A hatékony gyógyítás és gyógyulás nélkülözhetetlen eleme a megfelelő kommunikáció

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete felkérésére a Polcz Alaine emlékplakett tulajdonosa, Dr Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa tartott előadást „Orvos-beteg kommunikáció” címmel a Balassi Bálint Megyei Könyvtártár Egészségklubjában 2015. április 21-én, melyen több, mint százan vettek részt.

Az előadó beszélt arról, hogy a hatékony gyógyítás és gyógyulás nélkülözhetetlen eleme a megfelelő kommunikáció. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a jó orvos-beteg kommunikáció pozitív hatással van egy sor egészségi mutatóra. Azonban  ma még jellemzőbb az orvos irányította, paternalisztikus kommunikáció, de már számos jó példa van a kölcsönösség elvén alapuló kommunikációra, amikor a beteg széleskörű és érthető információkat kap orvosától és aktív résztvevője saját kezelésének. Példákon mutatta be az orvos és a beteg oldaláról is a leggyakoribb hibákat és a követendő, a diagnózis gyors felállítását és a gyógyulást elősegítő kommunikációs gyakorlatot. A jó kommunikáció teremti meg az orvos és a páciens közötti bizalomteljes kapcsolatot, ez teszi lehetővé, hogy az orvos megismerje a diagnózist megalapozó információkat, s ez szükséges ahhoz is, hogy a beteg megfelelően együttműködjön az orvossal.

Az érdekfeszítő. élvezetes előadás után mód volt egyéni kérdések felvetésére és személyes konzultációra is. 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Egészségügyi sminktetoválás az arra rászorulóknak

Egészségügyi szakember szeretné felajánlani a segítségét azoknak a nőknek, férfiaknak, akiknek a betegségük miatt, illetve a kezelések következményeként esztétikai problémákkal küzdenek. “Szívesen várok minden erre érdeklődőt a 13. kerületi szalonunkban, ahol a szerdai és pénteki Olvass tovább...

Egyéb

Karácsonyi üdvözlet

Jövőre is tarts velünk!

Egyéb

Hívás klub (szalonnasütés helyett paprikás krumpli)

Az eső sem vette el a kedvét a klubtagoknak az összejöveteltől