A „Testközelben a rák!” c. kiállítás kapcsán néhány figyelemreméltó dolgot szeretnénk megosztani a Rákellenes Liga tagjaival:

A Roche Magyarország Kft kezdeményezésére,  a Liga közreműködésével, a Siófoki Alapszervezet szervezésében a fent megnevezett kiállítást 2016. szept. 05 – szept. 29-ig tekinthették meg a látogatók Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központ aulájában. A leggyakoribb 5 ráktípust – a mell, a tüdő, a vastagbél, a vese és a limfóma – ismerhették meg a látogatók igen részletes leírásokból,  szemléletes bábuk segítségével.

A Cég kérése, miszerint sokan, s elsősorban fiatalok lássák a kiállítást, maximálisan teljesíteni tudtuk. A 18 napon át ügyeleteseink  – 5 órás váltásban felügyelve a kiállítás anyagát -, feljegyezték a látogatók számát . A vendég könyvünk szerint 1007 fő látogató volt kíváncsi a kiállításra , ebből a létszámból 906 fő 13-18 év közötti fiatal, akik a város oktatási intézményeiből  kerültek ki. A tanulók tanári kísérettel érkeztek, így  kiegészítő magyarázatot is kaptak a látottak jobb megértése érdekében. Hálás köszönetünket fejezzük ki az intézmény vezetőknek, akik abszolút az ügy mellé álltak és lehetővé tették, hogy a tanulók megismerhessék a kiállítás tartalmát.

A fiatalok körében a legsikeresebbnek a limfóma bábu bizonyult, hiszen még sehol nem láthatták a nyirokerek lefutását az emberi testben. Véleményük szerint elgondolkodtató, megszívlelendő dolgokat láttak, főleg ami a dohányzás és az alkohol fogyasztását illeti, hiszen láthatták, hogy ez a két káros tevékenység minden ráktípus kialakulásában  szerepet játszhat. Reméljük, hogy ezután közülük sokan felhagynak ebbéli szokásaikkal, illetve a későbbiekben tartózkodni fognak ezektől a káros szenvedélyektől.

A helybéli lakosok, sőt turisták is szép számmal megjelentek, akik  – a vendég könyvbe történő beírásaikat látva  – végtelenül örültek a lehetőségnek, sok ismeretet, információt szereztek. A kiállítást szemléletesnek, közérthetőnek, jól összefoglaltnak, hiányt pótlónak és hasznosnak látták. Köszönetet mondtak a szervezésért és az a véleményük, hogy ezt bizony nem ártana mindenkinek látnia.

A Siófoki Alapszervezet végtelenül hálás a Cégnek, hogy elhozta ide ezt az ismeretterjesztő anyagot, mivel így megmutathattuk a siófokiaknak, hogy a Liga civil szervezetként több mint 25 éve miért és mi ellen dolgozik. Abban reménykedünk, hogy ezáltal  elfogadhatóbb lesz, hogy a rák ne legyen végre tabutéma, hanem merjen róla mindenki beszélni úgy, mint bármely más betegségről. Ma  ez még messze nincs így, pedig egyre több az érintett világszerte és Magyarországon is, s nem csak a felnőttek, de a fiatalok körében is.

Csohánné dr. Kovács Anna
a Siófoki Alapszervezet elnöke

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

World Cancer Walk – Miskolc

Képes beszámoló a Rákellenes Világsétáról

Alapszervezetek

Jótékonysági rendezvényen szűrtek a Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei a szervezők felkérésére 2021.szeptember 04-én részt vettek az Országos Mentőszolgálat  javára szervezett jótékonysági  “Salgó Charity Run 2021″ rendezvényen. A Liga szakképzett önkéntesei szájüregi szűrést, anyajegy szűrést, PSA tesztet Olvass tovább...