amikor testi egészsége már elhagyta? Hogyan bánjunk a súlyos beteggel, haldoklóval?

“Az ember számára veszteségérzést okoz minden olyan dolog megszűnése, ami számára fizikai, érzelmi vagy pszichológiai szempontból jelentős volt. A betegség is veszteség, hiszen elveszik az addigi élet, a “normális életmód”, az egészség. A súlyos beteg ápolása a legnehezebb feladatok egyike. A betegség felborítja az addigi életet, a családra megterhelő fizikai és lelki terheket ró. A betegséggel együtt jár a félelem, a bizonytalanság, a sok-sok kétség és kérdés. Nagyon nehéz lelki feladat a haldokló társául szegődni. Különösen, ha közeli hozzátartozóról van szó, mert egy kicsit mi is vele halunk.

Az életben szükségünk van arra, hogy szeressünk, szeressenek, elfogadjanak. Hogy érezzük, valahova tartozunk. A haldoklónak szüksége van arra, hogy utolsó perceiben megértsék, elfogadják, társul álljanak mellette.” – hangzottak el ezek a mondatok többek közt a pszichológus előadásában.

Az előadás végén kötetlen beszélgetés keretében válaszolt a kérdésekre az előadó.

Szem nem maradt szárazon ezen a délutánon, de mégis elmondhatjuk, hogy újból tanultunk, sokan, akik most ápolják hozzátartozóikat, kísérik utolsó óráiban, sok segítséget kaptak az előttük álló nehéz út elviseléséhez.

26 részvevője volt a mai programnak.

Lazányi Jánosné

elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Önkéntesek Világnapján vettek részt a Gyöngyösi Alapszervezet tagjai

A MRL Gyöngyösi Alapszervezete december 5-én Ecséden vendégeskedett a helyi szervezet meghívására, az Önkéntes Világnap alkalmából. Egy nagyon színvonalas kulturális műsort láthattunk, találkoztunk a Heves megyei önkéntesekkel.

Alapszervezetek

Holisztikus gyógyítás – Gyöngyösi kerekasztal

Hogyan lehetséges az embert teljes egészében, azaz holisztikusan vizsgálva gyógyítani? A komplementer medicina hiteles, hatékony ágazatai hogyan emelhetők be a hazai evidence based medicina (EBM) gyógyászat protokoll szabályai közé? A Rák Ellen az Emberért a Holnapért Olvass tovább...

Alapszervezetek

Heves vármegyei alapszervezetek megbeszélése

Időpont: 2023. április 18. Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat helysége A Hatvani Segítő Szolgálatnál a MRL Heves Vármegye alapszervezetei elnökeinek és vezetőségi tagjainak 2023. év első megbeszélésére került ma sor. A megbeszélést vezette: Gősiné Lusztig Ildikó, Olvass tovább...